|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:06 pm
Странен проблем с LCD и PIC18F45K22
| Автор |
Съобщение |
|
npelov
Ранг: Почетен член
|
 Re: Странен проблем с LCD и PIC18F45K22
Искам да откача батерията от аналоговия пин защото през защитните диоди (или не знам от какво) стига напрежение до всички пинове и до LCD-то, когато схемата би трябвало да е изключена от главния превключвател. Напрежението е малко над 2 волта и е в онази зона дето не е сигурно 0 ли е или 1. Затова искам когато е изключен контролера да разкачам батерията от аналоговия пин. Може би не се разбира че on/off ключа е след степ-ъп-а. т.е. Степ-ъп-а работи през цялото време: http://www.circuits.io/circuits/528Т.е. в изключено положение се вкарва ток директно от батерията в схемата Нали трябва да е възможно най-близо до чипа - това е най-близкото, което намерих. И са по два даже - един 470nF и един някакви pF, на всеки от двата входа за захранване - общо 4.
|
| Пон Окт 22, 2012 9:34 am |
|
 |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е по-добро от това с двойното ключе няма да го съчиниш, ако можеш остави го така. 10 кила навярно биха решили проблема с объркването на дисплея, особено ако запаралелиш захранването му с едно кило примерно. Но всичко това означава допълнително ядене от батерията. То и конверторът дето не се изключва яде нещо де та само ти можеш да си преццениш какво и защо ти отърва. FET ключ който да работи в тая ситуация може да те поозори, няма да е лесно. Има един откачен вариант, прави съм го преди 20+ години, ще работи чисто но е откачена работа (миниатюрен високочестотен трансформатор с малко нещо в от клока в първичната, изправено във вторичната и на гейта на MOSFET ключа, така пусках захранването на една външна кутия с една платка в нея към един от първите laptop-и, имаше някакъв куплунг с бъс на него но не и захранванията  ).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 22, 2012 11:49 am |
|
 |
|
npelov
|
Ще търся подходящо ключе. нещо не намирам, но не съм търсил усилено. Това което имам е за пробата и държи 0.5А, а схемата трябва да държи до 1-2А. Имам само единични. Не ми се иска 1к на батерията защото все пак са си 5мА. Конвертора дърпа 0.12мА, доста по-малко е. По принцип го дават 0.04мА на празен ход, но май е при 1.5В вход. 2000 mАh / 0.12mA = 16 666h или 694 дни -> почти 2 години (т.е. след 1 година ще има 50%). С тези 5 мА отгоре стават 16 дни.
Като те слушам май ще търся ключе. Иначе мога да сведа меренията на батерията до минимум - веднъж на минута и да цъкам с рид реле. 5 мА не е много ако ще ги харчиш за <0.1s
|
| Пон Окт 22, 2012 6:40 pm |
|
 |
|
tgi
|
С 10 кила стават 0.5mA, но не е работа, най-добре сложи свестен ключ и това е.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пон Окт 22, 2012 7:00 pm |
|
 |
|
npelov
|
верно бе - 0.5 е. математиката никога не ми е била силна страна.
|
| Пон Окт 22, 2012 7:09 pm |
|
 |
|
npelov
|
То си е направо за друг пост ама нали е свързано с проблема. Току що се сетих че батерията стига до 4.2V, а вградения reference е 4.096 (их че лесно за смятане). Вариантите са два- да го разделя на две с някакви големи съпротивления през ОУ или да "извадя" някакво напрежение от напрежението на батерията: http://www.electronics-tutorials.ws/opamp/opamp_5.htmlИ по-простият вариант - никъде не пише че не може аналоговият пин да минава над Vref+. Ако не е опасно за АЦП-то мога да приемам напреженията от 4.096 до 4.2 волта за 100% и да показвам колко точно е капацитета в момента когато напрежението е под 4.096 волта. Има ли проблем за АЦП-то когато напрежението е над Vref+ и под Vref-?
|
| Пон Окт 22, 2012 8:20 pm |
|
 |
|
741
|
Според мен проблемите са поне два: 1. След като сондата на осцилоскопа променя нещата, значи таймингът е на ръба или по-скоро зад ръба. Тези 250 нс за Е със сигурност са недостатъчни поне за част от дисплеите. Set-up и hold времената за данните също са доста повече от това, дето пишеш, че имаш. Ако си гледал какви времена иска твоят дисплей и се включваш в тях - добре. Ако не си - погледни.
2. Заради напрежението по пиновете изискванията за нарастване на захранването не се изпълняват и вероятно вътрешната инициализация на дисплея не сработва. При това положение трябва да изпълниш процедура за софтуерна инициализация, в дейташийта пише как. Даже и да си решиш проблема с батерията, тази процедура няма да навреди, ако я оставиш. Най-малкото, ще ти реши проблема при бързото превключване на ключето, дето си писал, че се появява понякога.
|
| Вто Окт 23, 2012 10:23 am |
|
 |
|
npelov
|
1. напълно отговаря на спецификацията: E pulse - min 220 ns E cycle - min 500 ns Data setup time - мин 60 ns (от сетването на данните до задния фронт на Е) Аз имам закъснение от поне 41 uS след задния фронт на Е, значи е важно само че спазвам Е пулса който е 250нс. Даже отворих спецификацията на друг дисплей - 230нс за Е пулса. За повечето дисплей 250нс е ок. мога да го увелича на 300 за да е 100% сигурно. 2. Софтуерната инициализация я изпълнявам и дори изчаквам 30ms след подаване на захранването както си пише в даташита. Дисплея е PL-C2042A от футурел. Не мога да му намеря даташита отново в интернет и затова го прикачвам като файл. Може би rise time не е както трябва, но все пак изчаквам 30ms след инициализация на портовете и съм включил функцията за "бързощракане" на пиновете.
