Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Клатене на електромагнит. 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Клатене на електромагнит.
Едни приятели ме помолиха да им спретна управление за вибростендче. Механиката си е тяхна грижа, искат от мен да разклатя един електромагнит. Не е доставен още, ама знам, че е 12 или 24V и 11W.

Искат да може да се регулира честотата и амплитудата на вибрациите. Понеже ме мързи да мисля, реших да го направя с някакво контролерче и крайно стъпало.

Това което не ми е ясно е:

1. Мисля да подавам правоъгълни импулси. Това проблем ли е за електромагнита? Не мисля, ама да питам...

2. Трябват ли ми биполярни импулси. В смисъл мога ли направо да го вържа в колектора на един MOSFET и да го клатя с еднополярни импулси? Има ли някакъв ефект на подмагнитване... сигурно има... в такъв случай биполярните импулси решават ли проблема?

3. Понеже да регулирам амплитудата на импулсите е по-сложно, мога ли да постигна тоя ефект с коефициента на запълване? Що да не мога... .ама да питам...

Сря Ное 14, 2012 3:19 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение Re: Клатене на електромагнит.
Миналата година правих едно такова нещо, за да тестваме на вибрации едни диодни модули. Ползвахме един соленоид 24 волта около 2 ампера. Беше свързан със жило към приспособлението, към което закрепяхме модулити и имаше и пружина, която да го връща обратно. Бях му сложил и един потенциометър, с който да се регулира честотата. Получи се нещо накрая, но регулирането беше в доста малък обхват - май трудно стигнахме 100 херца. Според мен с електромагнит не стават такива неща, но все пак зависи какво точно искат да постигнат. Ние правим тестове на вибрации кажи-речи постоянно и стендовете са си доста сериозни и като механика и като електроника. Прави си сметката сам - само единия професионален датчик-акселерометър по трите оси е около $1200, а целия стенд е около половин милион долара. Верно, че ние друсаме неща, дето тежат до 100 кила :) . Та всичко зависи точно какво искат да правят твоите хора - ако е просто да клатят нещо малко, без да си имат идея точно как го клатят и да видят дали ще се скапе соленоида става, иначе не :) . Аз го бях сложил точно в колектора на един МОС транзистор, точно както си се вързва реле. А иначе амлитудата май можеш да я постигнеш с някаква модулация, не просто с промяна на коефициента на запълване, защото бобината е интегратор и просто ще интегрира импулсите до някаква постоянна амплитуда в зависимост от запълването. Ама каквото и да го направиш магнита е бавен и няма да постигнеш голям диапазон на регулиране.

Сря Ное 14, 2012 3:38 pm
Профил

Цецо, първо изясни дали електромагнитът е за променлив ток (по-вероятното), или за постоянен. Правоъгълни импулси могат да се подават, но бученето (от фронтовете) ще е повечко. Зависи и от честотата де - при много ниски честоти токът ще ти расте много. С една дума - модулацията е за предпочитане. Ако пускаш еднополярни импулси, това ще привлече котвата на някакво "постоянно" разстояние ; отделно токът ще се повиши излишно и бобината ще пече. За предпочитане е управлението да се направи както трябва - с мост.

Сря Ное 14, 2012 3:42 pm
Профил
Аватар

Не съм виждал вибростендове въобще ама бая железа са ми минали през ръцете,
та не е ли по-практично мотор с гърбица да прави вибрациите?

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Ное 14, 2012 3:44 pm
Профил WWW
Аватар

Вибростенд го казах ей така, щото не ми се обяснява :)

Абе аз го правя като услуга иначе хич и няма да се занимвам. Като цяло искат да раздрънкат някаква подложка/тръбичка или нещо от сорта, от която под давлението на вибрациите да се сипят някакви неща. Ама все още незнаят колко трябва да "дрънка" подложката или каквото е там. Ни като честота, ни като амплитуда. Предполагам, че за тая цел честотата трябва да е под 100Hz...Не ми се ще да вниквам в конструкцията щото нямам време и с това да се занимавам....

Магнита засега били поръчали тоя:

http://www.tme.eu/bg/Document/becae8031 ... MS5030.pdf

Нищо не пише, ама май е постоянно токов. Щото пише придържащ.

