|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:31 pm
Стабилизатор на обороти за BLDC моторче
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Стабилизатор на обороти за BLDC моторче
Ехей, какви работи давали вече по магазините за стотинки  . Аз като правих това упражнение на времето двойката я калъпих от налични ботевградски инфрачервени неща - пак стана лесно де. Е, ярък ми е споменът как опитът ми да си направя разграфен диск с фулмастер върху някакъв прозрачен филм на ръка беше тотално фиаско - не заради точността (до нея не стигнах) а защото черният фулмастер се оказа тотално прозрачен в инфрачервеното  . (Фотографското сребро си беше черно обаче, с него стана). За филтъра съм съгласен, нека тръгне с първи ред после подробностите.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Ное 18, 2012 3:23 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Аз така и не разбрах идеята ... Един степер ( евентуално с мека предавка ) не върши ли по-добра работа ?
|
| Нед Ное 18, 2012 3:23 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да, ама целта на упражнението е работещ PLL очевидно. Инак андроид приложението е безплатно  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Ное 18, 2012 3:24 pm |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
Ето и една минималистична конфигурация, в която се елиминира и филтъра. Може да се управлява както четково, така и безчетково моторче, естествено със съответния драйвер.
|
| Нед Ное 18, 2012 4:23 pm |
|
 |
|
altium
Ранг: Минаващ
|
@tgi, благодаря че отдели от времето си да нарисуваш схемата. Опитвам се да разбера принципа й на работа. Ако може обясни съвсем накратко кое ти е детектора и какво си имал предвид. Мога да я драсна на Multisim или Proteus и да я тестваме в "реално време". @kasparov, също благодарско, следващият въпрос се отнася и за твоята схема:
Нека се върнем малко назад и да обобщим принципа на PLL-a (още малко ми трябва да си го представя завършено в главата). При разлика във входните му честоти, той какво точно изработва на изхода си:
1. Сигнали с променливо запълване и с еднакъв период, или 2. Сигнали с честота, кратна на разликата между входовете
В първия случай е ясно - иска се интегриращ филтър и след него ще има изменящо се напрежение. След което това напрежение ще участва в сметките на МК-то, което ще си коригира изходната честота в някакви граници.
Във втория случай, тази честота би могла да се ползва директно за смятане на грешката между зададена и действителна стойност (и съответно пак с някакво изменение на изходната честота на МК-то ще се коригира скоростта на мотора).
|
| Чет Ное 22, 2012 10:40 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Ето тук има доста подробни обяснения относно PLL - схемите и фазовите детектори: ecad.tu-sofia.bg/analog_circuits/dis/Lecture%20notes_03.pdf
В схемата на tgi детектор е "изключващо или" 74HC86. Това е най-простият вариант и има някои недостатъци - например, едва ли ще може да захваща в толкова голям диапазон: 60-300 об/мин. - това е 5 пъти по честота. Този проблем се решава или с друг тип, по-сложен детектор (честотно-фазов) , или по друг начин- като за всяка честота се подава напрежение, което да осигури обороти, влизащи в захвата на схемата. Не е нужно да правиш диск със 100 процепа, това няма да ти даде по-голяма точност на регулиране на честотата, само ще си усложниш работата.
|
| Пет Ное 23, 2012 9:29 am |
|
 |
|
kasparov
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Сря Апр 05, 2006 9:52 pm Мнения: 877 Местоположение: Разград
|
В общия случай: Напрежението след интегриращия филтър отива към постояннотоков усилвател който захранва мотора ( променя захранващото му напрежение) с което получаваш аналог на VCO. Няма смисъл да го вкарваш в контролер и да обременяваш обратната връзка. Контролера ще работи само за DDS-а, и ще е добре честотата което се генерира от него да се променя плавно от една стойност до друга. Варианта който съм показал е опит да се елиминира филтъра, като се генерира директно PWM от фазовия детектор, а интегрирането да става в самия мотор. Използва се втория от вградените 3 фазови детектора на 4046. Избран е защото не се влияе от коеф. на запълване на входните сигнали и има по голям ъгъл на захващане. Използва се импулсния изход на PCPOUT, но така като я гледам сега схемата може и да не работи, ако мотора по някаква причина задмине заданието. По добре ще е сигнала да се вземе от PC2OUT, който има и високоимпедансно състояние, и с аналогов компаратор пак да се генерира PWM, след което да се подаде към един мосфет, може би с подгодящ драйвер. Разгледай дейташийта на 4046 където е описано подробно функцията на различните фазови компаратори. При този вариан е добре честотата от енкодера при минимална скорост на мотора да е поне 50 херца.
|
| Пет Ное 23, 2012 6:19 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Този минималистичен дизайн изглежда добре, но имам някои забележки. Когато фазовият детектор е в захват , изходът вече не дава импулси , а постоянно напрежение - т.е. - имаме аналогово регулиране . Затова не може да се мине само с PWM, най-добре е да има усилвател и регулирането да е аналогово. Не бих се отказал и от филтъра, първо защото не знам доколко добре би се отразило мотора да се захранва с импулси, и второ - защото времеконстантата на интегриране е различна за всеки мотор, диск, а може би зависи и от оборотите (захранването) на мотора. Аз бих опитал по следния начин: на изхода на фазовия детектор има филтър - както е на схемата на tgi, а после емитерен повторител (дарлингтон), в изхода на който е моторът.
|
| Пет Ное 23, 2012 9:03 pm |
|
 |
|
tgi
|
Оф линкът на Ицо и той навярно ще го изгуби щом пита как се сравняват честотите в PLL-а.
Алтиуме, в захапалия PLL честотите са _равни_, не близки. 7486 само детектира фазовата разлика. Ако е 0 (т.е. и на двата входа и двата сигнала се променят едновременно нагоре и едновременно надолу - и двата бидейки с 50% запълване), изходът е постоянно 0; ако сигналът от обратната връзка изостава максимално, ще са различни през цялото време и съответно изходът ще е 1 през цялото време. Нормално обратната връзка го крепи по средата това изоставане така че половината време изходът е 1, и това като се интегрира става 2.5 волта. Това цели обратната връзка, не честота. Честотата на двете е равна вече когато почнеш да мислиш за това как действа обратната връзка. Как стига до захапване е друга тема и там на Ицо забележките за голям диапазон и т.н. са напълно валидни, ама ти стигни до малък диапазон пък после нататък.
|
| Пет Ное 23, 2012 9:17 pm |
|
 |
|
Ицо
|
Не разбрах какво искаш да кажеш с това.
|
| Пет Ное 23, 2012 10:16 pm |
|
 |
|
tgi
|
Ами че линкът е хубав но подозирам, че детайлите вътре може да му дойдат вповече и да го откажат. Не че имам какъвто и да е преподавателски опит де  . То се и вижда по обяснението ми, по-кьопаво и елементарно от това аз поне не бих могъл да го съчиня, не съм и особено уверен дали някой би имал някаква ползва от такова обяснение ама така и така бях почнал поне да довърша, колкото за първа стъпка белким съм разказал. Ако не източници бол, твоят линк е предостатъчно добро четиво за начало.
|
| Пет Ное 23, 2012 11:12 pm |
|
|