Отговори на тема  [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
PIC USB 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение PIC USB
Някой има ли опит с тия 18FX550 контролери на Microchip.

Имам един проект който е базиран на 18F6621 и FTDI. Сега в нов проект отпадат голяма част от задълженията на процесора (екран и графики, анализ и съхранение на данни и пр.).
Общо взето остава едно АЦП и трансфер на данни във реално време към PC. Трансфера не е висок, FTDI то работеше на 115200 baud-a. Та трябва новото "нещо" да падне драматично в цената и в размерите. Идеята ми е да ползвам 18F2550. Гледам че го има в Comet. Обаче нямам никакъв опит с USB-то от към контролер, FTDI-то си правеше всичко само.

Има ли готови примери за тия? Предполагам такъв трансфер не би следвало да е проблем за тях. Памет 1к мисля че ще ми стигне за програмата, гледам че има и 1К за endpoint.

Дайте впечатлния.

Пет Ное 18, 2005 11:31 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Какво точно те интересува...

Пет Ное 18, 2005 11:52 am
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ами знам ли какво. Сегашния протокол ми е правен с презумпцията да работи по UART. Не мога да го променям.

Данните са 2х8 бита на всек 1,25ms. Предавам ги на пакети по 256 байта плюс служебни, общо под 300 байта на всеки 160ms. Досега ползвах два буфера - Ping Pong. Единия се тъпче, другия се точи. Гледам че чипа подържа тоя режим. Обаче май има ограничение в големината на буферите. А при мен пакетите са малко по големи от 256 байта. Май няма да стане толкоз просто, а?

Другото е - как седи въпроса с дриверите откъм Винбоуза?

Пет Ное 18, 2005 12:58 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
хммм? :roll:

$3.50 (ft232) + $7.60 (18F6621) = $11.10
$11.10 - $5.40 (18F2550) = $5.70
за 500бр. икономията е $2850 и може би си заслужава боренето?

от друга страна
$5.40 (18F2550) - $3.50 (ft232) = $1.90
за $1.90 няма ли някакъв малък ПИК с 2К, UART и ADC?
местиш в него и не се бориш с мелници

щото, според мен, борбата ще е епична:
- ПИК, документация, липсващи ерати
- USB - стримове, ендпоинти...
- боза - драйвери, чудесии

ще ми е интересна гледната ти точка?
преди време аз също се оглеждах за подобно решение - USB, пик и релета
бях си харесал 745/765 (*550 ги немаше още). почетох, почетох и се уплаших
направих си го с AVR и ft232 за една седмица...

Пет Ное 18, 2005 2:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами UART -а като интерфейс към PC не ми върши работа, щото устройството трябва да е с един кабел към компютъра и от там да се храни - маркетинг, тука мърдане няма. Старото беше UART (щото подържа UART, USB и IRDA), ама зад него седеше FT232.
Като гледам и новото на там върви.

Са дали ще ползвам PIC+USB или PIC с USB, принипно разлика няма. Цената е +-3-4$, май.

Щеше ми се да намаля чиповете, щото това си е един чип и един кварц отгоре. А колкото по малко и просто - толкова по добре - пройзводство, тестване, сервиз. Да ама май не е толкоз просто за реализация.

Та са като си мисля май ще си спестя грижите и просто ще намаля пика от 6621 на 252 примерно. И ще си стоя зад FT232 през UART. Почти съм сигурен че няма да мине 100 броя, така че определно май не си заслужава играчката.
А и има доста по скъпи компоненти на платката, та това май не е от голяма тежест.

Пет Ное 18, 2005 3:26 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
добре. значи ентропията е константа все още :wink:
уплаших се да не си открил нов принцип в термодинамиката
иначе, ако ти е кеф си го рови това х550 в къщи, ама не гради бизнес план въхру него.
аз отдавна предпочитам да пия бира с приятели или да се катеря по планините

Пет Ное 18, 2005 4:06 pm
Профил
Аватар

Мнение 
А що не сложиш АТмега48 + FTDI АТмега48 e под 2 долара на едро и работи не по малко устоичиво от пиковете. Таман ще си изкрънкаш от шефовете да ти купят JTAG ICE MK II :)

Пет Ное 18, 2005 4:15 pm
Профил
Аватар

Мнение 
с PIC USB можеш да предаваш 64 байта (на куп/на един таск за 1милисек) с нормална скорост 32 килобайта в секунда
скороста зависи от драйвера който ползваш(тази скорост е за майкрочипския драйвер)

Пет Ное 18, 2005 4:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Nikola Kirov написа:
А що не сложиш АТмега48 + FTDI АТмега48 e под 2 долара на едро и работи не по малко устоичиво от пиковете. Таман ще си изкрънкаш от шефовете да ти купят JTAG ICE MK II :)

1. От Атмели не разбирам. За един проект нема да седна да се уча, кат ще е за учене по добре АРМ.

2. Стария софт съм го писал аз и за ПИК. Що да не го ползвам

Пет Ное 18, 2005 10:37 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Арм-а не можеш да го усвоиш в процеса на работата.
Иска четене експериментиране,псуване, поливане на мъката с алкохол.
AVR е сладка работа.

Пет Ное 18, 2005 10:57 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Е да ама дали Атмел и Пик в случая все тая. На мен идеята ми беше да избягам от FTDI. Ама кат направих сметката време/пари/нерви се оказа че парично нема смисъл да правя нещо ново, а най-лесно е да ползвам старото решение.

Пет Ное 18, 2005 11:39 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/IgorPlug-USB%20(AVR)_eng.htm

Софтуерна имплементация на УСБ бате !!!! Явно все още има ора дет и ем кеф да се борят с вятърни мелници ... ;)

Инче идеята не е лоша .. а като се вземе предвид че новите АТтаини (2313 например) могат да дигат до 20МИПС (а с лек оверклок и на 24МИПС спокоино се клатят) може даже да му остане малко време на тоя контролер да се позанимава и с нешо друго освем с УСБ то ..... :)

Мене специално ме плаши писането на драиверите .. сега съм дръпнал ДДК то за ХР и съм в шок .... ! Ама разбера ли го един път .. малуууууу !!! :)

Съб Ное 19, 2005 2:00 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Мнение 
BrainStorm написа:
Мене специално ме плаши писането на драиверите .. сега съм дръпнал ДДК то за ХР и съм в шок .... ! Ама разбера ли го един път .. малуууууу !!! :)

Има едно нещо WinDriver му се вика - на фирмата Jungo. Поддържа и Visual C++ и Delphi - ще се изненадате, колко лесно стават някой неща 8) .

Съб Ное 19, 2005 6:34 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Мда и аз като гледам към WinDriver вървят нещата ..... отдавна го имам това нещо .. (преди около година ми попадна) ... така и не ми остана време да го поразгледам ама сега ще се наложи :) .... иначе не е си работа да се тровя с ДДК'то ....

Съб Ное 19, 2005 6:45 pm
Профил ICQ WWW

Мнение 
Ами ... то ако ще се мени платформата аз да предложа Cygnal .. мммм много сладки, цената за 100 бр. беше 6.80$, за по малкото с USB, F321 ако не се лъжа. Тук ги боря като имам време, то не си е борене ами закачане, няма особенни проблеми, оказа се че немя getc/putc .. т.е има и праив нещо ама не е дописано май като свет,но пък не е болка за умиран, може директно в уфера да се пише и чете ..... дали ще е putc или bufer= .......

Съб Ное 19, 2005 7:15 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 18 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща