|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:06 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
Quadro
Ранг: Новодошъл
|
 PWM за нагревател
Здравейте,
Имам един въпрос към разбиращите високоволтови истории ( ТЕ@ТУ* не успя да ме запали да я науча както трябва). Ще използвам Solid State релета, по параметри издържа много, нагревателите са 2х600W,за всеки нагревател има по едно реле.
1. Мога ли да пусна PWM на 220V нагревател и ако е така на каква честота да го подкарам ? 2. Мога ли да "прецакам" нещо по мрежата или самите нагреватели ако са чрез PWM ?
Целта ми е да подкарам една фурна,за да пробвам запояване в нея. Проблема е,че се оказа прекалено мощна и необходимите градуси ги постига прекалено бързо и не мога да спазя reflow timing-a само с пускане-спиране. Трябва да го правя или прекалено бързо (така или иначе ще стане някакъв PWM поради честото включване и изключване) или чрез директен PWM.
Благодаря.
*=теоретична електротехника в техническия
|
| Чет Окт 11, 2012 5:02 pm |
|
 |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Re: PWM за нагревател
Можеш, естествено. Системата предполагам е доста инертна, така че не виждам смисъл от висока честота. Относно теоретичния максимум, зависи дали релетата ти превключват при zero-cross или веднага. Ако е при пресичане на нулата, каквото и да правиш няма да можеш да ги превключваш с повече от 100Hz. Ако не са zero-cross и искаш да регулираш нагревателите много точно, то тогава по-добре се насочи към фазово регулиране. Чак да прецакаш не, 1200W не са чак толкова много, но ако превключваш не в момента на пресичане на нулата ще излъчваш смущения и е добре да има някакъв филтър. Ако искаш точно да ги поддържаш температурите най-вероятно ще трябва да направиш някакъв ПИД. Разтърси се из интернет, има доста проекти за такива фурни. Вариант за нещо готово е http://www.ospid.com/blog/ готиното е, че и софтуера и хардуера е "отворен" и дори да не си го купиш може да ти е полезен.
|
| Чет Окт 11, 2012 5:25 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Може да пробваш да сложиш един голям диод и така да намалиш мощността на 2х300 вата.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Чет Окт 11, 2012 5:56 pm |
|
 |
|
Quadro
|
Благодаря за отговорите. Почти съм убеден,че са при zero-cross, така че бърз PWM като се замисля няма да мога да подкарам. PID ще използвам да,за да може да се регулира по-плавно. Забравих да го напиша по-горе. Затова и мислех за някакъв PWM, тъй като по-прецизно регулиране на температурата от "вграденото" ще се наложи да правя. Вярвам PWM тип "10ms * X ON , 10ms * Y OFF" ще се справи. Иначе ако се наложи нещо по-сложно да се занимавам И с това 
|
| Чет Окт 11, 2012 6:58 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
 Re:...
PWM за нагревател Бре Quadro, защо толкова държиш да те псуват комшиите? А ако поставиш подходящия датчик на подходящото място и главоболието с ПИД е излишно. Аз поне (само) от фурни разбирам ама предпочитам по-друго печено 
|
| Чет Окт 11, 2012 11:25 pm |
|
 |
|
Quadro
|
Хах, не държа да е PWM  Просто "фурната", която взех е доста мощна и ще видя зор ако не я "спирам-пускам" често. Иначе температурният профил с това изискване <1.6*С / сек няма как да го постигна. Явно ще е 1сек пуснат,3 не или 2/2 или нещо такова. Дано тогава съседите не ме псуват  Иначе предпочитанията... аз на скара ги обичам нещата, но платки там не стават лесно предполагам 
|
| Пет Окт 12, 2012 12:47 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Преди време пак имаше подобна тема във форума. Не ми се търси сега точно, но като цяло може да се направи достатъчно плавно и нестресиращо мрежата. Примерно можеш да пускаш от 0 до 250 полупериода в рамките на секунда и половина. Дори не ти е нужно да си синхронизиран с мрежата. Достатъчно е да включваш и/или изключваш през 0.01 s. От там насетне ако релето е със зерокрос само ще се оправи и няма да има сериозни смущения. И ако разпределиш равномерно включванията и изключванията в целия период от 1.5s най вероятно нищо няма да се забелязва в мрежата. Това с разпределянето съм го правил, обаче товарите ми бяха малки и така или иначе не видях дали има някакви отрицателни/положителни последствия от гимнастиката...
А Бонго ти замислял ли си се какви говна вкарва в мрежата всеки един грец дето е закачен под формата на какви ли не импулсни, инвертори и т.н. ? Тия от разните фазови регулатори ряпа да ядат. Греца винаги включва между 60 и 70 градуса май беше. Вкарай си скопа в контакта и виж каква крива форма има "синусуидата" заради всички компютри/телевизори/климатици включени около тебе. Та един триак без зеро крос - капка в морето...
|
| Съб Окт 13, 2012 7:39 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Да ама е високочестотен пък филтри май никой не слага.
|
| Съб Окт 13, 2012 9:44 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Мисля че от PWM няма смисъл, сега правих нещо подобно, то правих .. по скоро проектирах, още таблата не са сглобени. Та там изпозлвам лого контролери, честота на PWM e 0.1 Hz, т.е. товара е термо кабел, по 6 kW парчето на 400 V. Комутирам с солидстейт релета на шнайдер.
|
| Съб Окт 13, 2012 11:46 pm |
|
 |
|
Quadro
|
Благодаря за отговорите  Имам идея вече как да го направя. Пробвах фурната, стана интересно като за първи опит и температура "на око", ако и тръгне платката ще е супер.Ако не след като направя PID регулацията с описаните по-горе методи.
|
| Нед Окт 14, 2012 12:44 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 10 мнения ] |
|