|
| Вто Окт 23, 2012 1:45 pm |
|
 |
|
741
|
ОК, значи ти се е паднал бърз дисплей. Аз имам при мен едни, дето искат почти микросекунда. По-добре я изключи. Не разбрах дали си пробвал това, дето tgi ти каза - за серийния резистор в изхода на Е. 50-100 ома би трябвало да махнат звъненето, ако то прави проблема. За откачване на батерията от пина може да сложиш аналогов ключ от сорта на 74HC4066, има ги и в single gate изпълнение. Него го оставяш постоянно захранен от изхода на конвертора, той така или иначе не консумира нищо. Серийния резистор откъм батерията нека да си остане.
|
| Вто Окт 23, 2012 3:56 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да, това с перманентно захранено 4066 е добра идея, би трябвало да свърши работа.
За обхвата на входното напрежение - нали имаш сериен резистор и кондензатор от входа до маса, сложи някакво съпротивление паралелно на кондензатора, така че при максимално очакваното напрежение на батерията входът да вижда около 95% от fullscale.
|
| Вто Окт 23, 2012 5:57 pm |
|
 |
|
Ники
|
Опитай, както те посъветва колегата 741, където има нужда от изчакване сложи 1 микросекунда, по-универсално и работещо е.
|
| Вто Окт 23, 2012 7:58 pm |
|
 |
|
StiV
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Фев 05, 2005 10:58 pm Мнения: 284 Местоположение: Varna
|
Пробва ли с друг дисплей? Футурел продават такива боклуци, че свят да ти се завие докато търсиш да оправяш проблеми. Имам чувството, че всичко бракувано което е за изхвърляне, по някакъв начин се докопват до него и го пускат да се продава. Нито една АТмега например, купувана от тях не е работила досега както трябва. Или ако някак си тръгне, след време обезателно прави проблеми. Със същата програма, ATmegi от другаде - никакви ядове. Пробвай с LCD от Комет или от К2 - те имат хубави дисплеи и цените има са добри.
_________________ Господ прощава, тока не. А глада е по силен от тока !
|
| Вто Окт 23, 2012 8:06 pm |
|
 |
|
npelov
|
Нямаше да споря толкова ако не бях го пробвал. Е, добре де, понякога съм много твърдоглав и споря. Но това беше първото което опитах - малко над 500-600ns го сложих, не 1 мс, но ми намерете даташийт с изискване за Е пулс > 500нс и ще пробвам и с 1мс. Да, с 2 други - държат се по същия начин. Единия е някакъв втора употреба от ebay, другия е от комет. Както обясних подаването на напрежение в изключено положение влияе по някакъв начин. Ще полвам двойно ключе. Никой не каза ще има ли проблем ако меря с АЦП-то 4.2 волта при захранващо напрежение >=4.8 волта и опорен източник 4.096 волта. Дават абсолютните максимуми на крачетата спрямо Vdd, а не спрямо опорния източник и не би трябвало да има проблем, но аз все пак да си питам... Хем ще харчи малко ток (при 10к/200к няма да е много), хем трябва да го смятам. Хората са ми дали 4.096 да не смятам, ти искаш да ми усложниш живота със сметки. Мен ме интересува когато почне да пада под 50%-75% колко точно е. Ако не е проблем да е напрежението м/у 4.096 и Vdd ... би било идеално
|
| Вто Окт 23, 2012 8:48 pm |
|
 |
|
Ники
|
Срам не срам, не съм отварял дейташийт на такива дисплеи, освен за да видя кои сигнали на кои пинове са.
Имам някакви направени преди години драйверчета и при ползване на 10ина различни вида дисплеи съм нямал проблем.
Точно в инатенето да не направиш нещо, често се губи повече време.
Наслагай изчаквания навсякъде за да видиш дали всичко идва от тайминг или кабели и връзки, след като тръгне добре дисплея махни което ти се вижда излишно.
|
| Вто Окт 23, 2012 8:57 pm |
|
 |
|
tgi
|
Стегни се бе  . Трябвало да го смяташ, голямо смятане ще падне голямо чудо. Направи го свястно, от това ако ще пестиш усилие значи е време да свикнеш да ги правиш тия работи без замисляне та да не ти костват усилие, ей ти и момент/повод  . (смяташ тока през серийното съпротивление при максимално очаквано напрежение на батерията и 4.096*0.95=3.8912 волта на входа, какво трябва да е съпротивлението към маса за да тече през него тоя ток при 3.8912? .... задача от 5-и клас трябва да е  ). Е, може 0.95 да поискаш да го сложиш и 0.99, колко резерв ще оставиш та да виждаш и аномалии нагоре си е твое чудене. Входното напрежение няма да ти изгори входа на ADC-то инак но... виж горния параграф  . За E сигнала - 500nS сигурно стигат. Hold времето го спомена вече, огромно е. Колко ти е setup времето май не видях да си споменавал (данните готови преди падащия фронт на E). Ако всичко е наред с тия времена по-скоро бих търсил някакъв глич на E-то дето да го правиш ти или някой друг без да знаеш, че го има. Да разколебаеш 10-15 см кабел е възможно също де, серийно 100-ина ома ако решават проблема просто ги сложи и това е. Но това с телескопа на Е-то намирисва или на глич (няколкото pF на сондата го дават достатъчно накъсо та да спре да се вижда на E входа), или на разколебан кабел (същата работа но гличът е резултат от разколебаването на кабела), или на малко setup време, със сондата забавяш Е-то с някоя наносекунда (1-2) и данните вече са винаги навреме.
|
| Вто Окт 23, 2012 9:12 pm |
|
|