Отговори на тема  [ 5 мнения ] 
Малко Математика 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Малко Математика
Я да видим спомняте ли си нещо от студентските години (освен ако няма даскали във форума) :D
Та, проблемът е следния. Трябва да намеря относителни екстремуми на дадена функция:

f(x,y)=(x^3)/3 + (y^2)x - 5x + (y^3)/3 - 5y примерно.

Нулирам първите производни на функцията спрямо "х" и "у", решавам системата и накрая когато замествам получавам f(x,y) равно на някакво реално число, различно от 0*.
По нататък методиката е: правя матрица с вторите производни на функцията. Смятам детерминантата, ако е > 0 => минимум, ако е < 0 => максимум. Да ама това е вярно единствено ако първата производна беше 0. А аз вече трети пример решавам и все е различна от нула 8O което ми спестява понататъшните сметки..... което пък е страшно нетипично за домашна работа, губи се гърча някак :twisted:
Та се чудя, да не би да пропускам нещо елемтарно.....Аз си знам, че първата производна като не ти даде нула, можеш да имаш седлова точка, но не и екстремум..... да не би да греша нещо?

*Хехе тук се сетих за една исторйка в довод на твърдението, че 0-та не е реално число.
"Сега, всички знаем как е възникнала нуждата от Математика. Хората са искали да търгуват и понеже са нямали още парични единици са използвали Размяната като средство за разплата. Примерно аз имам 2 жени, ти имаш 3 коня и аз ти предлагам да ти дам 1 жена за два коня. Ти оглеждаш жената и казваш, че за повече от кокошка да не си правя илюзии. После аз ти предлагам другата и ти набързо склоняваш на 3 коня и угоено прасе :D . Общо взето така са стояли нещата. Я сега си представете, какво щеше стане ако ви бях предложил 0 жени за 2 коня. Звучи някак нереално, а ...." :lol:

Нед Ное 20, 2005 10:46 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Ако първата происводна е =0, виж втората. Ако е >0, имаш минимум, ако е <0, имаш максимум. ако е =0 имаш 'инфлексна точка'. Частен случай, не му се връзвай. Това си спомням. Ама това е само за е променлива. За две как е - нямам спомени. Като писа X и Y, да не си пропуснал някоя буква? :lol:

Нед Ное 20, 2005 11:22 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
:lol: bateAz аз си мисля, че и за n-променливи пак ще е същото (с изключение на купона дето ще падне докато изчислиш дали е максимум или минум :rolleyes: ) та май ще си спестя сметките и ще им пиша просто "без екстремуми".

Нед Ное 20, 2005 11:28 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
леле добре, че не го писах това последното. Да си блъскам главата ама повече след 22:00 никаква математика. Къде съм мислил какво съм замествал 8O Стойността на самата функция след заместване въобще не и трябва да е 0, това са си координатите по z-аксето на намерените екстремуми. Ей отнесена работа значи, ше взема някой ден да вляза в пералнята от недоглеждане и няма после HCL :( :D

Вто Ное 22, 2005 3:23 pm
Профил WWW
Аватар

Мнение 
Можеби е напълно ненужно, но така или иначе повдигнах темата, да я докарам до край.
Значи когато търсим екстремуми на дадена функция Z=f(x,y)

1. Нулираме Zx и Zy (производните на функцията спрямо двете променливи x,y). Получената система от две уравнения решаваме.
2. Намираме детерминантата на следната матрица [{Zxx Zxy} {Zyx Zyy}] (вторите производни на нашата функция). В {} са въведени редовете на матрицата.
3. Ако детерминантата е >0 -> имаме екстремуми
4. Ако Zxx (втора производна на функцията спрямо х) > 0 -> Минимум, ако Zxx < 0 ->Максимум

Това е цялата работа :)

Пет Ное 25, 2005 11:15 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 5 мнения ]