| Автор |
Съобщение |
|
michev
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Nuttx?
Клонинга е. Умря му MCU-то (което б'ат Миро беше така добър да ми подари) ненадейно докато програмирах MCU-то на втори такъв дебъгер.
|
| Вто Апр 10, 2012 11:50 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
ако трябва мисля че имам още останали...
|
| Вто Апр 10, 2012 12:12 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Сигурен ли си че е умряло? Щото аз на мойте някак си от време на време успявам да им затрия фирмуера и той спира. И после е голям зор да подкарам самбата - тия комбинации от пинове по 10 пъти ги правя и току изведнъж тръгне самбата и налея пак фирмуера. Така и не мога да разбера защо не зацепва отначало дълго време. Веднъж като тръгне и мога да си го пиша когато си искам. А и защо се самозатрива, 3-4 пъти успях да го постигна, все след токови шамари в дебъгваната платка....
Абе има нещо гнило, ама като зацепи веднъж и си работи. А и аз съм се запасил с 3 броя, та ако спре просто го захвърлям настрани и като ми дойде музата се мъча.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Апр 10, 2012 1:11 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Тоя процесор е с някакъв крив бъг. Ако захранването му не се включи със стръмност на фронта по голяма от указаната в дейташита понякога изпада в някакво шашнато състояние в което нито самбата зацепва нормално,нито като тръгне процесора работи. Много ядове съм брал с тоя му бъг. Че не благоволяват да го опишат в ератата. Не знам в новите ревизии дали са си го оправили.
|
| Вто Апр 10, 2012 1:28 pm |
|
 |
|
michev
|
В нищо не съм сигурен вече. Аз проблеми със самбата нямам - щото няма такава Почивните дни ще го разчовъркам по обстойно да видим дали ще се посъживи.
|
| Вто Апр 10, 2012 10:46 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Значи, ако е останал някакъв фирм вътре, съвсем нормално е да не можеш да се закачиш през jtag. Като цяло интерфейса е бавен в първоначалните си реакции и кор-а успява да изпълни бая код преди JTAG-a да го халтне. Ако в тия инструкции има нещо помазващо системните регистри (генератор, памет и така нататък..) - забрави.
Не е само проблем на Атмел. Така успешно съм локвал и NXP и STM32 и STR9. Спасението е само през бутлоадера, само от там можеш да блокираш юзерския код да не се изпълни. Конкретно на Атмела трябва да го ерейзнеш (през ERASE пина) и после да активираш самбата (през една камара пинове). На JLINK клонинга всички тези точки са си изведени. Веднъж като я активираш, наливаш фирмуера през USB-то и си готов.
Интересното обаче е, че самото ерейзване и активиране на самбата също не минава гладко. Аз лично правя по 10-тина опита докато се случи. Незнам що така....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Апр 11, 2012 11:17 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Не е баш така...
При Атмел има класически JTAG, който не е мултиплексиран с нищо и се държи като класически, т.е. има два типа ресет - на TAP контролера и на таргета. Ресета на ТАР контролера е стандартен jtag ресет - 5+ клока на TCK с TMS=1. Това ресетва JTAG и ако не е заключен имаш пълен достъп до ядрото, *независимо* дали то е под ресет или не. А ресета на ядрото може и софтуерно, но по принцип се прави външно, т.е. TRST на емулатора се вързва към NRST на проца. Нормалната процедура е - сваля се ресета на проца и докато е в ресет през JTAG-а се вкарва в дебъг режим така че след като се вдигне ресета, ядрото спира на ресет вектора без да е изпълнило нито една инструкция. Тук скоростта няма никакво значение...
Сега специално при Атмел има и още два номера - единия е заключване на JTAG. Заключили се няма Jtag, докато не изтие всичко (ERASE пин). Вторият номер е мапинга. Като нови процесорите на адрес 0 (където им е ресет вектора) е мапнат boot rom-a. Трябва да се свали един NVM бит за да се смени мапинг-а. Иначе флашването може да не работи (зависи какви адреси ползва). А и да работи флашването не се изпълнява това дето си програмирал ами тяхната самба.
|
| Сря Апр 11, 2012 11:46 am |
|
 |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
@Цецо: Щото не го правиш като хората за това!  Все се каня да напиша една инструкция по въпроса, но май ме мързи... Иначе проблема с този дебъгер с атмелските чипове е глобален и се обсъжда в доста форуми. Може би трябва да се пробва варианта с STM-ките на j-link. Намерих китайския форум със схема и фърм, нямат буфери, пък и схемата на колегата, който ги прави май нямат такива, пък си трябват. Ако той се навие да прави такива с буфери ще купя от него, иначе ще си направя за проба. Между другото, софтуера на сегер след версия 4.42а блокира j-link-a ако е с невалиден сериен номер. Това се обсъжда тук: http://electronix.ru/forum/index.php?sh ... 841&st=300
|
| Сря Апр 11, 2012 11:54 am |
|
 |
|
Цецо
|
Аз пак се метнах в калта... пусти мазохизъм. Реших да я подкарам тая Nuttx. Като начало 2 дена се боря да подкарам Ubunto+CS+Eclipse+Jlink. Най-накрая май успях. С триста зора успях и да изкомпилирам някаква примерна конфигурация за F4 дискавъри кита. Налях я. И тряс. Това нещо няма дебъгване, върти едни съобщения gdb-то, скача из разни ексепшъни, не може да се закачи към сорса. Не, че не го очаквах де. То масова практика е такива неща да се дебъгват през конзолата... Ама аз като не съм свикнал... Надявах се поне докато я подкарам да мога да дебъгна през JTAG-a, малко от малко да видя какво става... Сега даже незнам дали работи нещо... Черна кутия... Документацията му на тоя Nuttx определено не е за индианци като мен. Всичко е на ниво readme.txt. Правиш това и това. Правя го, ама ми гърми. Еми на ти сорса, оправяй се Борбата продължава.
|
| Сря Ное 14, 2012 6:39 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Цецо, изчакай с тоя nuttx. Аз имам кореспонденция с Грег (автора) и точно вчера той ми писа че в момента е разпарчетосал всичко, защото променя изцяло концепцията на компилацията. Няма да трябват тия дивотии от Cygwin-a, а всичко ще се компилира чисто през уиндоус. И доста други промени прави по начините за конфигуриране, всичко да стане уж по-лесно и разбираемо. Та искам да те предупредя да не ти иде напразно борбата като пусне новата версия 
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Чет Ное 15, 2012 12:45 am |
|
 |
|
Цецо
|
А ново двайсе. Е мерси освободи ми деня.
Има хубава идея зад тая система, ама наистина конфигурирането и е малък кошмар.
Отделно, че се оказа, че USB драйверите май не се от най-читавите. Всъщност са неработещи. Всъщност то голяма част от този нут, конкретно портовете са силно недоизтествани. Човека явно има желание, пише, ама не можеш да се разкрачиш върху всички платформи. И май голяма част от нещата в периферията на системата просто са докарани до ниво - компилира се и това е...
Всъщност някой да знае читав RTOS за Куртекс М3/4, който да има добра подръжка на USB CDC?
|
| Чет Ное 15, 2012 10:28 am |
|
 |
|
miro_atc
|
мда 
|
| Чет Ное 15, 2012 11:23 am |
|
 |
|
Цецо
|
Че ти оправи ли се с тоя батак (USB-то)?
|
| Чет Ное 15, 2012 11:28 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
уЦ-ОС 3 би трябвало да е супер, ма не мога дори за тест да го намеря пък за какви пари говорят, направо не е за вярване.
ecos съм го заглеждал, но само дотам. явно трябва да си спретен едно семинарче на тема "RTOS и неговото отражение в гойковата ера"
|
| Чет Ное 15, 2012 11:35 am |
|
 |
|
Цецо
|
Екос-а и аз го заглеждам периодично. Ама специално за куртекс са на ниво - "ще видим"... уц-то и подобните му не ги гледам, няма толкова пари излишни 
|
| Чет Ное 15, 2012 11:37 am |
|
|