|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 11:13 am
| Автор |
Съобщение |
|
ike
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
 Re: Глоби, глоби...
Ти в Гърция, ще гласуваш за Димитър в Щатите. Ами ние тук, за кой да гласуваме?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Окт 14, 2012 1:56 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ти би гласувал, ама пък аз не бих се кандидатирал  .
|
| Нед Окт 14, 2012 2:17 am |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
То може и да не те пуснат да се кандидатираш, нали си US гражданин  . Май и такъв критерий имаме вече: ако някой иска да е политик, не става за такъв. 
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Окт 14, 2012 2:56 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Още по-добре, че няма да ме допускат - тъкмо няма да се обяснявам що не искам  . Макар, че аз не искам никъде, не само в БГ  .
|
| Нед Окт 14, 2012 3:37 am |
|
 |
|
ike
|
Единствените хора, които са подходящи за политици, са тези които не искат да са такива.
|
| Нед Окт 14, 2012 3:53 am |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Кой банкер навремето беше казал: "Не съм се напечелил достатъчо за да ставам политик" 
|
| Нед Окт 14, 2012 10:10 pm |
|
 |
|
palavrov
Регистриран на: Вто Окт 11, 2011 11:53 pm Мнения: 4597 Местоположение: Brussels / Пловдив
|
Днес имаше местни избори в Белгия - не, че гласувах де - ама по интересното е, че за белгийските граждани има глоба от 50 евро ако не гласуват ... като ги знам какви са циции това определено вдига избирателната активност до макс 
_________________ Мразя да мразя ...
|
| Пон Окт 15, 2012 12:38 am |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Аз пък оня ден се бях замисли за следното. Да вземем една система като МВР. Значи за да го ръководиш като хората това ведомство би трябвало да си някакъв невероятен мениджър. Колко са хората които могат да ръководят успешно фирма от 40-50 хиляди човека??? И като вземем предвид, че тук не говорим за производство на автомобили, а система доста по-сложна и всеобхватна. В държава като БГ сигурно се броят на пръстите на ръцете и краката в оптимистичния вариант, хората дето могат да се справят. Та колко от тия способни мениджъри биха си зарязали фирмите и биха се прехвърлили за 4 години на държавна работа срещу заплата от няколко хиляди лева??? И колко от тях биха успели да подкарат системата да работи, при положение, че ги спуснат сега да почнат от 0-та и след 4 години им бият шута. Май вероятността много плътно клони към нула.... Аз например се замислих, ако ми дадат някое министерство за 4 години... баси със сигурност няма да съм по-добре от тия дето са сега, с тая разлика, че сигурно аз ще се чуствам кофти, а на тях не им дреме. То на културата министерството да ми дадат, пак ще се осера, какво остава да очакваш от ония катили да се оправят с министерства далеч по сложни.... Т.е. реално погледнато способен политик на отговорна длъжност... чисто физически няма как да се случи  Та как да стане да го еба???
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 15, 2012 8:26 am |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Именно мислейки по сходен начин стигнах преди години до извода, че държавата не бива да бъде оставяна повече в ръцете на политиците, а трябва да се управлява от назначено правителство от експерти. А партиите да се държат по-настрана от парите на държавата и бизнеса. И след десетина години поне пречистване на "политическия мат'риал" да се върнем към форма на парламентарна република.
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пон Окт 15, 2012 8:39 am |
|
 |
|
Цецо
|
Проблема е, че разсъждавайки по горния начин, аз не виждам от къде ще намериш експерти, тъй като те са крайно ограничена бройка и няма какво да ги мотивира да се занимават с това. Пак ти казвам - ти за колко човека в БГ се сещаш, които ръководят успешно фирма с десетохиляден персонал?
Освен това теорията ти издиша, защото за да подбереш експертите, ти трябва орган не по-малко експертен от тях самите. Де го? С избори явно не става. Кой ще ги подбере, мотивира и назначи?
Иначе то е ясно какво трябва да стане, ама проблема е, че чисто физически е невъзможно. Не само в БГ де...
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 15, 2012 8:49 am |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
Аз от колко време все това разправям: трябва да се въведе образователен ценз за правото на глас! Освен това трябва да има и минимално количество платени данъци.
В момента всичко необходимо, за да можеш да гласуваш в България е да си роден тук и да си над 18 г. !?!?
_________________ Хайде де!
|
| Пон Окт 15, 2012 9:59 am |
|
 |
|
Цецо
|
Абе проблема е, че аз не виждам с какво образователния ценз ще ти помогне да намериш игла в купа сено  И ще я накараш да върши работа срещу смешно малко пари (според нейните стандарти). Аз имам пряк досег с някой относително малки държавни структури. И като гледам какъв батак е вътре, не се сещам за човек който да има знанията и възможностите да вкара ред вътре за по - малко от 20 години работа... Просто не съм срещал или познавам такива хора. А какво да говорим за огромни структури като МВР, здравеопазване, армия, образование. Това са 10ки хиляди хора, всеки си тегли чергата към него. Една фирма с толкова хора и трябват 10-ки години за да се стикова и заработи качествено... И там са намесени яко пари и всичко се крепи на тях, докато в държавните структури парите не могат да са определящия и водещ фактор. Един министър на МВР например гледа нещата интегрално. Той не може да следи всеки катаджия какво прави. Нормално е да има някакви йерархия. Но такава йерархия не може да се подържа ако на всеки 4 години слагаш следващия чокундур отгоре и той подменя тия под себе си, те ония под тях и т.н. Мисълта ми е, че например едно МВР да се оправи, трябва да го оставиш шефа му да го върти 10 години. А ако си сбъркал изначало с избора? Ще кажеш - трябва да се контролира през цялото време - кой да го контролира? Какво ми разбира на мен тиквата от вътрешна сигурност? Трябва ли да се подслушва? А колко точно и кого? Кой има знанията и опита да каже кое и колко трябва? И каква е гаранцията, че тоя с опита няма да го завърти в собствена изгода? И кой трябва да контролира целия процес дали се случва както трябва. Аз съм тъп - не мога? А кой може? Мисълта ми е, че повечето знаем какво трябва да стане, ама според мен хал хабер понятие си нямаме, колко трудно е да се случи... И въобще не осъзнаваме, че нямаме метод да го постигнем.
Последна промяна Цецо на Пон Окт 15, 2012 10:13 am, променена общо 2 пъти
|
| Пон Окт 15, 2012 10:06 am |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Аз бих отишъл и по-далеч - всеки, който е на бюджетна издръжка , да няма право на глас. Че то иначе си е явен конфликт на интереси. Ама няма как да се случи..... Това , което dan предлага само би могло да смени управляващите с други, предполага се - такива с добра воля да вършат работа. Само по себе си не решава проблемите, но би било едно добро начало в опита да се промени системата.
|
| Пон Окт 15, 2012 10:09 am |
|
 |
|
ike
|
Не знам дали, ще се зарадваш или обидиш, ама и за министър на вътрешните работи си подходящ. Със сигурност, ще се справиш много по-добре от онзи с апартаментите.
|
| Пон Окт 15, 2012 12:07 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Като пусках темата си мислех за абсурдите на управлението, не за абсурдни начини да се променят нещата  Не че Цецо не става за министър...
|
| Пон Окт 15, 2012 1:53 pm |
|
|