Отговори на тема  [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Платки в домашни условия за 30 мин 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Платки в домашни условия за 30 мин
Може вече някой да е пускал този линк, но все пак ...
http://www.makehackvoid.com/projects/pc ... abrication

Е, 30 минути го е засякъл без дупките...

Аз се опитах да изпълня всичко точно както е указано. Хартията, ламинатора, че и в този момент ми се прецака принтера и взех самсунг (не че е решаващо) ... Единствената грешка е, че първия път полирах платката ... като си имам нова играчка често си играя с нея без да обръщам внимание дали върша нещо полезно. Тонера се хлъзга по платката:
Изображение

После повторих процедурата като ползвах фина шкурка да "надраскам" платката. Хартията HP Everyday photopaper наистина се мокри бързо. Трябваха 30 секунди под течаща вода и вече може да се свали. След това с мокра марля "изтрих" остатъците от хартията. Имаше само един малък дефект, който оправих с маркер:
http://gallery.croler.net/v/share/elect ... ewsIndex=1

Платката мина през ламинатора около 7-8 пъти, като предварително я загрях малкосъс сушуар.

Всички снимки от процедурата:
http://gallery.croler.net/v/share/electronics/fast-pcb/

Има още какво да се желае, но стана много по-лесно от предишните ми мъки...

Пон Ное 05, 2012 1:37 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Платки в домашни условия за 30 мин
Едно време ви се смеех. Ама с темповете с които се развивате, скоро ще задминете 90% от платкаджиите в БГ. Които са застинали технологично някъде в края на миналия век.

Пон Ное 05, 2012 3:27 pm
Профил ICQ

А бе целта не е да се меря с платкаджийници. Има ли по-лесен и бърз начин за прототипни платки на разумни цени. За тоя преходник трябваше да дам 20 лв поне и да чакам 15 дни или двойно за 3 дни. Айде, преходник се купува, ами прототипни платки дето като намериш грешката и отново поръчваш заедно с фотокопията? Аз тоя преходник го поръчах от sirius (мазохист съм :) и от общо 3 вида преходници ми доставиха 1, без да ми се обадят да кажат, че другите ги няма в наличност, а звъннаха да питат защо съм се забавил с един ден да си взема поръчката от еконт.

Та затова търся начин да си правя сам платки докато подкарам всичко да върви гладко.

Пон Ное 05, 2012 3:52 pm
Профил WWW
Аватар

Ясно бе, мойто беше ирония, сарказъм, черен хумор... нещо от сорта. Щото като ида при платкаджия и той ми каже, че дупка под 0.5 не прави и ме връща 20 години назад (40 в развития свят).

Пон Ное 05, 2012 4:08 pm
Профил ICQ
Аватар

Последно пробвах с едно прозрачно фолио за лазерни принтери от офис-1. Май се води фолио с гръб. Представлява прозрачен лист А4, които е слепен в късия край с хартиен лист, който служи за гръб. Общо сигурно не е много по-дебел от нормален лист, защото мина без проблеми през ролките на лазерния принтер. Останах много доволен. При гладене (около 2-3 мин. с ютиятя на мах. температура) прозрачното фолио не се стапя и почти целия тонер остава върху платката. Отлепя се много лесно даже преди да е изстинало медното фолио с едно дръпване.

Гледам, че ги има и тук:
http://officecenter-bg.com/index.php?pa ... 1&Itemid=1

Лошото е, че се продават на цял пакет, но там, откъдето ги купих, случайно бяха разпечатали 1 пакет и ги продаваха на бройка, обаче взех последните 5 бр.

Но като цена не е много, за работата която вършат.

Пон Ное 05, 2012 4:09 pm
Профил
Аватар

Аз ползвам транспортния лист на самозалепващите А4 и прескачам мокрене, киснене и търкане и го минавам само веднъж през ламинатора. Отлепя се веднага. Получава се това.

Пон Ное 05, 2012 4:27 pm
Профил

Цитат:
Последно пробвах с едно прозрачно фолио за лазерни принтери от офис-1.

А какво му е предимството пред прозрачно фолио без гръб? Стария принтер го размазваше в/у прозрачно фолио. Трябва да ти е малко по-добър принтера за да печаташ на фолио. Ако има големи запълнени зони на места тонера се люпи. Не съм пробвал с новия принтер де. Аз имам от Плесио на QConnect. Може за следващата платка да пробвам.

Цитат:
Щото като ида при платкаджия и той ми каже, че дупка под 0.5 не прави ...

Аз имам една 0.3мм. Направих пробно на една платка 4-5 дупки и не се счупи. Дрелката е Proxxon със стойка. Не знам колко стара техника трябва да имат, че да не могат да правят такива дупки. Е, не знам ако трябва ръчно да правя 100 дупки 0.3 може би ще счупя 2-3 ...
А иначе в картинката въобще не включвам грешките на платкаджийниците - разместени шаблони например. Дори да приемат да ти направят наново платките това означава още няколко дни чакане.

Пон Ное 05, 2012 4:42 pm
Профил WWW

CarBeta написа:
Аз ползвам транспортния лист на самозалепващите А4 и прескачам мокрене, киснене и търкане и го минавам само веднъж през ламинатора. Отлепя се веднага. Получава се това.

Да, ако намериш правилната хартия и имаш правилния принтер и тонер... Иначе ако се размазват нямаш много избор. И с такава пробвах и не стана. Ще пробвам и на новия принтер - може да имам повечко късмет. Но за тези, които не искат да си купуват нов принтер само заради платките може да пробват с фотохартията на ХП

Пон Ное 05, 2012 4:52 pm
Профил WWW
Аватар

Всякакви етикети съм купувал и с всеки гръб става. Тонер зареждам на различни места и не вярвам да съм някакъв супер късметлия дето все уцелва "правилния". Единствено за принтера съм съгласен, че не всеки става.

Пон Ное 05, 2012 11:04 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Аватар

http://www.ebay.com/itm/Heat-Toner-Tran ... 27cca87be8

:) не е крайно скъпо... резултата е добър

Вто Ное 06, 2012 1:09 am
Профил

Цитат:
Всякакви етикети съм купувал и с всеки гръб става.

При мен се размазва. Явно принтера е ключа. Ще пробвам да изпечатам в офиса

Цитат:
http://www.ebay.com/itm/Heat-Toner-Transfer-Paper-for-DIY-PCB-and-Electronic-Prototype-A5-Size-10-Sheets-/170937318376?pt=Vintage_Electronics_R2&hash=item27cca87be8

Ще пробвам и това. Ще е добре ако може да си спестя малко търкане.

Нали трябва да ги изпробвам всичките методи за да видя кой е най-ефективен в моя случай. Обикновено на гладка хартия (от етикети или прозрачно фолио) поне с предишния ми принтер не стават големи черни зони (ground plane).

Вто Ное 06, 2012 4:36 pm
Профил WWW
Аватар

Аз си ползвам фотометод по принцип, но бях взел няколко листа от тея от ибей и резултата никак не е лош... въпреки че не ми е много усъвършенствана техниката, почти 100% от тонера се трансферираше без особени проблеми

Вто Ное 06, 2012 7:42 pm
Профил

npelov написа:
Обикновено на гладка хартия (от етикети или прозрачно фолио) поне с предишния ми принтер не стават големи черни зони (ground plane).

http://alternatezone.com/electronics/fi ... alRevA.pdf
Цитат:
Polygon can either be “solid” fills of copper, or “hatched” copper tracks in a crisscross fashion. Solid fills are
preferred, hatched fills are basically a thing of the past.

Страница 8
Ако програмата ти позволява да правиш “hatched” зони може и да стане, въпреки че плътните са за предпочитане.

Вто Ное 06, 2012 8:46 pm
Профил

Цитат:
Ако програмата ти позволява да правиш “hatched” зони може и да стане, въпреки че плътните са за предпочитане.

Не съм се сещал за това. Някой път ще пробвам и двете за една и съща платка.

Чет Ное 08, 2012 9:36 pm
Профил WWW
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Здравейте,
Чудя се възможни ли е в домашни условия да се метализират отворите на двуслойните платки ? :-k

Сря Мар 06, 2013 8:23 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 21 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща