|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:42 pm
| Автор |
Съобщение |
|
HSB
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: Автоматично включване на фаровете
 |  |  |  | ДедоБоре написа: реших да не откривам нова тема, пък и е свързано с проблема. каручката е същата (мерцедес вито 2008, CDI 2.2) днес ми изгоря дясната къса, вътре светна съответното предупреждение. купих поредната нова Н7 (тия ламби дали изкарват и по 100 часа?), отварям, сменям - дуки. ламбата не свети и вътре пак си свети алармата. викам си -ясно, бушон. отварям кутията и ... се почесох по главата. няма описание на бушоните на капака. явно съм старомоден. изрових юзер менуала и на 444 страница намерих диаграма на около 80 бушона  чесънето продължи. от първи поглед се видя, че схемата в книжката не е тази на кутията пред мен. нормално. прочетох 3 пъти списъка на бушоните. и чесането по главата продължи: няма никакви бушони за фарове, мигачи, габарити и стопове. брррр... как да е - прибрах се и се загуглих. оказа се, че ползвали 'електронни бушони' на отговорните инсталации, SAM (Signal Acquisition Module) за да контролират кое свети и кое не и т.н. вятър и мъгла, демек. има ли начин да се оправя без да ходя в сервиза, щото подозирам че ще ме ръснат 200-300 афро за нулиране на нещо, а може и повече, ако решат да сменят я електронен бушон, я САМ. давайте акъл |  |  |  |  |
Дедо Боре –ако Витото е колата дето искаше да ръчкаш КАН за да светва ламбите- моя съвет е да се откажеш. Спор няма че е кретенско да се ходи за бушон в сервиза ама моито обяснение е че няма по какъв друг начин да вземат кинтите на хората.
|
| Пон Окт 29, 2012 9:02 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re: Автомобилни мурафети
Хареса ми новото заглавие на темата  Идва преди време един в сервиза: "Счупи ми се на миячката за чинии отдолу един мурафет, до него има едно голямо черно копче, над него един маркуч" и т.н. дори не разбрах дали е механична или електрическа част, само след ококорването обелих "Господине, ние тука мурафети не продаваме!" А що да купувам акумулатор, тоя още върши работа. Ставаше дума за авариен мурафет свързан със забравени светлини. Сутрин в гаража решения бол пък и къде ли ще ходя в поледицата Не мога да се сетя за най-простия номер с PNP транзистор и не ми се мисли, ама то ще е добре и ограничение по ток да има, може и по напрежение. Става дума за зареждане на малкия акумулатор, де. Наобратно с един механичен ключ ще става.
|
| Пон Окт 29, 2012 9:46 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Не знам. Новите модели, както нееднократно съм споменавал, са силно извратени.  А и нищо чудно нарочно да се пишат пресилени неща за консумативите, за да може - знаете кво.
|
| Вто Окт 30, 2012 12:07 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Да бе, нарочно пишели да сменям малсото на 30х км за да може да се прецака. А после какво правим като имам пълна гранция за 8 години и 90х мили. Кой ще ги плаща тия гаранционни ремонти, дето да оправят счупения мотор, на който съм сменил маслото на 30х км - във всеки случай няма да съм аз  . Тук даже е точно обратното - постоянно ме ръчкат да сменям маслото на 5х мили или 6 месеца, въпреки, че в книжката пише да го сменям на 7500 мили. А някои даже ни ръчкат и на 3000 мили да го сменяме. Аз знам само едно - няма по-евтино нещо, от това да си сменям маслото на двигателя. Някакви си смешни 20$ е смяната и предпочитам да я правя на 3000 мили и да няма грижи с двигателя, от колкото да спестя тия 20$ и да се налагат някакви ремонти после. Защото пък другото нещо, дето го знам и съм го изпитал многократно е, че почне ли монтьора да човърка из колата, пък ако ще и от фирмения сервиз да е и после я пише бегала тая кола  . Затова аз лично сменям масло на 5000 мили или 6 месеца, което първо дойде и въобще не ми пука, че някои масла можели да карат по 30х км  . И ония в скоростната кутия и диференциала, дето пише че са "for life" и тяхъ сменям на 50к мили или 3 год. пък те нека си карат до живот  .
|
| Вто Окт 30, 2012 2:07 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Аз това също съм го забелязал отдавна, но досега бях убеден, че е от българския въздух - т.е. - като влезе български въздух в двигателя, после никога не е същото..... Преди време един шофьор на камион ми каза, че сменя маслото на камиона на 100 хил. километра. И досега се чудя това масло дали е някакво извънземно, или има и друга причина. 
|
| Вто Окт 30, 2012 9:01 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
При камионите двигателите работят в съвсем други режими, самите масла са съвсем други.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 30, 2012 4:01 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Да бе, нарочно пишели да сменям малсото на 30х км за да може да се прецака. А после какво правим като имам пълна гранция за 8 години и 90х мили. Кой ще ги плаща тия гаранционни ремонти, дето да оправят счупения мотор, на който съм сменил маслото на 30х км - във всеки случай няма да съм аз  . Тук даже е точно обратното - постоянно ме ръчкат да сменям маслото на 5х мили или 6 месеца, въпреки, че в книжката пише да го сменям на 7500 мили. А някои даже ни ръчкат и на 3000 мили да го сменяме. Аз знам само едно - няма по-евтино нещо, от това да си сменям маслото на двигателя. Някакви си смешни 20$ е смяната и предпочитам да я правя на 3000 мили и да няма грижи с двигателя, от колкото да спестя тия 20$ и да се налагат някакви ремонти после. Защото пък другото нещо, дето го знам и съм го изпитал многократно е, че почне ли монтьора да човърка из колата, пък ако ще и от фирмения сервиз да е и после я пише бегала тая кола  . Затова аз лично сменям масло на 5000 мили или 6 месеца, което първо дойде и въобще не ми пука, че някои масла можели да карат по 30х км  . И ония в скоростната кутия и диференциала, дето пише че са "for life" и тяхъ сменям на 50к мили или 3 год. пък те нека си карат до живот  . |  |  |  |  |
При тебе е 20, тук е 200.  Изобщо е излишно да се правят каквито и да е паралели между юесей и европа в това отношение. Аверчето даже беше свидетел на една такава гротеска вследствие на "смяна на 30 хил. км".
|
| Вто Окт 30, 2012 4:13 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ицо, не е само с българските монтьори така - американските и те не падат по-долу от тях  . Поне във фирмените сервизи, в които съм бил всеки път си оставят ръцете - оправят едно нещо и развалят други три  . А тези дето карат камиони и ги познавам никой от тях не знам да сменя масло на 100х км. Обикновенно различните компании имат различни стратегии, но средно го правят на интервали между 10х и 25х мили.
|
| Вто Окт 30, 2012 4:15 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
В БГ ми сменяха маслото (пълна синтетика) за 70 лв., т.е. горе-долу като цените тук. Това говоря за нормална кола. Ако отидеш да сменяш масло на Кайен примерно и тук ще те ръснат 200$ за това, ама пропорционално с цената на колата е все същото  .
