Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Захранване за лазер 
Автор Съобщение
Ранг: Почетен член

Мнение Захранване за лазер
Искам да си поиграя малко с един лазер. Лазерът е син, 1W, светодиоден ... много китайски. Захранването му е само с 2 кабела (няма optical FB). Захранва се с литиево йонна батерия.
От прочетено тук-там съм чул че не е толкова лесно да захраниш лазер и че лазерите които се захранват от батерии няма да живеят дълго ако ги захраниш от адаптер, още по-малко от импулсен такъв. Не знам до колко е вярно и до колко нестабилността в захранването може да прецака диода. Това ми е единият въпрос - може ли да го захраня от адаптер и за какво трябва да внимавам? Може ли да е импулсен адаптера?

Другото, което искам да попитам е как да му контролирам програмно мощността с контролер. На захранването има закачен PIC12F675, който се съмнявам, че е с включен code protection. Той служи за 2 неща: 1. за код за включване на лазера - поредица от дълги/къси натискания на бутона и смяна на режимите на работа - 100% мощност и 20% мощност в комбинация с постоянно вкл. или 50% PWM с около 10 Hz.

Има 2 потенциометъра - или за настройка на голямата и малката мощност или за груба и фина настройка за мощността. Евентуално ще трябва да измеря с осцилоскопа какво прави пика и как се намаля мощността.

По-късно ще постна снимки... ето снимките:

http://gallery.croler.net/v/share/electronics/1w-laser/

Изглежда че контролера има 1 вход от бутона и един изход - най-вероятно PWM.

Пет Окт 26, 2012 10:21 pm
Профил WWW
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Захранване за лазер
Предполагам знаеш че 1W е страшно много за лазер и трябва страшно много да пазиш себе си и околните.

Вто Окт 30, 2012 4:46 pm
Профил

Нямам много опит с лазери, но предвид малкия контролер предполагам, че ШИМ-а се реализира като се подава една единствена стойност на PWM изхода за дадена мощност - т.е. ако искаш да увеличиш мощността, увеличаваш коефициента на запълване и обратно. Честота от 10Hz ми се струва ниска, но както казах не съм много запознат. Дори и да е заключен контролера програмата едва ли е много сложна. Просто погледни другата периферия на контролера за какво е, да можеш и нея да управляваш. С няколко опита би трябвало да се получи.
Успех!

Сря Окт 31, 2012 9:22 am
Профил

1W е наистина много. С лазера вървят предпазни очила (разбирасе предпазват от слаби отблясъци - има клип как за 1-2 сек. лазера ги проаря). Наясно съм колко е опасен и се старая да няма други хора около мен когато го пускам. Прогаря дърво с 5-6мм точка. Освен това понеже е син доста по-лесно прогаря плът. Също така пише че сините лазери доста повече увреждат очите.

10 херца е честота на модулиране - т.е. мигащ ефект. Отделно има PWM за мощността - 1/10 или 1/20 от мощността - не помня.

Ами да. Не е сложно да се отгатне каква е програмата, тъй като има само един изходен пин от контролера. Останалото са 1 вход за бутон и 3 лед-а. Има един СМД елемент SOT32 на който пише 430. Интеграла е защото е обозначен с U2 и над него пише 2.1V - т.е. може да е регулатор.

По-скоро ме притеснява захранването. Трябва ли да е супер стабилно? Колко mV пулсации са допустими (грубо казано, защото вероятно зависи какъв е драйвера на лазера)? Мога да го докарам до 4-5mV peek-to-peek.

Пон Ное 05, 2012 2:38 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 4 мнения ]