Отговори на тема  [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Асинхронен електродвигател 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Асинхронен електродвигател
Днес попаднах на някакво много странно изделие. Фазов регулатор с триак който управлява асинхронен двигател по напрежение. Доколкото знам асинхронните двигатели се управляват по честота, а не по напрежение. Предполагам че идеята е, при по-ниско напрежение пада мощността на двигателя, от там под товар падат и оборотите, а двигателят най вероятно почва да се "изпича". На мен това решение ми изглежда много малумно, ама знам ли може и да съм пропуснал някоя "дебела книга" :) а и устройството не е самоделка и е работило доста време. Някой попадал ли е на такова странно решение?

Сря Мар 16, 2005 5:55 pm
Профил

Мнение 
Това за синхронен двигател или за колекторен. Ползвал съм такова решение, ама да ми върти мачта на антена, т.е. кратковременен режим на работа. Като понижаваш напрежението се увеличава плъзгането и характеристиката става още по мека, от там падат оборотите, но не е здравословно според мен.

Сря Мар 16, 2005 9:12 pm
Профил
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: Асинхронен електродвигател
itso.t написа:
На мен това решение ми изглежда много малумно, ама знам ли може и да съм пропуснал някоя "дебела книга" :) а и устройството не е самоделка и е работило доста време. Някой попадал ли е на такова странно решение?

Нищо не си пропуснал, щото и на мен ми се струва малоумно, асинхронният двигател има "мека" механична/товарна/ х-ка ако искаш да му мениш оборотите без съвсем да умекне :-), само честотно, всичко друго е идиотизъм.

Сря Мар 16, 2005 10:18 pm
Профил YIM
Ранг: Минаващ

Мнение 
Прав си ако това дето викаш е така си е баш идиотско.Явно ако някои е желал да ползва двигателя да се топли с него докато изгори това е друг въпрос.Оборотите на АД с накасо съединен ротор се резолират чрез честотно управление.Но трябва да се променя освен честотата и напрежението за да може тяхното отношение да остава константа и да не се губи въртящият момент на двигателя.За жалост само това е начина простата конструкция на двигателя се заплаща със по-сложно управление.

Съб Окт 15, 2005 6:44 pm
Профил

Мнение 
ако е колекторен двигател и намаляваш само ротора нее толкова безумно но намалява също и критичния момент а и минималния пусков но е възможно

Нед Ное 20, 2005 1:34 am
Профил
Ранг: Новодошъл

Мнение 
В катедра АЕЗ на ТУ София се направиха дисертации с вентилно управление на АД, с управление чрез дросели с насищане, чрез несиметрично захранване и какво ли още не. Подобни схеми са описани и в съветската литература от едно време. С други думи доста е работено по темата. Ако има постигнати успехи, то е благодарение на отрицателните ОВ – по ток, по напрежение, по скорост.
Възможен е и още един принцип за формиране на фазови напрежения чрез така наречения циклоконвертор. При него се прескача в определени моменти от фаза на фаза по определен алгоритъм и по този начин се синтезира някаква променлива съставка с честота, по-ниска от мрежовата.
Не зная дали си заслужава да се дискутира, но много съм вътре в темата. Двете ми авторски свидетелства са именно в областта на честотното управление. Ако някой нещо го интересува, готов съм да отговарям. А пък ако има мераклии да правим инвертор, също съм готов да съдействам. Аз обаче не мога да работя!

Нед Ное 20, 2005 9:04 am
Профил

Мнение 
Че има има, но то не е просто обикновенно фазово управление. Има една книжка тиристорна техника, там има описани инвертори който са подходящи за целта, но на фоа на съвременната схемотехника това е оправдано само при много големи мощности.
Иначе прост фазов регулатор най-много да скапе двигателя, в дбрия случай ще върти но с доста загряване.

Относно правенето на инвертор преди 5-6 години предложението би ми се сторило много интересно, тогава ме глождеше един такъв проблем, но в момент амисля че има доста добри и то на не високи цени че да седне човек да си прави свой или да ги конкурира.

p.s. нещо с очите разбирам имаш проблем, очила не помагат ли? Интересно ми е кога и моите ще вземат да стават така, компютъра все още го виждам без очила но в магазина табелките на разделите ги виждам максимум от 1-2 м ... лоша работа е това с очите.

Нед Ное 20, 2005 9:21 am
Профил
Аватар

Мнение 
Управлението с регулиране на напрежение не е добро - спор няма. Особено, ако липсва ОВ по обороти.
Обаче и честотното регулиране без ОВ понякога е зле. Особено, ако са необходими ниски обороти и голямо натоварване.

Нед Ное 20, 2005 9:43 am
Профил

Мнение 
А за липса на ОВ изобщо не говорим, аз съм превърженик на ОВ дори когато параметрите са установени, примерно стъпкови мотори, синхронни двигатели и др. подобни.
А пример какво става с инвертора при натоварване и липса на ОВ си е асансьор-а. Доста хора спестяват кодери, а някои управлеия и ги нямат, ако двигателя е без инвертор няма особенна разлика, но напоследък на много слагат инвертори, и като се качат 4-5 човека, т.е. натовари се асансьора и почва да спира по-ниско.

Нед Ное 20, 2005 9:48 am
Профил

Мнение 
ToHu, по отношение на очите, не бива да се допуска преумора. Почнат ли да болят, спираш работа.
При мен проблемът дойде от диабет, който е в особена форма! Не ми влияе инсулина и всички останали средства. Препоръка не мога да дам, защото и аз не знам, но доколкото чета руски съйтове по темата установявам, че с напредване на възрастта трябва да се ограничи месото и животинските мазнини до минимум, да се наблегне на фастъци, орехи и други подобни, на плодове, зеленчуци, сурови растителни мазнини. Да се спрат цигарите, защото и те, както и мазнините, запушват рецепрорите, през които навлиза инсулина за усвояване на захаритеи. Получава се инсулинова резистентност, която с напредване на възрастта се задълбочава дори и при хора, които нямат диабет.
При мен се спукаха кръвоносни съдове в окото и получих така наречената ретинопатия, от която не мога да се отърва.
По отношение на честотното управление! Всички по-горе направени забележки са истина. Само честотното управление е ефективно и то при честоти над няколко херца. Предложението ми за разработване на устройство е с цел да се организира производство, от което да се печели. Тук обезателно трябва да се спази принципът на Форд: “Като не сме първи, значи трябва да сме по-добрите!” Ако ще правим такива инвертори, които да не са по-добри от съществуващите, няма смисъл да се захващаме. В случая разчитам на себе си, но се надявам в този форум да се намерят и други, с които да може да се партнира. И въобще не става въпрос за схемни решения от едно време или копирани от някъде. Това не е в стила ми.

Нед Ное 20, 2005 10:33 am
Профил
Аватар

Мнение 
Аз се интересувах от въпроса преди година или малко повече имах подобна идея за производство. Намерих малко готови схемни решения за да се ориентирам каква елементна база се ползва и каква ще е себестоиноста. Ами смятах въртях суках но на практика се оказва че да направиш качествен инвертор е доста скъпо не можеш да го продаваш на много по ниска цена от готовото. Това говоря за инвертори за малка мощност до няколко киловата. За голяма мощност не съм проучвал как е хавата там може и да има възможност да се направи нещо.

Нед Ное 20, 2005 1:23 pm
Профил

Мнение 
Обикновено инверторите ги правят с ШИМ и ОВ по ток. По този метод схемите стават сложни и капризни. Моето изобретение е с АИМ при което не се налагат ОВ по ток. Схемата става толкова проста, че преди време я направиха двама ученика. След това аз изработих едно устройство, което беше едно от първите, работещи в България. Носих го по институти да го гледат, закачихме го на телфер в Габрово, беше на изложба в панаирното градче, но дойде демокрацията и всичко пропадна.

Нед Ное 20, 2005 1:55 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Сапунджиев слез от облаците. В този форум има достатъчно хора дето са в час и знаят за какво става дума.
Тези глупости дето ги правехме по комунистическо и си мислехме че правим нещо отдаван са в миналото.
Ако си забелязал света доста се е попроменил.
Приятелска забележка :D

Нед Ное 20, 2005 2:39 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Да променил се е - сега уптравлението на един АС двигател се свежда до едно ДСП (на моторола например), един автоматично генериран алгоритъм за векторно управление (от Procesor Expert-a) и един силов модул. Това е - и тия неща ги има свободно като апликейшъни направени на почти всички DSP-та и фирми дето се занимават с това. Нещата вече са попреминали в супер-масовия стадий на производтсвото. Идея си нямам как някоя нашенска фирма ще се намеси на тоя пазар - както с цена, така и с качество.
IR даже продават един чип (17$), който е FPGA матрица на Xilinx реално, но те са му програмирали вътре алгоритъма - на това нещо му закачаш от вън само силовия модул, параметризираш му отвън с РС закона за управление и то почва да управлява 8) . И така го управлява, че постига <1usec цикъл на управление на скоростта и 5usec цикъл на управление на ускорението. Това ако вземе да го направят "двама ученика" - аз лично ще ида да се гръмна. Щото не е въпроса само да управляваме нещо - а как ще го управляваме.

Нед Ное 20, 2005 2:47 pm
Профил

Мнение 
Действително съм се пооткъснал, но при мен става въпрос за метод! Това, което учениците правиха, беше с материали от Вторични суровини за да се докаже метода. Това, което правих аз беше действително стара, комунистическа техника. Сета цялото устройство може да бъде един контролер с паралелен вход и изход, група модули от вида на IR2113 или нещо подобно и модул от 6 IGBT-та.
Пазарят може да предлага по-добли варианти! Не зная!

Нед Ное 20, 2005 5:41 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 29 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща