|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 6:59 pm
новото инженерно поколение... :)
| Автор |
Съобщение |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
 Re: новото инженерно поколение... :)
Н'бабане Гт'муан'га (баси ти не можа ли да си измислиш по-дълъг ник  ). Ситуацията с военните е малко сложна тук - по принцип за да работиш за тях се иска секюрити клирънс, това автоматично стеснява кръга на хората само до американски граждани. И като сметнеш, че преди няколко години промениха правилата и вече за да вземеш секюрити клирънс трябва вече да работиш за тая фирма-контрактор на департмънт ъф дифенс, което е лек параграф 22  . Отделно повечето военни производства са все в средата на нищото, което още повече стеснява кръга от желаещи да работят там. Та е много масово явление при въпросните фирми да наемат каквото има просто за да запълнят бройките и после разчитат на такива събконтрактори като нас, при които не се изисква секюрити клирънс да им оправят бакиите. Та едно 90% от военните производители са се превърнали просто в интегратори и постоянно разчитат на техническа помощ от събконтракторите си. Като ходя по такива фирми и хората, които стават за нещо се броят на пръстите на двете ми ръце. Най-фрапиращ е случая с производителя на военните хамъри - от около 700 инженера, които са на щат при тях едва ли има и 10%, които да стават за нещо. Другите са просто пълнеж. На всичкото отгоре половината от тия 700 души са на ведомост директно към правителството и съответно пък на фирмата и е през оная работа след като не им плаща тя заплатите. Никой, който е завършил приличен университет няма да отиде да работи на такова място или пък ще е само в началото, колкото да си го сложи на резюмето и като тръгнат да се задомяват и бягат към големия град  . Та мисълта ми е, че аз лично съм се сблъсквал с десетки такива фенове и фенки, но въобще пък няма да ми мине през акъла да сложа етикет на цялото поколение заради тях  .
|
| Пет Ное 02, 2012 4:07 am |
|
 |
|
741
|
Виж какво излезе на първа страница, като питах гугъл по въпроса: ГЛАВА ПЪРВА 1.1.УПРАВЛЕНИЕ НА ТЕЛЕВИЗИОННИ ПРИЕМНИЦИ С ПРОЦЕСОРИСтава въпрос за микроконтролери, в текста на куп места е дадено даже не микропроцесор, ами процесор, че и централен процесор. Авторът е Кирил Конов, сигурен съм, че почти всеки тук го е чувал. Сигурен съм и че знае разликата между микроконтролер и микропроцесор, нищо че ги меша. Не го знам твоя човек колко е в час, може да не е. А може да е попитал, за да се убеди дали ти правиш разликата, или ползваш двете думи за едно и също. Във всеки случай е добра практика при събиране на няколко документа в едно да се уеднакви терминологията. Търсиш под вола теле, ми се струва.
|
| Пет Ное 02, 2012 9:40 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Де да беше така. Завлече ме с пари гадът му с гад и още не мога да си простя глупостта да му повярвам в началото  А иначе според мен, тая разлика между процесор и контролер е толкова фундаментална, че не виждам как някой може да я сбърка...
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Пет Ное 02, 2012 10:45 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Фундаментална, колко да е фундаментална? Имаше разлика когато бяхме млади. Сега си е въпрос върху какво искаш да поставиш ударението. Примерно според АРМ куртекс и останалите им чепове са процесори, но според производителите на такива чепове са си контролери. контролер = процесор + периферия Ако намериш чип с процесор без никаква периферия (ама на пазара, не в музея), ела и пак ни обясни фундаменталните разлики 
|
| Пет Ное 02, 2012 11:34 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
всички процесори на интел за РС са чисти процесори. без 'северния мост' дори нямат разумен бъс навън. и това е така от 8086... най-уродливата архитектура, получила най-голямо разпространение. ма това е друга тема.
|
| Пет Ное 02, 2012 12:15 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Миро, не ти виждам проблема що си тръгнал на заяждане. Ами фундаментална е естествено. Можеш ли да объркаш кола с двигател? Вярно, вътре е, ама все пак. АРМ съвсем правилно си класифицират експонатите като процесори, те са си и такива. А производителите и слагат памет и разни периферии и правилно им викат контролери. Нищо нередно тука. Чисти процесори без периферии все още се правят, макар и не много. Веднага се сещам, че Фрискейл правят такива. Ако се напъна сигурно и за други бих се сетил. Та пак да ВИ (кой ти нашепна да говориш от името на всички?) обясня: разлика има и не е лошо да се прави  Едит: ето, докато съм пишел това ДедоБоре се сетил да даде добрия пример с Интел... 
|
| Пет Ное 02, 2012 12:17 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
почти всички нови х86 имат вградени DC/DC конвертори, L1, L2 & L3 кешове, няколко IO интерфейса (примерно i7 е с 3 DDR контролера отделно от интерфейсите към чипсета)... Да се прави "чист" процесор днешно време е истинска простотия. Ако погледнете последните архитектури на Интел и GPU-та вече са в чепа. То няма и как иначе - представете си как се рутира 192-битова шина памет @ 2000MHz. Точно никак!
|
| Пет Ное 02, 2012 12:52 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Виж сега, ако сложиш на процесор регулатор в чипа, управление на външна памет, че даже и GPU, от това няма да стане контролер, тъй като тия неща нямат отношение към функционалността от логическа гледна точка. За да стане от процесор на контролер, трябва поне на теория да може да работи самостоятелно т.е. в абсолютно минимална конфигурация да няма нужда от друго освен захранване и евентуално някое клокче и данните да не напускат чипа. Естествено на контролер ако му закачиш външна памет и допълнителна периферия, това не го превръща обратно да е процесор (освен ако не му ползваш процесора само). Абе що ме караш да ти пиша неща, дето е всеизвестно че ги знаеш?? 
|
| Пет Ное 02, 2012 2:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
не те карам, ти сам го правиш... аз само си запълвам времето, че ми е много петъчно 
|
| Пет Ное 02, 2012 2:33 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Петъчно да разкажа и аз една случка отпреди няколко дни. Мой приятел изпраща сина си да учи в университет в Европа. Уж инженерна специалност. Тези дни получил учебната програма и какво да види - няма нито една математика физика, химия, механика, съпромат. Нищо от това, което някак си естествено свързваме с инженерното образование. Само хуманитарни идиотщини. Оказало се, че не само в този университет е така, напротив - масово явление е. Сега са в пълен цайтнот и се чудят как да не изпуснат учебната година.
|
| Пет Ное 02, 2012 3:13 pm |
|
 |
|
741
|
Е, чак кола с двигател не. Ама мотоциклет с мотор - колко му е 
|
| Пет Ное 02, 2012 5:09 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Прав е Миро.
Аз самия отдавна ползвам думичките процесор, микропроцесор, микроконтролер, желязо, шибания и прочие като едно и също нещо.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 02, 2012 5:23 pm |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3753 Местоположение: София
|
И "тъпото копиле" ... И всички, които ме чуят, си мислят, че имам предвид процесора / микропроцесора ... Пък аз си знам кого имам предвид.
|
| Пет Ное 02, 2012 5:35 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Я да видим кой ще даде най-точните и научно издържани дефиниции за думичките процесор, микропроцесор, микроконтролер? 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Ное 02, 2012 11:38 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
процесор - Прави разни логически математически неща. Изградено от релета , електрони лампи , транзистори или логически интегрални схеми . микропроцесор - същото кат горното ама в една интегрална схема микро контролер - с една батерийка и може да мигаш свето диодче абе кат т555 ама по трудно/лесно зависи от гледната точка . 
|
| Съб Ное 03, 2012 12:42 am |
|
|