|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 6:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Новини от страната
Кое може да е толкова необратимо в една обсерватория? Това да не е коксова пещ....
Не искам да кажа, че трябва да я затворят де, просто ми стана чудно, какво толкова има там, дето като се спре и не може да тръгне....
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Ное 12, 2012 8:56 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30859 Местоположение: София
|
Ooo има доста неща които могат да се повредят необратимо ако спрат отоплението и поддръжката на микроклимата. Много от оптичните уреди които изпозлват искат орпеделен микроклимат. Необратимо може би не е точно, но за да се пуснат да работят се нуждаят от скъпи поправки, полиране на огледала, или направо ново метализиране, шлайфане на лещи, евентуално добавяне на компенсиращи елементи, като това на хъбъл и др. подобни. Друг голям проблем е охраната, ако го оставят без охрана сигурно ще се разграби.
Колко и трябват на тая обсерватория да съществува бре, толкова пари се наливат да се спасяват болни които са обречени .. аз лично съм склонен за такова нещо да дам пари, сигурно поне още 10-15 фирми около мен ще са, предполагам и много други хора са готови, както и техни познати.
|
| Пон Ное 12, 2012 9:37 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
доколкото разбрах, 2 момента са назад с 250,000лв... преди 2 години ходих там да наобиколя стари познати, да позяпаме звездите и да се напием на кристален въздух. не, че бяха цъфнали и вързали, но поне имаха пари за ток и течен азот и щом хер флик преди време изтърва "закриваме НИХМ и ще вземаме прогнозата от CNN", проблема в държавата е за главен доктор. не знам защо на това недоразумение му излиза пяна по устата, като стане дума за наука (БАН, университети и т.н.)
|
| Пон Ное 12, 2012 10:57 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Те за такива като него инквизицията е измислила доста интересни и интелектуални занимания. Пени се щото пари няма, и му е най-лесно да реже от там от където няма съпротива, що не ореже бюджета на МВР или на авиоотряда ... или пък да тропне и да каже следващите 2 години нови коли няма да се купуват. А гойко вместо да се вози до варна със самолет, можеше да спести парите за обсерваторията. 250 не ми се виждат толкова много, що не организират нещо, мисля че ще ги съберат, а и защо не регулярно. Тотото вкарва десетки милиони в хазната, уж отивали за спорт .... то затова обрахме всички медали от олимпиадата, да вземат да отпуснат някой милион на БАН. Софийска община с нейните безумни шарени зони, има 17 хил парко места със заетост от поне 50-60 %, тва прави 17*8*0.5 = 60 хил на ден, и те като гледам как са се засили да ги инвестират в паркинги и обществен транспорт, човек не може да излезе на улицата от автобуси и трамваи, а паркингите повече от блоковете .. та и те могат да прежалят ден два, нищо няма да им стане .... то на държавата е ясно че и е през оная работа .. то .. тя с всички тия путки едва ли си има и оная работа ама ... как да е ... аз в това отношение съм склонен да помагам, за мен обсерваторията е по важна от циганетата, тях с чиста съвест ще ги оставя да умрат от глад, топло може да им намеря само за да се мъчат по-дълго с глада, па току виж мутирали и почнали да фотосинтезират.
|
| Пон Ное 12, 2012 11:33 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Преди няколко дни чух, че назначават още 2000 нови полицаи. По 1000 лв. заплата + 400 лв осигуровки, прави 33.6 млн. лева. за година . Ако включим всички други разходи - за дрехи, обувки, бензин за колите, отопление, осветление и други знайни и незнайни, ще надмине бюджета на БАН , дето беше толкова голям проблем. А за Рожен трябвали към 1 млн. на година - смешно малка сума за една държава, дори и за нашата. В същото време Полша строи най-големия радиотелескоп в Европа за $125 млн. http://it.dir.bg/news.php?id=12372846&nt=13
Последна промяна Ицо на Вто Ное 13, 2012 12:34 am, променена общо 2 пъти
|
| Вто Ное 13, 2012 12:00 am |
|
 |
|
ToHu
|
Мдаа полицаите са ни нужни, как иначе, всички тия СРС-та кой ще ги слуша.
|
| Вто Ное 13, 2012 12:06 am |
|
 |
|
Цецо
|
Наистина е дразнещо, когато става въпрос за такива смешни суми...
Важното е да имаме Арена Армеец, сеир за простолюдието да има.
Абе хляба и зрелищата си е доказана управленска практика. Какво му пука на празноглавеца, за някаква си тъпа обсерватория, дето едни учени седят и блеят по звездите?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Ное 13, 2012 2:05 pm |
|
 |
|
741
|
Аз чух един от "празноглавците" какво каза по въпроса и също мисля така. Обсерваторията е към БАН, имат общ бюджет, не е работа на парламента да им разпределя парите помежду звената. Като им е важна, да затворят нещо друго, дето гълта част от 100-тината милиона от общо субсидия плюс собствени приходи и да я оставят да работи. Само че ако затворят друго, може и да не се разбере, а това излиза в новините.
|
| Вто Ное 13, 2012 2:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Ми прав си. То малко като в оня виц - ще го учим да не яде...
|
| Вто Ное 13, 2012 5:20 pm |
|
 |
|
MidNighT_SpiRiT
Ранг: Напреднал
Регистриран на: Нед Сеп 17, 2006 12:00 pm Мнения: 450 Местоположение: Plovdiv
|
Ще направя нещо много просташко - ще попитам каква е ползата от тази обсерватория и какви са резултатите от работата и? Просто питам, защото не ми е много ясно това.
_________________ for(;;) DoFire();
|
| Вто Ное 13, 2012 6:05 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Нямам представа за това какво правят (освен всичко друго но и съм напълно неграмотен откъм астрономия). Но за ползата мисля, че е очевидна - поддържа някакво ядро хора, които знаят нещо за астрономия и могат да практикуват на някаква прилична апаратура. Със сигурност по-добра инвестиция от много други безсмислици, за които се харчат пари. И едва ли струва толкова много да се поддържа, след като веднъж е построена.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 13, 2012 6:33 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Всъщност то въпроса може да се сведе до - абе що ни трябва да правим нещо различно от това да ядем, серем и ебем? Като ще е просташко, така да е.
|
| Вто Ное 13, 2012 7:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Цецо, аз не мисля, че въпроса на "дългия, странен ник" е странен или просташки. Всеки може да си пита каквото си иска, за да се породи дискусия. По твоята логика аз тогава мога да попитам - защо държавата тогава не отвори наново и завода за полупроводници в Ботевград и да почнем да дялкаме ARM-ве примерно. Полупроводниковата индустрия с какво е по-малко важна от обсерваторията, предсказването на времето и т.н. все от тоя род неща? Защо за процесори и чипове да можем да ги купуваме от китайците и да не развиваме наша дейност, а за астрономията да не може? Според мен държавата няма работа в тая дейност - това трябва да се развива съвместно от университетите и фирмите. Някои области от науката естествено трябва да се подпомагат от държавата, но на принципа на конкурсите и конкуренцията между екипите. Държавата не трябва да харчи пари, само защото това се струва важно на някой, защото тръгнем ли по тая пътека и веднага ще скочат 100 професии и организации, които ще кажат, че тяхната дейсност също е важна за науката сама по себе си, което ще е също толкова вярно, колкото и в случая с обсерваторията. Така че мисленето и начина на финансиране в БГ трябва да се промени коренно, защото много ясно, че в един момент държавата няма да има пари за доста неща, не само за обсерватория. Много пъти съм писал тук, че държавата няма работа извън областите на законодателството, отбраната и паричната циркулация, защото е доказано, че тя не е добра стопанка на парите  . Също добра идея е и тази на Тони - даренията от фирми и частни лица. Който има интереси в дадена област - моля, може да заповяда и да помогне с каквото си иска, защото астрономията може да е с най-голям приоритет за Цецо и Тони, но за мен да не е и аз да искам моите пари да отиват другаде  .
Последна промяна Dimitar на Вто Ное 13, 2012 8:09 pm, променена общо 1 път
|
| Вто Ное 13, 2012 8:00 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е и това е вярно де, но в щатите сигурно е пълно с институти финансирани по проекти за които плаща държавата (айде DARPA да не броим щото тя е при военните а те по твоята (че и моя) логика трябва да са при държавата). Трудна работа е, нещата с по-дългосрочен ефект ако се оставят на амбулантните търговци просто ще свършат на битака  . Не знам как трябва да е, това в Англия и щатите очевидно работи, ако се гледа отнякъде оттам трябва да се гледа.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Вто Ное 13, 2012 8:08 pm |
|
 |
|
ji4ka
|
За да стане ясно трябва да се погледне през окуляра. http://www.nao-rozhen.org/galleries/pdf ... -y-NAO.pdfЛеле, каква сага за $7млн. 
|
| Вто Ное 13, 2012 8:57 pm |
|
|