|
| Вто Окт 30, 2012 4:17 pm |
|
 |
|
Цецо
|
При него е 20$, щото маслото му го покрива гаранцията. При нас "гаранцията" не покрива консумативи. Демек, като колата ти е гаранционна, си длъжен да се явиш в определеното време за смяна на маслото, като си платиш масло, филтър и бла-бла. Един познат разправяше, че на гаранционна кола го карали да плаща и човеко-часове труд. Тука е така.... Това е една от причините поради, която не си купувам нова кола в БГ. Щото гаранционния договор е пълен шит и носи повече пасиви, отколкото реални ползи. Само в техния сервиз, по цени определени от тях... бах ти гаранцията. Отделно, че не покриват маса дефекти, щото винаги намират начин да изкарат клиента причинител - я в дупка си скочил, я си сипал кофти гориво... Димитре, за 70 кинта ще смениш маслото на нова кола... ама друг път. Гаранционна смяна на масло в БГ е колкото казва Рек - къде 150-200лв. за нормална ежедневка. 100-120 масло, 20-50 лева филтри и все ще намерят още какво да те изчарджат. 70 кинта е маслото на по-старичка кола (5-10 години) и то сменено в "неоторизиран" сервиз. Макар, че сега си поръчах масло за мойта, само тубата 5 кила е 90 лв (като за вътрешен човек). Като сложа и филтъра ще мина 120лв. И това щот ми го сменя брат ми  Отделно, че аз поне не знам, що годе човешка марка масло, което пълната синтетика да е под 80лв. за туба 5 литра.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Вто Окт 30, 2012 4:19 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Единствената гаранция, която знам да покрива консумативи е тази на БМВ - всичко е безплатно до 4 години или 48х мили. Моята гаранция специално не покрива масло, а си го плащам. Обикновено е около 30$ но постоянно пращат разни купони за отстъпка и до сега не съм давал повече от 20$. Около 10$ е филтъра и още толкова маслото. За труд не ме чарджат защото обикновено с ниската цена на маслото просто искат да те закарат в сервиза, а там все ще намерят нещо друго какво да ти сменят и да си избият за евтиното масло (смяна на накладки е 120$ само за предните гуми, акумулатор около 150$, дискове около 400$, смяна на маслото в скорстната кутия с промиването и е около 250$ и т.н.). Въобще тук е много честа практика да ти предложат нещо на загуба само и само да те вкарат в сервиза/магазина  . От консумативите на моята кола само накладките са безплатни и се покриват от гаранцията ако се скапят преди 60х мили. Също така на едната кола (Маздата) не мога да сменям маслото в други сервизи освен фирмения докато е гаранционна. За Тойотата мога да ходя където си искам, само трябва да си пазя касовите бележки, ако нещо стане и се осъмнят, че не съм сменял маслото според разписанията. В БГ карах БМВ тройка и слагах Кастрол синтетика и преди 7 г. 5л туба беше около 50-60 лв. сега идея си нямам колко е. Тук пълна синтетика примерно Мобил 1 туба от 5л е около 25-30$.
|
| Вто Окт 30, 2012 4:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
http://www.motorni-masla.net/index.php? ... 3&x=44&y=9С някой отстъпки може да го докараш до 90 лв. Ама на 30$ ако го продаваш, тук ще направиш революция 
|
| Вто Окт 30, 2012 4:42 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
Не е толкова страшно колкото звучи. На моята по сервизна книжка, в немско, е сменяно само на 30к км. Преди известно време се наложи да се отвори капакът на клапаните. Вътре чисто, готино, без нагар и т.н. Отделно, някои от относително модерните автомобили поддържат "променлив интервал" за смяната на маслото. Изчислява се по някакъв алгоритъм от броят паления, температура на маслото и охлаждащата течност, натоварване на двигателя, пробег и куп други параметри. С "лонг лайф" масло може да варира от 15к до 30к в зависимост от начинът на експлоатация.
|
| Вто Окт 30, 2012 4:57 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Имено. Тука няма никъв смисъл да си купуваш нова кола - подръжката излиза едва ли не по-скъпа от стара. А недай си боже да се наложи по-сериозен ремонт - виси в сервиза месеци. Един бивш колега си беше купил ново субару. При първото обслужване остана тотално втрещен - писали му 5 часа труд за накладки и масло. 
|
| Вто Окт 30, 2012 6:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
на вито/виано в немски сервиз обслужване (филтри, масла, без ремъци, накладки и др) излезе 650 афро. $30 са към 20-25 афро. за толкова и смяна на ламба (вече писах) не стигат (10 ламбата и 20 за 5 мин труд) изобщо - изтрещяла работа. айде в електрониката въведоха принудително безоловността. в автомобилите си го направиха и без регулации. ма щом овцата пуска мляко - трябва да се дои и стриже. като спре да пуска - за месо  у нас данъка за нов автомобил е много по-голям от на стар. интересно как в по света?
|
| Вто Окт 30, 2012 7:08 pm |
|
|