Отговори на тема  [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща
новото инженерно поколение... :) 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: новото инженерно поколение... :)
Lupus написа:
Проблема не е в младите хора като личности или интелект. Проблема е в изпортената система на образование и най-вече в липсата на интересни за децата и учениците извънкласни форми на работа - кръжоци, школи и каквото още се сетите (това между другото е и причина за още проблеми на децата - липсата на смислено запълване на времето).

В кръжок отидох 3-4 години след като вече се занимавах сам - най-вече защото 3 обикновени транзистора в магазина струваха колкото дневната надница на баща ми, а осцилоскоп на частно лице в бг принципно не се продаваше. Ако държавата не беше решила да ми продава компонентите с 10000% надценка спрямо заводските цени, нямаше да се налага да ме организира и "подпомага".

Чет Ное 08, 2012 8:47 am
Профил
Аватар

741 написа:
Lupus написа:
Проблема не е в младите хора като личности или интелект. Проблема е в изпортената система на образование и най-вече в липсата на интересни за децата и учениците извънкласни форми на работа - кръжоци, школи и каквото още се сетите (това между другото е и причина за още проблеми на децата - липсата на смислено запълване на времето).

В кръжок отидох 3-4 години след като вече се занимавах сам - най-вече защото 3 обикновени транзистора в магазина струваха колкото дневната надница на баща ми, а осцилоскоп на частно лице в бг принципно не се продаваше. Ако държавата не беше решила да ми продава компонентите с 10000% надценка спрямо заводските цени, нямаше да се налага да ме организира и "подпомага".

Не знам за кои години говориш, но по времето когато аз бях на кръжочно ниво (1963-68г) имаше специализиран магазин "Млад техник" с филиали в големите градове, където можеше да се закупят радиоелементи и други материали на достъпни цени. А за нас в дълбоката провинция се доставяха и по пощата с наложен платеж. Сега, когато държавата не организира и не подпомага по-добри ли са резултатите?

Чет Ное 08, 2012 10:04 am
Профил WWW

Да, помня ги компонентите в "млад техник". Полиетиленово пликче с пет транзистора без надписи и поляти с червена боя (знаеш какво значи) или ботевградска интегрална схема с разпечатка, на която на ръка е отбелязано кой точно вход не работи. И въпреки че е брак, пак е няколко пъти по-скъпо от цената, на която фабриките купуват редовните компоненти.
Това, дето държавата ти е "давала", е щяло само да се появи, ако тя не му е пречела.
Lupus написа:
Сега, когато държавата не организира и не подпомага по-добри ли са резултатите?
За мен са по-добри. Има всичко, само мерак да имаш.

Чет Ное 08, 2012 10:44 am
Профил
Ранг: Напреднал
Ранг: Напреднал
Аватар

Не е виновно "новото инженерно поколение". Няма как да се виновни за каквото и да е младите хора, които влизат в общество, което е създадено от старото поколение.
Образованието със сигурност не е на нужното ниво. Математиката се преподава без да се свързва с инженерната практика. Примерно - "днес ще учим матрици, започваме със събиране на матрици..." А какво е матрица и за какво се използва се научава след 2-3 години... И най-лошото - няма стимул да се учи. Не се дават реални практически задачи, няма конкуренция и състезаване. Всъщност като се замисля конкуренцията беше в пиенето само :drinkers:

Чет Ное 08, 2012 10:49 am
Профил
Аватар

ми то и преди беше така - ученето беше антоним на играене. трябваше да прекратявам игричките си с транзистори за да уча. днес донакъде нещата специално за електроника са по-зле, защото компютрите като достъпни и лесно даващи резултати привличат повече хора. другото което днес намалява атрактивността на заниманията с електроника са ниските цени на потребителската електроника и наличието на всякакви достъпни електронни джаджи. аз например като малък бях много запленен от идеята да си направя радиостанция, тласнат от филма "банда бмх". за това започнах да се занимавам с електроника, ако беше днес може би нямаше да се случи. или по не и толкова рано.

Чет Ное 08, 2012 11:08 am
Профил

Lupus, не съм почнал, помагам / консултирам по разни специфични проблеми.

Иначе да, кръжока беше добро място за набавяне на компоненти и материали, но не само. Иначе аз по това време бях ограбил един склад на 1-во у-ние на МВР, от там изкарахме 10-на радиотелефона, централа, пожароизвестителна централа и един куп йонизационни детектори. От там колко части наизвадих ... особенно транзистори ВС170 и други от сорта, също и бая релета, високочестотни транзистори и кво ли още не. Отделно чичото беше дал няколко модула за управление на асфалтополагаща машина, вътре беше пълно с ТТЛ-ки и ОУ-та :)

Чет Ное 08, 2012 11:32 am
Профил
Аватар

@ToHu,
Твоя пост ми напомни за нещо, което пропуснах в първия пост - ДОСО и радиоклуба към него. Колко часове съм потрошил там, вече като ученик в техникума - просто не е истина! От там се снабдявахме и ние с разни части - предимно лампи и високочестотни елементи като бобини и керамични кондензадори. Тогава и аз се бях запалил да си правя радиостанция. Военните непрекъснато ни снабдяваха с разни стари немски и руски радиостанции от военните и следвоенните години за "разкулачване". Старите кучета вземаха най-ценното, а после ни пускаха нас със секачките. Действахме като пирании, докато не останеха голи железа. :D

Чет Ное 08, 2012 11:53 am
Профил WWW
Аватар

MidNighT_SpiRiT написа:
Не е виновно "новото инженерно поколение". Няма как да се виновни за каквото и да е младите хора, които влизат в общество, което е създадено от старото поколение.

Абсолютно!

