|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:51 pm
Инженерингова фирма за MCU проекти.
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
абе тони, клавиатурата ли не ти е наред бе, човече? много зор ти се четат постингите.
или толкова те цедят империалистите, че не можеш една мисъл да напишеш правилно  майтапя се
|
| Пет Ное 11, 2005 1:46 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе извинявам се за това, да явно е от клавиатурата, гледам да проверявам ама то не винаги виждам а и някога механино натискам сенд. Това е лаптоп и първо по трудно се пише, второ явно самите клавиши не са съвсем като хората. Освне ова аз имам навика да пиша мн бързо при което естествено правя много грешки. И отделно че май това е последното място в което пиша на кирилица, преди ми бесхе мнго противно да пиша с латински букви, но покраи проблемите със трилиана който ползвам свикнах и сега много често се хващам че вместо я пиша ия или вместо ш писха сх и др подобни
|
| Пет Ное 11, 2005 1:53 pm |
|
 |
|
¶
Регистриран на: Пет Фев 25, 2005 1:58 pm Мнения: 4585 Местоположение: US
|
Дедо, не знам, някой път се случва и са мустаците да се хване човек
Не съм уточнил, че в тази цена влизат само двете PLC-та и софтуера за тях. Радиостанции и антени, термосензорите за лагерите на двигателя, захранващи блокове, свързващи кабели, релета и контактори от тях. Вярно цената е ниска, но ги усетих че ако има кажа примерно 2 илядо лефа, нямаше да се съгласят или щяха да намерят друг. А и целта ми не е да спечеля от първата поръчка.
По същия начин стои с въпроса с една разработка в старата ми фирма, заради която ги напуснах. Сега същата разработка я довършвам и ще я продам на най-добрия клиент, т.е. на прекия конкурент на старата фирма. Поисках им за друга разработка много разумна цена, хората не мислиха много-много и се съгласиха, след което ми поръчаха да им дам оферта за GPRS система. Естествено, казах им, че там цената ще е доста висока, но хората ми казаха, че там няма да се пазарят, колкото кажа. А това колкото кажа ще е прехраната ми за около 1 г. напред.
Така че работа има, човек трябва да я търси и да не се нахвърля на супер печалби, по-добре по-малко, но редовно, отколкото да съдереш кожата на някой и после цяла година да се чешаш зад врата. Има и клиенти дето си плачат да им съдереш кожата, като го видя че са построили комунизъма, хич не им цепя басмата. Умножавам по 5 или 10, че по-лесно се смята.
Ама пък и за без пари, също не трябва да се работи.
_________________ Ето аз дишам, работя, живея и програми пиша тъй както умея, с проца под вежди се гледаме строго и боря се с него доколкото мога....
|
| Пет Ное 11, 2005 2:13 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
и аз имах подобни проблеми с тошиби, и то нови модели. нещо не им е наред в таймингите на клавитурния контролер
проблема се реши за $6 с външна клавиатура
|
| Пет Ное 11, 2005 2:30 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ей тук мога веднага да извадя един мн силен аргуметн, кавиатурата гълта място .. външната ...  , наче зад мен има една  не знам от тайминги ли е от що ли, обаче не хвати клавишите, ли аз не ги натискам, или те не дават контакт или просто понякога изтърва.... може не е добре проектирана механически, много често се случва на спейса и клавишите по периферията, т.е тея които натискам под ъгъл.
p.s. Priev съгласен съм с теб, но а не говоря за съдиране на кожи, консултациите примерно, навсякъде по света са скъпи, само в Бг са без пари, ама не може така, хората трявба да се научат. А за проектирането, не знам това е мое мнение, не мисля че цената е мн висока която споменах като минимум, оставям на страни специалните случаи. Но пък педи още да почнеш да правиш проекта си правиш проучване, което никой не ти плаща, в БГ и съвсем началното и следващото за офериране бяха безплатни, тук мисля само първото да си остане безлпатно, ако мухареса идеята плаща за да му се даде точна оферта с цената, друг начин аз не виждам ... стига работихме за тоя дето духа.
|
| Пет Ное 11, 2005 2:39 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Аз поне хората дето ги познавам в щатите - никой неправи проучване и оферта за без пари. Обикновенно казват - ок, проучването и офертата ще ти струват 2000$ (примерно) и ако се съгласите ние да гхо правим, ще ви ги приспаднем от цената на проекта, ако не - здраве да е. В БГ съм се опитвал да го прилагам тоя номер, ама невърви - тук такова дето не се вижда и неможе да се пипне - неструвало пари, а реално поне при мен - докато си правя проучването и офертата и поне 30-40% от работата е свършена. Последно време и аз предлагам на хората да ги консултирам, за проекти пък кой ще ги прави - тяхна работа. Опъваха се и се опъват - ма като дадат по 3-4 пъти пари за тоя дето духа и почват да си спомнят какво съм говорил. Така, че малко по малко нещата си идват на местото - още не са както трябва, но ще станат.
|
| Пет Ное 11, 2005 3:05 pm |
|
 |
|
ToHu
|
И аз това казвам, то по сериозен е проблема като им вземат 3- пъти парите ..  ,а всъщност най-сериозен е ако някой който много не му мисли се хване да прави нещо отговорно остави че му платили за нищо, но момента в който с еустанови че не работи може да е малко късно, в добрия случай ще има материални щети, в лошия може и хора да пострадат. Аз какво съм виждал ..... имена няма да псоменавам но .... значи кардиограф, такъв нормален, обикновен, и една приставка която обаче не цифровизира а само предава информация за пулса към едно РС по паралелниа порт. Нещо станало спряло да работи, отварям аз и какво да видя, едно трафче,ама от най-големите ментета дето бяха, то горкото нещо окъсило , по скро прегряло и двете намотки станали на въглен, от там опусхило всицко дето било поплатката. Гледам аз схемата, абе то нищо няма, не че му требе много ама ... нито оптрон, абе нищо. гледам и се чудя, ако това кат е изпушило и е имало пациент на кардиографа, и това е било вързано към него какво би могло да стане. Верно самия апрат си има сериозни защити, но никой не епредвиждал да се подава 220 там където е вързано това нещо .... и кажи ми сега тоя дет го е правил с какъв акъл го правил, айде чекато схема беше тъпо измислено стави, ами как точно така ще го направиш, един оптрон струва стотинки ..... не ми се заниамваше да търся сертифицирани трафове, нправих го на батерии и с 1500 В оптрони и от двете страни, и да пробие на РС-то захранването да няма голям шанс да отиде нататък но ....
|
| Пет Ное 11, 2005 3:20 pm |
|
 |
|
vlado
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Ное 10, 2005 9:26 pm Мнения: 393 Местоположение: Buffalo, NY, USA
|
За мен всичко е въпрос на предварителна бизнес преценка. Понякога е по-добре да вземем пари за консултация или за предварителна оценка на проекта, но ако преценим, че ще е по-добре да хвърлим въдица (като Пирев) и после да си поискаме повече пари за поддръжка на това, което ще направим... ами така ще е. Няма универсална рецепта. Но е важно да оценяваме труда си правилно. Защото парите, за които днес мислим че са много, утре ще са малко  . Но парите, които получаваме за труда си, според мен не са САМО възнаграждение за него, а и един вид потвърждение за отговорността, която поемаме. А в Щатите са също и един вид голяма отговорност. Щото като вземеш пари на някой за такъв кардиограф (виж горния пример) и той избие и шашне някой пациент, после болницата почва да те съди за солидни неустойки. И много се внимава  .
|
| Пет Ное 11, 2005 5:38 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аре за стандарти и изпълнения в медицината да не си говорим щот ми е болна тема. Това с тия кардиографските изпълнения можете да го правите тука, на балканите или в краен случай оттам Черно море. В ЕС и Щатите има такива закони и стандарти за медицинска техника, че само бюджета за узаконяване на продукта е пет цифрена сума. Което автоматически изключва соловите играчи. И за добро и за лошо, специално в тоя бизнес малките не оцеляват.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Ное 11, 2005 6:28 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Ами аз съм поглеждал какви са изискванията, но принципно това не е в моята сфера, просто давах пример какво съм виждал, това че съм направил едно не значи че е нещо с което се занимавам, малките не оцеляват по някои други причини ама айде няма да казвам, не е за това че не могат да сертифицират продукт, както и в доста други по-специфични области.
|
| Пет Ное 11, 2005 9:24 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Не е само медицината вярно е. То почти нищо вече не остана неконтролирано като изключим масовките. Лицензи, сертификати, разрешителни. А и с тия патенти... То само за да си подържаш патенти са си сума пари, да не говорим че трябва да имаш армия адвокати да ги браниш/заобикаляш. А кат направиш нещо ново и изведнъж се оказва че Пешо зад океана го патентовал вече. Тука в БГ все още има някакъв шанс, но до 5-6 години и тука ще се стегне.
Некъде четох че Микрософт патентовали двойното кликване. А въри пиши софт, а?
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Съб Ное 12, 2005 12:22 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Тъй като тази тема засяга интересите на всички - разработчици, програмисти, производители и инвеститори, бих искал да подхвърля една идея:
Преди 5 години - точно на 11.11.2000г създадохме БАЕ - Българска Асоциация Електроника. Идеята беше да се обединят в едно сдружение производители, доставчици на елементи и сервизи. Производителите и разработчиците бяха най-слабо представени и затова нещата се изместиха по посока на търговците. Около този форум (да благодарим на Реконструктора) постепенно се обединиха разработчиците на електроника и дребните производители. Не виждам причини да не се опитаме да посъживим БАЕ (което на практика от 3 години не функционира) и да се обединим в отделна секция, като ползваме вече направената регистрация. Ако идеята ви допада се наемам да разговарям с Борислав как да го направим. Ето линк към страницата на БАЕ: http://www.bea.bg/
|
| Съб Ное 12, 2005 10:26 am |
|
 |
|
Цецо
|
Уф, а кажи каква е ползата от такова нещо. Щото нещо не вдявам. Форума е друго - всичко е на приятелски начала. На мен ми стига.
|
| Съб Ное 12, 2005 3:44 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Форума си е форум, той не може да бъде гилдия. Но продължавам да твърдя, че хората, които се събраха около този форум могат да станат инициатори за създаване на една браншова организация, а за начало това може да е и секция на БАЕ.
|
| Нед Ное 20, 2005 1:42 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Като чуя за браншови организации, синдикати, лицензи се изприщвам. А и в днешната глобализация - тия отживелици нямат бъдеще.
|
| Нед Ное 20, 2005 7:03 pm |
|
|