Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Относно upload/download 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Относно upload/download
Този портал по принцип има готин download engine, с всичките му екстри като търсене, групиране по тематики и т.н. Въпросът е как да организирам upload-а. Не искам всеки да може да ъплоадва, защото почти 100% е сигурно, че някой изрод ще злоупотреби и ще ни задръсти сайта. За сега идеите ми са основно 2:
1. Право на ъплоад да имат само "свои", т.е. проверени хора
2. Всеки да може да дава заявка за ъплоад, която своите хора да проверяват, и ако им хареса и нямат нищо против ъплоада, да пращат лична бележка на заявителя, съдържащ уникален код, който да се въвежда при самия ъплоад. Подразбира се, че генерирането и проверката на кода ще стават автоматично.

Давайте да обсъдим проблема. :)

Нед Ное 07, 2004 11:32 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Идеята ми харесва...

Пон Ное 08, 2004 11:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да, така трябва да бъде, май. И вероятно ще трябва да се разберем и какво да upload-ваме. Като се замисля къде се хоства сайта, май няма да е много удачно да хостваме кракове, компилатори ( без Freeware & Shareware ) и изобщо неща, заради които могат да турят кръста на сайта. За такива неща максималното, което можем да си позволим, е да поставим линк.
Иначе е добре да можем да покажем това, което сме направили, схеми, софт ( наш си ) и та дори и снимки на муцуните си 8O .
Вероятно качените файлове трябва да се подредят в някакви групи, за да не стане боза. Нещо, повтарящо структурата на форумите например. Другото, което предлагам ( но не знам как ще стане ) всеки качен файл да си има "срок на годност" - след определено време да се изтрие. Ако някой е имал нужда от него, да си го е свалил овреме. Друг вариант е файловете да се изтриват, ако за определен период от време не са били търсени.

Пон Ное 08, 2004 11:48 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
По скоро файловете предварително да се проверяват за достоверност и дали имат някаква стойност (няма смисъл да публикуваме стандартни хедър файлове на 16F877 например). Според мен може да се направят две разграничения: "Хардуер" и "Софтуер". В хардуер могат да се слагат схеми и подходящи схемни решения на даден проблем. Във софтуер може пък да се направи още едно делене: "Библиотеки" и "Сорсове". В библиотеки да си слагаме писани от нас неща който може да потрябват на някого (например I2C, SPI, Usart, CAN, Compact Flash...и т.н.). В сорсове може да се приложи това дето предлага батето...да се трие това дето е с нисък рейтинг 8)

Пон Ное 08, 2004 11:58 am
Профил
Аватар

Мнение 
Predator_MF написа:
По скоро файловете предварително да се проверяват за достоверност и дали имат някаква стойност (няма смисъл да публикуваме стандартни хедър файлове на 16F877 например). Според мен може да се направят две разграничения: "Хардуер" и "Софтуер". В хардуер могат да се слагат схеми и подходящи схемни решения на даден проблем. Във софтуер може пък да се направи още едно делене: "Библиотеки" и "Сорсове". В библиотеки да си слагаме писани от нас неща който може да потрябват на някого (например I2C, SPI, Usart, CAN, Compact Flash...и т.н.). В сорсове може да се приложи това дето предлага батето...да се трие това дето е с нисък рейтинг 8)

Ами това "предварително проверяване" предполага upload. А точно това не искам да става - ако всеки може да upload-ва когато и каквото си поиска, някой келеш с бърза връзка ще заложи някакъв безумен няколкогигабайтов файл някоя нощ и за няколко часа ще ми изчерпи лимита за целия месец. :(
Другия вариант е да се сложи някакво лимитиране - например макс. 1 файл с макс. размер 5 МБ за денонощие на потребител. Какво ще кажете за подобен вариант?

Пон Ное 08, 2004 6:19 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Кви 5 Мб бе? Къв е тоя сорс? Или схеми в true color ще си метаме? Майтап бе. Ей запали ми се тиквата днес. Нема проблем. Ако искаш и ти ги цензурирай , ако искаш им давай код за upload. Ако много си превишаваш правата - ще те свалим от власт. Така де, демокрация.

Пон Ное 08, 2004 7:54 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение 
Реконструкторе, ако "php-Nuke"-то ти има възможност за създаване на home-директории за регистрирани и проверени потребители, то това би могло да се използва, до там ще се стига с потребителските пароли, а ти само ще сложиш квотите за място, когато някой го изчерпи, ще решаваш дали си заслужава увеличение, и примерно ъплоада ще става по ftp, а картинката със схема ще се прикачи към поста със линк от поста към нея, например: http://mcu-bg.com/homes/~forest_gump/scheem.gif .

Пон Ное 08, 2004 10:27 pm
Профил YIM
Аватар

Мнение 
Явно засега няма да има кой знае какъв голям наплив от мераклии за upload. Затова може би най-добре е някой ( ясно кой ) да получава като лично съобщение хабер, че някой нещо иска да качи на сайта. Оттам нататък номера с кода за еднократен upload.
Ако работата се разшири, може да се организират директории по тематика, и всяка директория да си има вожд ( или ако ви е по-нагледно - шаман ), който да изпълнява функциите на големия човек, даващ разрешение. Ама това ще да е по-нататък, когато Реконструктора запецне от големия наплив от 10 - 15 заявки дневно. :x А всеки шаман на тема ще си държи сметка за лимита и ако трябва нещо да се качи, първо ще се трие :cry: .
А бе изобщо демокрацията си е хубаво нещо. А когато дораснем за нея - ще е рай!

Пон Ное 08, 2004 10:36 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Значи за сега ще сложа лимит от 5МБ за денонощие на потребител, за най-лесно. Лошото е, че сега почвам нова работа, имам и на частно малко бачкане, та не знам кога ще намеря време. :(

Вто Ное 09, 2004 10:38 am
Профил
Аватар

Мнение 
E a честито! Не те знам преди това какво работи, ама дано от новата да си дваж по-доволен. 8)

Вто Ное 09, 2004 10:41 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Мерси :)
Аз си работя едно и също вече ще станат 6-7 год. сигурно. :)

Вто Ное 09, 2004 10:45 am
Профил
Ранг: Ориентиран
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Изпълнителен директор в Microsoft? :o

Вто Ное 09, 2004 10:54 am
Профил
Аватар

Мнение 
Едно и също като дейност, не като месторабота. :) Ама дай да не разводяваме темата.

Вто Ное 09, 2004 10:56 am
Профил
Аватар

Мнение 
Да се надяваме ли скоро да има upload ?

Чет Ное 18, 2004 1:09 pm
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 14 мнения ]