| Автор |
Съобщение |
|
Реконструктор
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8397 Местоположение: София
|
 Реле за бойлер?
Мисля да си направя един хоум аутомейшън и да си пускам бойлера по телефона.  За което, разбира се, ще ми трябва някакъв смислен комутационен елемент, предполагам някое по-дебело реле.
|
| Чет Окт 18, 2012 4:45 pm |
|
 |
|
Наско
Ранг: Популярен
|
 Re: Реле за бойлер?
Или това: http://store.comet.bg/bg/Catalogue/Product/22588/ в комбинация с това : http://store.comet.bg/bg/Catalogue/Product/984/ ако не си работил с тези чудеса на силовата електротехниката разгледай картинките в пидиефа там всичко си е нарисувано ПП И преди да правиш чудеса това нещо става по следния лесен начин някакъв стар ГСМ телефон с вибрация сигнала от вибрацията го забиваш в един тригер а тригера управлява оптрона . С малка тренировка времето на затваряне и си готов първо позвъняване болера работи второ позвъняване болера е изключен 
Последна промяна Наско на Чет Окт 18, 2012 5:14 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 18, 2012 5:03 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Абе малко ме е страх от разни солид стейт истории.  Предпочитам си класическо реле, пък и в крайна сметка става дума за бойлер - ще се цъка веднъж дневно. 40А достатъчни ли са?
|
| Чет Окт 18, 2012 5:14 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Послущай Наско. 3кВ / 200В = 15А това с 40А си е презастраховка, но разбира се трябва да му се осигури радиатор. Надявам се си предвидил, какво ще се случи, ако някой звънне погрешка или ако получиш спамерски СМС.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Окт 18, 2012 5:24 pm |
|
 |
|
Наско
|
Ами зависи от бойлера колко киловата е . От какво те е страх най много да останеш един ден без топла вода или болера да работи известно време без твое знание А и контакторите не са кои знае колко по надеждни
Последна промяна Наско на Чет Окт 18, 2012 5:43 pm, променена общо 1 път
|
| Чет Окт 18, 2012 5:28 pm |
|
 |
|
Wise
Регистриран на: Нед Дек 19, 2004 6:26 pm Мнения: 1628 Местоположение: Сливен
|
Ako е нова инсталацията - бойлерът е на отделен токов кръг. В таблото си слагаш реле/контактор на еврошината, а него го включваш с триак+зерокрос оптрон. Там вече и контролерче и т.н.......Но силовата част /контактор/ бих я сложил в таблото
|
| Чет Окт 18, 2012 5:37 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Това е възможно най- ненадеждния начин на управление! Нямаш никаква защита срещу случайни включвания и никаква обратна връзка за изходното състояние на бойлера и дали е изпълнена командата!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Чет Окт 18, 2012 5:37 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
Наско наистина ти дава правилното решение за силовата част, Рек.
Аз също ще трябва да правя подобно нещо, но за ел. двигател. За съжаление таблата са готови и не мога да барам вътре, та ще цъкам ПУСК и СТОП на контактора през релета, но там тоците са малки. Най-оперативно става подаването на команда по гласовия канал на GSM с комбинация от DTMF-тонове и съответния DTMF-отговор за потвърждение + аларма при спиране на тока (при тези помпи е важно).
|
| Чет Окт 18, 2012 5:47 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
Имам ги разработени и двата варианта и работят перфектно вече 2 години. В къщи ползвам мощно реле защото се наложи да го завра на място където няма място за радиатор. В общи линии дилемата е дали да ти е компактно(с реле) и да не грее но щрака при включване и изключване, или безшумно но много греещо(с триак) и иска голям радиатор. Преди време тук обсъждахме радиатора. Аз го управлявам с таймер да включва/изключва в определен час, като има опция и за управление през GSM, но пусти мързел още не съм финализирал тая опция. Та... ще сложа едно рамо! Само си избери вариант реле ли искаш или триак.
|
| Чет Окт 18, 2012 6:32 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Управлението ще е през веб-страничка на домашния сървър.  Въпроса е после как да прекарам сигнала от там до релето. Някакъв такъв вариант изглежда най-евтин: http://www.ebay.com/itm/4-Channels-Wire ... 416463968eПроблемът (сериозен) при него е липсата на обратна връзка. Другите решения са някакви WiFi и bluetooth истории, ма там парите са други. А след експеримента с бойлера ще искам и други неща да си пускам дистанционно - климатици, печки и т.н.
|
| Пет Окт 19, 2012 11:01 am |
|
 |
|
Наско
|
щом ще ползуваш internet с тази щуротия : http://lan.neomontana-bg.com/picoip.php#A4 при това българска родна даже ще може да си гледаш и температурата на водата обратни и прави връзки колкото искаш
|
| Пет Окт 19, 2012 12:58 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Моят high tech вариант от преди 15 години беше следният: написах един скрипт за първия Нюкман, boiler.bat (още се влачи с дисковете). Пусках го задавайки му време в секунди; като изтече времето надаваше вой, будеше ни и някой тичаше долу да угаси бойлера  . 40A реле ще трябва да е достатъчно, колко киловата да е тоя бойлер (най-вероятно е към 3-4 някъде). И аз съм за щракащо реле, не че залепнали контакти са много по-малко вероятни от пробил триак ама усещането ми и на мене е такова. То бойлерът трябва да може да се самоизключва де (нашият със скрипта май и той можеше ама с питанки та тичахме). Сегашният ни вариант е с часовник от тия от 10-ина лева в контакта, горе-долу стига ако не забрави човек да го курдиса за когато му трябва.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Окт 19, 2012 1:04 pm |
|
 |
|
michev
|
Мой колега си взе един електронен таймер (от най - китайските), закачи му един контактор и си свирка  Излезе му към 25лв цялото удоволствие.
|
| Пет Окт 19, 2012 2:29 pm |
|
 |
|
Zeus
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Вто Окт 03, 2006 11:58 am Мнения: 924 Местоположение: Ботевград
|
И аз съм така от 2-3 години. Пуснал съм бойлера на нощна енергия. Една кутия, в която е контактора. На тази кутия съм сложил контакт с 220В. В него включвам релето, а в неговия контакт един щепсел , чийто кабел е вързан директно на намотката на контактора. Като ми трябва да го включа през деня, не си играя с релето. Направо го издърпвам от контакта и чключвам в него щепсела на контактора 
|
| Пет Окт 19, 2012 3:41 pm |
|
 |
|
CarBeta
|
40A е презастраховка. То бушона на бойлера не е толкова. Аз цъкам 3 коловата с реленце 16А, колкото е и оригиналния ключ на бойлера. За да няма залепнали контакти паралелно на превключващите контакти съм сложил последователно свързани 100R/1W и 47nF/310VAC. А и като се стигне до изключване на релето, поне в моя случай, терморегулатора на бойлера вече го е изключил и през контактите на релето отдавна не протича ток.
|
| Пет Окт 19, 2012 8:32 pm |
|
|