Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
VLAN - ще е това животно? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: VLAN - ще е това животно?
Подозирам, че с чаршафа хептен щях да ида в киреча. Нещата навлизат в прекалено тъмната част на Индия... поне за мен.

Не може ли по просто, малко в по - горния слой, някой да ми каже - VLAN-а на AR7241 как е изпълнен? В смисъл линукса ли си тагва/ънтагва пакетите и той ли преценява в кой канал на суитча да ги метне? Или това става хардуерно в самия суич? И има ли разлика ако не е вградения в 7241, а е RTL8366RB.

На това второто му има чаршафа в мрежата.

И второ - самото бриджиране, си става на софтуерно ниво и в двата рутера нали? Щото на тия дето са с RTL8366RB, wan е на порт на суитча и теоретически може и да се бриджира хардуерно? На AR7241, wan не е закачен за суитча.

Ще ме извинявате ако са ми тъпи въпросите.

Сря Ное 21, 2012 7:01 pm
Профил ICQ
Аватар

ами не са ти тъпи въпросите, но без чаршаф е трудно да се отговори.
или трябва да се хвърля боб, или да се рови по форумите да се попадне на някой, дето е чел чаршафа.

по принцип щом са 2 интерфейса, се бриджира/рутира/нати софтуерно. за тагването/ънтагването е много специфично за всеки конкретен МАС и дори може да е едно за WAN порта и друго за LAN порта. а че отделните портове на суича се различават/адресират по някакъв начин е изненада за мен.

Сря Ное 21, 2012 7:13 pm
Профил
Ранг: Популярен

Софтуерните интерфейси eth0.1 и eth0.1000 слушат целия трафик на eth0 (5-тия порт на суйча) и отделят и разтагват трафика тагнат съответно с 1 и 1000 и обратно тагват трафика изпращан през тях и след това този трафик си отива в eth0 (в суйча).
Вече хардуерно в суйча пакетите тагнати с таг 1000 могат да се суйчват само между порт4 и порт0 (option ports '0t 4'), като покетите излизащи от порт4 (към STB-то) се разтагват а влизащите се тагват с таг 1000.
Същото е и със порт1, порт2 порт3 и порт0 (option ports '0t 1 2 3'). eth1 си е самостоятелен етернет порт.
И сега откъм линукс имаме 4 мрежови интерфейса - eth1, eth0.1, eth0.1000, wlan0.
За lan мрежата трябва да бриджнем eth0.1 и wlan0 - това става в софтуерния бридж lan.
Същото правим и за wan интерфейсите eth0.1000 и eth1 в бридж wan.
Накрая грубо можем да разгледаме всичко като два самостоятелни суйча lan с портове (wlan0 port1 port2 port3 и eth0.1), wan с портове (eth1 port4 и eth0.1000) и два мрежови интерфейса на линукс системата бридж lan включен в суйч лан и бридж wan включен в суйч wan.
От гледна точка на маршрутизирането и NAT-та има само два инерфейса bridge lan и bridge wan.

Ако нямаше wireless и нуждите на STB-то щеше да има само два етернет интерфейса (eth0 и eth1) без бриджове и в този вариант конфигурацията на суйча щеше да бъде нещо такова .
Код:
config switch
option name 'eth0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'

config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '1'
option vid '1'
option ports '0 1 2 3 4'

Относно
Цитат:
линукса ли си тагва/ънтагва пакетите и той ли преценява

Да той преценява (след решението за маршрутизиране) в кой от двата бриджа да прати пакета.
трафика от един лан порт за друг лан порт се обработва само в суйча (без порт 4). Трафика от лан порт към радиото и обратно минава през софтуерния бридж лан. Трафика от лан порт или радиото към останалия свят (в това число и STB-то) минава през двата бриджа (след решение за маршрутизация и нат). Трафика между STB-то и ISP минава през бридж ван.

Зави ми се свят докато го напиша това :)
Ако бъркам някой да ме поправи.

Сря Ное 21, 2012 8:34 pm
Профил
Аватар

Мда оплетенко е... Общо взето ми се изясни. Май...

Само пустото "port based VLAN" не мога да го разбера има ли го в тоя контролер или не... Както и да е, праве е Дедо, без чаршафа... е безмислено да се гадае. Човек ако се зарови из сорса може и да го хване, ама това свръх възможностите ми.

Друго което ми е интресно е, как така се получи при мен, без да разбирам всички тия работи, малко като лего го сглобих тоя конфиг :) Аз затова и толкова задълбах с въпроси, щото не ми се е случвало често нещо да стане без да ме измъчило и без да го разбирам как става.

Интересното е, че досега не успях да намеря някой в интернет да го е направил, много хора питат как да стане. Във форума на мегалан има дискусия, между хора дето са наясно с материята, ама както казах стигат накрая до някакви бози. А то решението си е логично... Странна работа :)

Чет Ное 22, 2012 12:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Цецо написа:
Друго което ми е интресно е, как така се получи при мен...... :)

На сляпо птиче господ му прави гнездото :)

Чет Ное 22, 2012 1:11 pm
Профил

Рутера 4320 ли е или 3420? Защото само за 3420 излиза инфо.
http://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-mr3420

Чет Ное 22, 2012 9:49 pm
Профил
Аватар

3420. Ако съм написал нейде 4320 е недоглеждане.

Пет Ное 23, 2012 12:10 pm
Профил ICQ

Цецо написа:
3420. Ако съм написал нейде 4320 е недоглеждане.

Първи пост, 3-ти ред , 106-та буква . Но и във вики-то на едно място се появява 4320 при описанието на 3420, а май такъв рутер няма, сигурно и там е от "кръстосани пръсти".

Пет Ное 23, 2012 4:29 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3