Сря Ное 14, 2012 3:54 pm
Профил ICQ

А относно честотата - механичната конструкция обикновена има някаква резонансна честота, която зависи от пружини, маси, конструкция. Както го разказваш, май с електрониката ще се търси резонанса. Ама ако механиката не е както трябва, може и да не се получи ефекта, който се търси.

Сря Ное 14, 2012 4:53 pm
Профил

тия твоите приятели са избрали "супер" електромагнит. Този би имал смисъл само при мнооого малки премествания. Основното му приложение е за задържане на разни детайли към електромагнита.
Не видях да казват поне амплитудата и силата която ще искат.
Аз съм изчислявал такива задвижки преди около 3 години... човек трябва добре да знае какво иска, иначе ще получи нещо друго.

Сря Ное 14, 2012 4:54 pm
Профил

sthx, механичните резонанси си присъстват така или иначе. Те ще се проявят при импулсно въздействие , особено ако няма обратна връзка по положение.

Сря Ное 14, 2012 5:00 pm
Профил

dan написа:
sthx, механичните резонанси си присъстват така или иначе. Те ще се проявят при импулсно въздействие , особено ако няма обратна връзка по положение.

Да, но каква ще е честотата на резонанса?

Посоченият електромагнит е за постоянен ток. Според мене би трябвало да е за променлив. Така при първоначално включване ще се "натегне" механиката - ще има едно дръпване до някакво положение. Но пък е по-лесно за управление...

Сря Ное 14, 2012 5:45 pm
Профил

Ох, по-сложно е. А и не знам какво имаш предвид под "да се натегне механиката". Зависи от желания резултат. На променливотоковия тяговата сила му трепти с двойна на мрежовата честота. Но ако е за придържащ ел. магнит това е малък проблем. По-голям проблем обикновенно е акустичния шум и вихровите токове в детайла, който се придържа.

Истинския проблем на тези хора ще им е голямата нелинейност на тяговата сила като функция на разстоянието.

На мен това не ми е специалност, но трябваше да се боря някога ... Препоръчвам ти една книга, мисля, че на проф. Александър Александров "Електрически апарати". Там са описани тези неща.

Сря Ное 14, 2012 6:14 pm
Профил
Аватар

Въпросните хора искат просто нещо дето да им върши работа. Разбирай направи си сам с минимум напрягане и познания. Ако стане, стане, ако не... ще друсат на ръка, както правят в момента :D Т.е. едва ли може да е по-зле от сега положението :)

Сря Ное 14, 2012 6:28 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Има толкова други лесни решения за вибрации, даже и направи си сам, с електромагнита ще е най трудно. Особено този постояннотоковия, за бързодействие ще трябва да го захранваш не с 12 а може и 220 волта да трябват. И ще загрява.
Едно моторче с ексцентрична маса на вала, там обаче честотата и амплитудата ше нарастват заедно, или пък нещо на базата на voice coil- високоговорител (без мембраната) или актуатор от харддиск. Там вече можеш лесно да променяш честотата или амплитудата.

Сря Ное 14, 2012 8:06 pm
Профил
Аватар

dan написа:
Истинския проблем на тези хора ще им е голямата нелинейност на тяговата сила като функция на разстоянието.

++
Аз преди много време се борих с електромагнити и тази зависимост се оказа наистина сериозен проблем. Също мисля, че идеята за моторче с гърбица или с коляно-мотовиклов механизъм е много по-лесно за реализация решение.
Ясно ли е каква сила трябва да се прилага за друсането?
Относно честотата - гледал съм само по телевизията такива контейнери с друсане, но ми се струва, че честотата не е висока, едва ли е повече от няколко херца.

Последна промяна Ицо на Сря Ное 14, 2012 9:25 pm, променена общо 1 път

Сря Ное 14, 2012 9:18 pm
Профил

Нелинейността на зависимостта на разстоянието от няма да пречи на вибрациите. Решението с моторче и товар с ексцентрицитет е "лесно", само трябва да се сменят често лагерите на двигателчето. Обикновено те не са предвидини за такива усилия.

Сря Ное 14, 2012 9:23 pm
Профил
Аватар

Харесваш си някое от купищата предлагани стъпала клас "D" и с него захранваш електромагнита. Имаше и някакви които работеха директно с цифрови данни - I2S или друг подобен бъс за аудио цели, но бяха за ниски мощности...

Сря Ное 14, 2012 11:53 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща