|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 4:52 pm
| Автор |
Съобщение |
|
halzongibi
Ранг: Минаващ
|
 Re: Автоматично включване на фаровете
Здравейте момци  аз реших проблема безболезнено като си направих един зумер, който пищи едноктано малко след като напрежението на акумолатора се качи над 13.5 волта. захранил съм през АСС-то. Демек да ме подсети да си включа фаровете. Хич не ми се нрави да почвам да режа кабеляци на варове и габарити. Схемата е с пик и е 25Х25мм. монтажа е... закача се за захранването 
|
| Нед Окт 14, 2012 4:01 pm |
|
 |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 |  |  |  | gicho написа: Принципно OBD-то си е само за диагностика, и то само за лимитиран брой неща. Разните производители са свободни да добавят техни PID-овете, което е добре, може и да извадиш интересни неща като данни. Но това не значи, че понеже примерно дизеловата помпа комуникира по CAN с ECU-то, то тази информация ще я има на диагностиката. Тъй де, диагностичния CAN си е тотално отделен бъс, на различен бод рейт, нямащ общо с HS_CAN за двигателя (който май е 500кбит/с най-често), или low speed CAN за разни комфорт функции, който трябва да е на десетки килобити. Но контролирането на разни прибори (active tests) не мисля че е стандартизирано по OBD.
Ако реално има хардуерна възможност за софтуерен контрол на фаровете, ще си проличи още от схемата на колата. Взимаш качествена диагностична програма и кабел (дето им викат "на дилърско ниво") и проследяваш какво се случва - послушваш какво минава на бъс-а на дадени модул и го правиш ръчно. Има разни "интерфейсни" аларми, които имат такава функционалност за CAN - да следят откл/закл, палени и тем подобни слухтейки CAN бъса. Но тази информация не е общодостъпна. За някой марки има публикации от ентусиасти, които са слухтяли и тествали. Но там е на добра воля и на късмет да се е случило с твоята марка/модел. |  |  |  |  |
Абе, че през OBD-то, можеш да видиш 99% от нещата дето текат из колата е факт. Въпроса е как  Повечето коли имат един или няколко CAN gateway-я и през тях с подходящия софтуер може човек да слухти почти навсякъде, къде директно, къде индиректно. Тук обаче нещата вече са строго индивидуални за всяка марка, че и от модел до модел има разлика. И напрактика няма универсален софтуер по въпроса. Даже в оторизираните сервизи не стигат толкова дълбоко. И те приключват някъде на ниво набити грешки и евентуално следене на някой и друг сензор в реално време, това го имат всички коли. Като изключим отчасти VAG, при останалите коли всичко по-вътрешно е тъмна Индия... Иначе е факт, че CAN-а който излиза на ОБД-то, не се кръстосва директно с кан шините вътре в колата. Поне на марките които аз съм разглеждал е така. То би било и безумие да изведеш вътрешните CAN магистрали навън.... На OBD-то излиза CAN шина която е външна за системата, идеята е просто да имаш бърза магистрала за диагностика, на практика тя дублира или замества К линията. Защото к линията е много бавна, ако трябва да сваляш информация в реално време. Например ако следиш налягането на турбината по к линия, често изпускаш пикове, които са доста информативни. Софтуерния контрол на фаровете си е "екстра" от високи ниво. Т.е. не ти трябва да влизаш и да ровиш из протоколите на вътрешните шини. Това си е заложено заводски като опция заради скандинавските държави и просто трябва да се активира. Въпроса е да имаш софтуера, който знае кой бит да вдигне. На VAG знам как става, на PSA съм го виждал да го правят в сервиза с техния си там тул. Предполагам, че на всяка марка след 2005 година си има тая опция, просто няма стандарт по въпроса, т.е. трябва да имаш съответната хакерия да го активираш. Преди 2005 почти не се среща софтуерен контрол на фаровете. На най-новите коли за ЕС (след 2010), дневните светлини се активират от шофьора по желание, с разни комбинации от лостчета и копчета... Явно са имали информацията, че планират да ни карат да се блещим денем насилствено.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 15, 2012 7:53 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Хич не е безумие Цецо - зависи от фирмата, колата, стратегите за нетворк в колата и така нататъка..... В общия случаи даже само по скъпите коли имат gateway - на по евтините няма, всеко едно модулче в колата струва кинти – това е ясно на всеки ..... То на ефтините има някои път има само 1 кан ..... ако има и друг пляскат функцията на gateway на някое устроиство и готово..... Абе въобще бозат с КАН е голяма и по голяма ще става...
|
| Вто Окт 16, 2012 2:47 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
реших да не откривам нова тема, пък и е свързано с проблема. каручката е същата (мерцедес вито 2008, CDI 2.2) днес ми изгоря дясната къса, вътре светна съответното предупреждение. купих поредната нова Н7 (тия ламби дали изкарват и по 100 часа?), отварям, сменям - дуки. ламбата не свети и вътре пак си свети алармата. викам си -ясно, бушон. отварям кутията и ... се почесох по главата. няма описание на бушоните на капака. явно съм старомоден. изрових юзер менуала и на 444 страница намерих диаграма на около 80 бушона  чесънето продължи. от първи поглед се видя, че схемата в книжката не е тази на кутията пред мен. нормално. прочетох 3 пъти списъка на бушоните. и чесането по главата продължи: няма никакви бушони за фарове, мигачи, габарити и стопове. брррр... как да е - прибрах се и се загуглих. оказа се, че ползвали 'електронни бушони' на отговорните инсталации, SAM (Signal Acquisition Module) за да контролират кое свети и кое не и т.н. вятър и мъгла, демек. има ли начин да се оправя без да ходя в сервиза, щото подозирам че ще ме ръснат 200-300 афро за нулиране на нещо, а може и повече, ако решат да сменят я електронен бушон, я САМ. давайте акъл
|
| Сря Окт 24, 2012 9:27 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8382 Местоположение: София
|
Хахаха, това за пръв път го чувам.  Следващия път пак мерцедес да си купиш. Иначе ако въпроса е само за някви занулявания и можеш да търпиш до събота, ела ще ти го рисетна, пък ще почерпиш после. 
|
| Сря Окт 24, 2012 10:56 pm |
|
 |
|
fuser
Ранг: Ориентиран
|
В момента тече някаква "промоция" от страна на мрцедес - безплатен преглед - "механически и електрически" - записваш час и готово, а относно лампата - вероятно няма да е само до ресет.
|
| Чет Окт 25, 2012 8:49 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Предполагам че и те ползват "smart high side" ключове. Той се е обадил за fault и сега електричката не иска да му пуска ток може би? Странно, но се връзва с идеята за ресет-а. Дали с откачане на аку-то няма да тръгне пак?
|
| Чет Окт 25, 2012 10:52 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
нямам идея какви простотии са натворили немските инженери - къде е ключа и къде е сенса... в ламбата влизат 3 жици, едната е разклонение към ламбата на габаритите. явно е земя. не е прекъсната, съпротивлението към шаси е < ом другата жица към земя дава 0 волта, а към 12 - 10.5. явно и ключа и сенса са 'горе'. в нета има разни лаишки обяснение за електронния бушон - бил вид тиристор? загледах се в старата крушка (вчера не бях с подходящите цайси). здрава е. на цокъла отзад има опушено, като че ли е прескачала искра  странна работа звъннах на 24-вата поддръжка на мерцедес в софия. отговориха ми да си проверя бушоните  явно не са в час с конкретната ламарина изобщо. не ми се вади акумулатора. на такова шибано място е, че ... бахти каручкарите! вече и за смяна на ламба ли трябва да се ходи в сервиж и да им се киха! педали
|
| Чет Окт 25, 2012 11:59 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
кихнах 30 афро (9 за ламбата, останалото - труд). стана за 5 мин, но не ми казаха какво са направили. сменили били чисто новата ламба с още по-нова и готово. дрън-дрън...
питам ги: ами ако стане на пътя? ми викате 24-асистанс и те издват да ви сменят лампата. кеф
|
| Чет Окт 25, 2012 8:45 pm |
|
 |
|
sthx
|
Дедо, ама и ти си един неблагодарник - возиш се в Мерцедес и си недоволен. А трябва да ти е кеф, че името е такова, че има набутани датчици навсякъде, сервиз даже и за лампите. Не усещаш ли ,че не са ти продали кола, а са те абонирали за услуга. От Майкрософт и сие са се изучили. 
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Чет Окт 25, 2012 9:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
преди много време ви се оплаках, как на младия мърляв котарак ми спряха чистачките по време на път. обилен дъжд, лято, 150. и чистачките спряха, както си хвърчах в най-лявата лента. дотътрих по корем котарака до следващата бензиностанция и гледам бушоните. здрави изчаках да намлее дъжда и към следващото село да търся хотел. на другия ден - късмет. ясно време. беж в най-близкия сервиз по път (австрия). там му бучнаха кабела и бодро ми заявиха: да, проблема е известен. бъг във фърмуера на мотора на чистачките. не оценява правилно натоварването и решава, че мотора е дал на късо. случва се при валеж, в толо време или зимата, като има лед. (то през другото време не ми трябват особено чистачките). нулираха някаква аларма и всичко си тръгна. викам им - ми ъпдейтнете фърмуера. ааа, не можем. това има право да го прави само сервиза, от който се закупили таралясника. като се прибрах, отивам във Фото Мое. да, те трябвало да го направят, но нямали съответното кабелче. помолих ги учтиво да ми го напишат на фирмена бланка и да се подпишат. 4 пъти ги помолих, последния нотариално (пак много учтиво). написаха го. после написах едно учтиво гневно писмо до централата и се подписах в качеството си на член на управителния съвет на клуба на коткарите. на следващата сутрин получих обаждане с доста дълги извинения на перфектен британски. половината думи сигурно ги има само в оксфордския речник. новия мотор дойде след 2 седмици и сега нямам проблеми. но младия няма нищо общо със стария котарак. на оня всички лампи за мигачи, стопове, габарити, задни, мъгла са ... от един и същ модел. и четирите фара също са с еднави лампи. сменят се за 3 минути без никакво чудене. имам всички ръководства, включително и сервизното, но не ми е минавало и на ум да го отварям за да видя как се сменят лампи. достатъчно е да имаш по 2-3 еднакви лампи, при това изобщо не са скъпи.
|
| Чет Окт 25, 2012 10:54 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Щом за едни чистачки трябва да се подсещаме нотариално, какво ли ще е за нещо по-сериозно.... С две изречения ме отказа да ползвам колите и услугите на тази фирма , лошото е че всички са поели по този път.
|
| Пет Окт 26, 2012 9:33 am |
|
 |
|
Реконструктор
|
Не знам защо масата народ все още се чуди защо руснаците си купуват лади.
|
| Пет Окт 26, 2012 11:50 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Чак пък да се чуди... Бих се учудил ако ти си купиш лада 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Окт 26, 2012 12:12 pm |
|
 |
|
Реконструктор
|
Ами ако не бях увреден, сигурно щях да си купя.  За мен апогея си остава 90-те години - електроника има само там, където е нужно, всичко е на принципа kiss. Сега е пълна мизерия. Предполагам, че китайските автомобилчета от Ловеч ще имат успех поради тази причина - повечето са на базата на Мицубишита от 90-те точно.
|
| Пет Окт 26, 2012 12:24 pm |
|
|