Например ние сме виновни и за това, че няма кръжоци и за това, че няма летни лагери. Това не са соц. глупости, нищо не им пречеше да функционират и при сегашните условия. Нищо освен празноглавието на старото поколение.

Чет Ное 08, 2012 12:07 pm
Профил ICQ

Има, що да няма. Ама не им казват лагери, че е задръстено. Зелени училища са вече.

Чет Ное 08, 2012 6:17 pm
Профил
Аватар

Абе има "нещо". Ама е слаба работа... А що база се затри... Още ми е мъка като обикалям из Балкана и гледам порутените бунгала. По морето да не говорим. Руснаците какъв център са си спретнали на Камчия... незнам какви деца идват там, дали са само на партийни величия, ама е нещо страшно като мащаби.

Чет Ное 08, 2012 6:54 pm
Профил ICQ
Аватар

741 написа:
Има, що да няма. Ама не им казват лагери, че е задръстено. Зелени училища са вече.

Разликата между детски лагер 15 дни на планина или море (имаше и оздравителни по 30 дни безплатно) и три дни "зелено училище" е от земята до небето! Както казва народа: "Нерде Ямбол, нерде Стамбул". :D

Чет Ное 08, 2012 7:31 pm
Профил WWW

Че да не ги гони някой на третия ден? Щерка ми като беше малка, едното им зелено училище беше за десетина дни. За колкото си платят, за толкова ще стоят.
А че не е за пет лева като едно време - ми не е. Не е и кой знае какви пари. Което си е нормално, ама това е съвсем друга приказка.

Чет Ное 08, 2012 9:30 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл
Аватар

И аз да взема леко отнощение по темата. Смело мога да твърдя, че проблема не е в младите инженери. Вярно е че голяма част над 90% са случайно попаднали в университета без да имат идея какво се случва. Но малката част, която има интерес и иска да се занимава с нещо смислено изобщо не се стимулира. От няколко години се боря с още няколко колеги да се отвори студенска лаборатория по електроника в университета. Има много момчета, които имат интерес към електрониката, но никога не са се занимавали и им е необходим малък старт за да започнат сами. Това е и целта на тази лаборатория. За да стане факт (да ни дадът една дупка в университета) направихме няколко изложби на колеги които се занимаваме. С какви ли не глупости се занмавахме само и само да се изгради такова място. Въпреки, че има интерес от студенти, университета и много академици в него трупат дивиденти на чужд гръп и пак не искат да финансират нещо подобно. Предпочитат да изядат и изпият парите и за студента да остане един голям к.р. В тази лаборатория, която се опитахме да изградим няма свестен компютър. Поискахме си 1 по свестен компютър и вече година и половина се чака, чак ми става смешно като се сетя. За всичките тези неща са виновни дъртаците, които са в ръководствата на университетите и от които зависи за какво ще се изразходват парите от бюджета. Всички са свикнали да го раздават по СОЦ и само по банкети и да се отчита дейност на приказки. Ето клипчета на някой изложби и неща които сме правили.
http://www.youtube.com/watch?v=MFd0Eu1k ... NoHFZ-Jsgg

Чет Ное 08, 2012 9:51 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
MidNighT_SpiRiT написа:

Абсолютно!

Например ние сме виновни и за това, че няма кръжоци и за това, че няма летни лагери. Това не са соц. глупости, нищо не им пречеше да функционират и при сегашните условия. Нищо освен празноглавието на старото поколение.

В училището на сина ми има около 100 различни клуба (кръжока по старому). Отделно ако няма кръжок за това, което ти искаш са необходими само 3-ма ученика и да навият и един даскал и училището им осигурява всички условия да започнат с техния си клуб. Познай от три пъти - не можеш ги накара да почнат да се занимават с нищо, защото първо всичко се купува и те нямат стимул да си го правят сами (както някой спомена, че едно време това беше основен наш стимул да почнеш да правиш нещо - всичко се доставя фри от Китай вече за жълти стотинки). Отделно компютърните игри, социалните мрежи и т.н. им заемат почти всичкото свободно време. Така че и наличието на всякакви кръжоци не е гаранция, че ще тръгнат да се занимават - комплексно е :) .

Пет Ное 09, 2012 12:20 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

The_Bull подкрепям!

Аз много добре си спомням, не беше толкова отдавна когато бяхме 2-3 курс и как ни трябваше оцилоскоп за едно усилвателче.
Отидохме с един колега в лабораторията по Аналогова схемотеника да попитам асистените, дали може само за малко.....
Отговор: "Тва тука да ви нее бащиния" и тряскане на вратата и т.н.
Универститети в България не са места където студентите да намират среда, информация, подкрепа или стимули. Университети са места за усвояване на държавни средства, препиране на пари при покупи на компютри, далавери с алуминиеви дограми, ремонти на общежития. Да не отварям скоба за назначаване на роднини, негодници и всякаква паплач.
Няма как да излезе качествен специалист при положение, че няма елементарни условия, защото вместо да се инвестира в нови неща, апаратура, китове и прочие се мисли денонщно как парите да идат за ремонт на нещо, през фирмата на вуйчо. И ако може да викнем мангалите за без пари, после банкет, почивни станции и приемно време вторник 11-12ч. Може ли преподавалте да има приемно време един час на седмица? Или СТУДЕНТСКА КАНЦЕЛАРИЯ да работи от 10:30 до 12 и от 13:00 до 14:00?!?!
А и работодателите пищят не знаят нищо младите специалисти. Ама фирмата никога не питала универститета има ли от нещо нужда? А и университета не пита фирмата от какви специалисти се нуждае?!
Сигурно мога да напиша още 7000 реда...
Тоя комунизъм ще ни трови още поне 200 години....

Съб Ное 10, 2012 8:48 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 106 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Следваща