Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Фирми за кутии? 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Фирми за кутии?
Quadro написа:
Да,забравих да уточня.
За мен това значи 10-20, колкото за прототип(и) да стигнат.

'Проблема' е,че по-специфичен размер с голям отвор за LCD от едната страна. SciFi зона с такива бройки и изисквания,но все пак мнения на хора с опит биха били полезни :)

За такива бройки ще ти излязат златни! Помисли за нещо готово, най-близко до изискванията ти с доработка. За метални ли става дума или за пластмасови?

Пон Ное 12, 2012 4:07 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

Пластмасови, метални няма да може да използвам.

Сега разглеждам дали готови няма да може да свършат работа.

Пон Ное 12, 2012 4:27 pm
Профил
Аватар

За формоване на кутия ти трябва матрица, там говорим за няколко хиляди лева минимум. От 5к нагоре реално излиза според зависи колко и какви детайли имаш. Ти си сметни при какви бройки ще ти се избие първоначалната инвестиция. Другия проблем е, че трябва да си много наясно какво ти трябва като конструкция, защото всяка доработка на матрицата е допълнителни разходи. А понякога се оказва, че трябва да изхвърлиш цялата матрица и наново...

Пон Ное 12, 2012 4:31 pm
Профил ICQ
Аватар

Quadro написа:
Desert Leo написа:
Можеш да разгледаш и тези http://www.altinkaya.eu/.
Правят ми впечатление, че дават размерите на платката. Качеството на повърхностите също е добро.
Електронинвест е дистрибутор.

Интересно, проверих на сайта на Електронинвест, нямат такава марка. Потърсих определена кутия също нямаха.

Някои може ли да препоръча място за изработка на кутии малка серия ? Където и да е,стига да не искат да даря някои орган,за да си избия разходите ? Трудно постижимо биха казали някои,но всякакви мнения биха били много полезни.
Благодаря.

Да, сайта на магазина ни е безкрайно остарял и пълна скръб... Казвал съм го това на шефовете, ама какво от това. То и другите ни сайтове са тип хвани единия та удари другия. Затова давам сайта на производителя. Трудно може да се поддържа от всичко на склад.
Ако имаш предвид конкретна кутия от нашите - просто кажи коя и ще отскоча 3-ти магазин за да проверя на място.

За матрица забрави. Някакъв вариант е 3D-принтер или както се казва, но и там не е евтино, доколкото знам.

Пон Ное 12, 2012 4:58 pm
Профил

Абе има варианти на пластмасови които не сатолкова скъпи за малки бройки, зависи колко е сложно. Обикновенно на 3Д принтер или на CNC правиш модел, след това от модела правиш матрица, и в тази матрица правиш детайлите. За целта с еизпозлват различни силикони и смоли, могат да се получат доста добри детайли на прилична цена.

Пон Ное 12, 2012 9:30 pm
Профил
Аватар

Имаш ли опит с подобна технология, някакви примерни цени?

Вто Ное 13, 2012 12:36 pm
Профил ICQ

Малък. В момента по таква ще си правя едни малки кутийки, то не точно кутийки ама за едно малко изделийче корпусче, но там платката ще се залива направо в корпуса.
Цената е добра, проблем малко има със силиконите и пластмасите. В BG могат да се вземат от Бестимекс, проблема е че май нямат нищо на склад, трябва поръчка а разфасовките са им големи. От интернет доставката не е проблем, цената майемалко по височка но ако сравниш с 20 кг разфасовка от която ще изпозлваш 2-3 ... може и да с еокаже доста по добра.

Относно самия прототип там опит имам доста, ползвал съм няколко технологии, керамика, ABS и сега последно едно което ... абе някакво лепило е според мен. За целта на задачата и трите технологии са ОК. Керамиката е най-скъпа, най-здрава, и с най-добра повърхност. Другите две трябва да се дообработват, разбирай малко да се изшкурят, евентуално да се пръснат с някакъв грунд защото има микро пори.

https://www.box.com/s/zmd83y34bj6a707nfu8v - ето това е модел правен на ръка, нещо от тоя сорт лесно може да се направи на ръка, и след това да се позлва като макет за матрица.
https://www.box.com/s/0m49u83u7ixbc9yv9irl - това е същото, е дизайна претърпя промяна, правено на 3D принтер с наслояване на ABS
https://www.box.com/s/n1hk25v3s6e3tv4izp9j - същото отпред
https://www.box.com/s/95nq5cdezuque2fbpyr4 - същото но вече боядисано, тъй като е само за концепция и проверка на размери и асемблаж не съм се старал с боядисването, леко е шкурено, има грунд за ABS но много тънък слой и то нанасян с четка и е боядисвано с нормални бои. С малко повече старание след тази обработка може да го позлваш за матрица и повърхността ще е доста добра.
https://www.box.com/s/99cqqfz606kxc6qzc8cp - и същото нещо вече в производство, това обаче е от първите бройки и има разни дефекти, но след като коригирахме матрицата стана още по добре, за съжаление нямам ни една снимка на детайли от производството, в офиса се моткат ама няма кой да ги снима, те вече не са и заснимки :)

За другите две технологии не намирам нищо, интересно че това което го правих последно го снимах ама не го знам къде е, сигурно още на някоя снимачка и не е стигнало до компа.

различните технологии имат и играничение в размера. Това горе с ABS предната и задната страни, т.е. големите детайли са правени от 2 части и са лепени, но това си е работа на тия с принтера и те се грижат да са точно напаснати.

относно силикони и смоли, http://www.freemansupply.com/ ето тия доставят онлайн.

Свиркай ако се озориш, ще помагаме.

Вто Ное 13, 2012 9:18 pm
Профил

Преди време проучвах и направата на елементи с carbon fiber/fibre - или просто карбон и други пластмаси както писа ТоНи.
Ако изключим факта,че демотата са само за големи елементи и малките разфасовки на химикалите са скъпи,може да се окаже,че това излиза приемлив вариант за малка партида.

Играчка си е,но това,което видях са или 3D принтер навън (понеже не знам в БГ как стои въпроса) или по технологията на ТоНи.

Проблема на първо време е доставката - аз гледах от Англия доставка на материали, тъй като от Щатите не знам дали може да пращат течности (с гаранция знам,че от тук нататък не дават, вероятно същото важи и за насам). Съответно английските цени са като щатските,но в лири.

Ще пиша когато има развитие по въпроса, може да стане нещо интересно :)

Сря Ное 14, 2012 1:18 pm
Профил

Няма проблем с пращане на течности, не може да пренасяш течноси в багажа си, куриерите са авио карго, много често с товарни самолети и могат да носят всичко. Може да има друг проблем, в ЕС има забрани за някои химически съединения, например поне 60% от гамата на локтайт в САЩ неможе да бъде внесена в ЕС, за тук правят други продукти със заместители, не винаги качествени като оригинала. Та това може да е причина, но ако фирмата която ти го праща е малка мисля и дреме на оная работа.

Чет Ное 15, 2012 2:52 am
Профил
Аватар

Тони, не разбрах какво означава кутийка да се прави "на ръка" . Съвсем ръчно ли е? Ще съм ти много благодарен, ако споделиш повече подробности за технологиите - доколкото ги знаеш, разбира се. Предполагам, ще е интересно не само за мен.

Чет Ное 15, 2012 9:03 am
Профил

http://www.smooth-on.com/ Имат представител в БГ. Доставят всякаква смрад и гадости. :)

Чет Ное 15, 2012 8:53 pm
Профил

Ами това което имах в предвид горе е точно това, но това не е кутия, това е модел, т.е. то е плътно. Това е стандартен метод отпреди времето да се появи солид-а, 3д принтерите и 5 координатните фрези, или поне такива достъпни за всеки. Така са правени всички коли до преди 10-на години, а и все още много се правят така, твореца няма как да работи със солида :). Та за това методи различни, зависи какво се иска от модела. Колите примерно се правят от моделен пластелин, това е подходящо ако се иска повече арт, в смисъл го прави склуптор,човек който е повече творец .. аз несъм, първо неемного лесно, освен това модела е сравнително мек. Индустриално след това модела минава 3D скенер за да севкара вече в када и оттам да се направят частите му. Това което аз изпозлвам е по просто, в груби линии, да речем с -10 мм от реалния размер изрязвам модела от фибран. Правя шаблони за различните сечения, и след това се напластява епокси кит и с шаблона се оточнява контура. Примерно модел като горния е правен около 1 ден. Разбира се накрая има довършителна работа, най-добре при автобояджия, той китва финално, изравнява линиите и боядисва. Толкова за ръчно правнеите твърдотелни модели. методае подходящ особенно за по прости форми, това което е горе накартинката е малко шибано защото е криво във всички посоки :).
Следващият вариант за твърдотелен модел е на CNC, материала е дърво, понякога пенопласт, много често моделен восък. Има и пластмаси за тая цел които се обработват изключително лесно.
Другия вариант вече опира до 3д принтер, там плътен модел е безмислено да се прави, струва много повече. Проблем е при големите детайли, много от принтерите са с лимитиран работен обем. Освен това 3д принтера не е много бърз, това зависи от технологията му.
Толкова за моделите, целта им е основно за онагледяване на концепцията. Определени модели разбира се могат да се изпозлват за изработка на матрици.

За самите кутии е ясно че за производство, най-добрия начин е шприцване. Това обаче изисква скъпо инструментално оборудване. За пример, кутията от линковете горе доколкото помня е от 6 части, инструментите за нея излязоха около $ 20.000 в китай, в БГ офертата беше за 60.000 ЕУР. Там има много тънкости и особенности, може да се пише с дни хем не мога да твърдя че съм голям спец, винаги оставям тези които ще леят да пипнат матриците за последно, обикновенно тези които леят, те ми правят и матриците, не в БГ де....

От тук нататък има доста технологии. Атачнал съм една картинка, ако може да видиш това червеното, снимката не е супер. Това е правено от лист полиетилен, горещо формоване върху модел-матрица, съответно има вариант и за вакумно формоване което е още по добро. недостатък е че повечето материали подходящи за тая технология са меки и се драскат лесно, освен това не държат високи температури.

За всякакви композити предполагам е ясно, за тях и материали вече се намират лесно в БГ.

Метода който съм описал по горе с силиконовите матрици, подходящ е за много случаи, сравнително евтино и лесно се получават качествени детайли с добри механични параметри.

За нещо друго от пластмаса в момента немога да се сетя. От там нататък метал ... но това си е железарска история и за да стане добро си трябва оборудване, но пък има читави фирми които вече работят доста добре и са с модерно оборудване.

Прикачени файлове:
politilen.jpg
politilen.jpg [ 472.58 KiB | Прегледано 1581 пъти ]
Пет Ное 16, 2012 1:57 am
Профил
Аватар

Благодаря за информацията.
Явно няма лесен начин за правене на малки бройки, ще разчитам на готови.

Съб Ное 17, 2012 10:01 am
Профил
Аватар

И понеже става дума за кутийки, някой да е чувал или виждал принтер, който направо върху малка кутийка (50х45мм) да може да отпечата картинка - етикет с някакви данни? Имате ли информация за фирми, предлагащи такава услуга? Цени?

Съб Ное 17, 2012 11:20 am
Профил WWW

Възможно е но за една две кутийки не знам дали някой ще се занимава, не знам дали и в БГ има точно такива принтери, това с принтерите за печат в-у твърди материали, там печатащата глава може да се вдига на ралзични височини. Има други варианти, ситопечат, тампонен печат или термотрансфер.

Съб Ное 17, 2012 1:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща