|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:08 am
| Автор |
Съобщение |
|
Mozfet
Ранг: Ориентиран
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 4:33 pm Мнения: 273 Местоположение: София
|
Тоя спор ми прилича на спора за и против Micro$hit.
Всеки ги оплюва, но в крайна сметка им ползваме продуктите и си вършим работата.
_________________ Adios
Mozfet
|
| Сря Ное 17, 2004 2:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Незнам ама за мен е важно това време, а почти винаги с пик е 2-3 пъти по-голямо, отколкото с MSP430 например.
В повечето случаи са над 10.
Незнам за вас, ама за мен има 2 фирми, които много уважавам - TI и Motorola. А Philips, незнам защо, но са ми много странни като фирма.
|
| Сря Ное 17, 2004 3:01 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Кажи каква е хавата с моторолските процесори. Как са като възможности и цена.Могат ли да се купят в България. С какъв софт се работи и т.н
|
| Сря Ное 17, 2004 4:00 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
По принцип от Моторола използвам DSP-тата 56F8xx с Code Warrior. Според мен са си супер, ама аз това ще ти го кажа за всеки контролер или процесор със JTAG (ей това е магическата думичка  ).
Поради същата причина работя и с TI. Никога несъм се пробвал да търся в БГ чипове на Моторола така, че незнам как стоят нещата. Мисля, че Комет можеха да доставят такива. А иначе цените започват от към 15$ нагоре.
|
| Сря Ное 17, 2004 4:22 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
А някои да е срещал Code Warrior с крак. Аз редовно следя за такива интересни неща но кракната версия не съм срещал.
Ако работиш в голяма фирма с дебел бюджет добре. Но ако си нещастен самостоятелен разработчик дето всеки ден започва с мисълта кво да захване че да изкара някой дребен лев....... Да Живеят Хакерите и тези които им плащат за да работят
Значи TI не щат да дават дребни броики,или им завишават цените много ако точно този процесор са разрешили да бъде продаван на дребно. За моторола няма наи малкото софт без пари. И значи на дребните разработчици им остават PIC i ATMEL.
Някои да се сеща за по добро решение?
|
| Сря Ное 17, 2004 4:55 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
ARM - много е модерен ако искаш МОЩ - 32 бита RISC до към 60 МХз. Със софтуер кат за вкъщи мога да помогна. Освен това има ба GNU базиран (аз не съм му фен по принцип).JTAG -има примитивен вариант който върши добра работа за непретенциозни потребители, продава се към 20-30 лева. ARM7TDMI явно е модерен сега, наричат го 8051 на 2000+ година. Куцо и сакато се е хвърлило да ги прави. TI, Atmel, Philips, ST, Analog Devices и една камера жълтурковци. В момента достъпни са тия на Philips, другите ги чакаме. Готиното е че ядрото е еднакво при всичките, та като излезат другите, би трябвало да няма проблеми с прехвърлянето на кода.
TI MSP430 (16 бита) също са относително лесно достъпни и за тях има къщен софтуер (както и GNU компилатор) и JTAG.
8 битовите си ги знаеш кои са.
Това са лесно достъпните в случай че не говориш за едри бройки и доставка от чужбина ти е проблем.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Ное 17, 2004 5:13 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
И откуде мога да си купя единична броика да ги пробвам тия АРМ?.
С какво се програмират?.
Този къщен вариант C компилатор ли е?
А MSP430 единични броики на сносни цени откъде могат да се купят.
Явно не е лошо да се пробвам и с нещо различно от PIC.
|
| Сря Ное 17, 2004 5:44 pm |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
Баси, откачам, и аз искам такоз  . Ама някой ще каже ли наи-после какво е това JTAG?
|
| Сря Ное 17, 2004 5:55 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
С 4 думи: Joint Test Action Group  . Или с малко повече: Boundary-Scan, или това е синхронен сериен интерфейс за тестване, дебъгване, програмиране и т.н. на интегрални схеми (не само процесори и контролери). Най-готиното е, че дебъгера горе-долу е вътре в процесора, или по-точно - процесора така е направен, че да се дебъгва много лесно. През този интерфейс с две думи можеш да си правиш каквото си поискаш с един контролер например, включително и директен достъп до всички вътрешни регистри. А още по-интересно е, че чрез него могат да се навържат N на брой чипове последователно, което ти дава възможност да се гъбаркаш със всичките наведнъж  .
|
| Сря Ное 17, 2004 11:33 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Ехе това си е много добро обяснение с 4 думи
Като влязох се канех да попиша доста за да обясня на пича от Русе
но тези 4 думи дават добра представа за какво става дума.
|
| Чет Ное 18, 2004 1:22 am |
|
 |
|
Цецо
|
Засега единствените които предлагат ARM в БГ са www.olimex.com. Предлагат ги под формата на китове, които според мен са добра цена. Ако ги питаш може би може и да се спазарите и за единични бройки да ти продадат.
Същите имат и китове за MSP430, а и продават и отделни видове, на дребно.
Имат и JTAG за тия две неща.
Софтуер и за двете има GNU - без пари сиреч, особенно ако си фен на линукс. Ако не ти харесва имам IAR който може да си кракнеш, и да си траеш че си го взел от мен. И аз не съм го купувал. Все още не съм убеден че ми трябва, пък не е евтин, и трябва бая хартия да изпиша да ми отпуснат пари.
Всъщност аз ARM не съм търсил много в БГ. Сашо (който също се подвизава, чат пат тука), беше търсил и беше намерил доставик, но му искаха 10 бройки, тогава не можахме да се съберем, всички искаха по една, две, три ( а бяхме 2-ма).
Навсякъде където говоря за ARM имам предвид ядро ARM7TDMI-S което е 32/16 бита без memory control unit. До колкото знам АТМЕЛ имат ядра ARM9 (които са по мощни) но под формата на процесори, не на контролери. Може и те да са достъпни, ама са много тежки за мен. Иначе ATMEL готвели ARM серия за 3$ НА 1000 броя, да видим.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Ное 18, 2004 10:43 am |
|
 |
|
Predator_MF
Регистриран на: Чет Окт 07, 2004 1:22 pm Мнения: 1949 Местоположение: София
|
E, това е нещо дето Micro$hit не моат да предложат...Като гледам и консумацията ноя MSP... 
|
| Чет Ное 18, 2004 11:41 am |
|
 |
|
Цецо
|
Кое точно не могат да предложат? Консумацията на MSP430 е единственото му предимство според мен. Иначе е доста бавен. Наистина е много удобен за батерийно захранване, ама всеки по бърз процес му идва нагагорно. Периферията му според мен е на средно/ниско ниво. Има си пазарна ниша и той де.
Ако намекваш за 3$ ARM на АТМЕЛ, сигурен съм че до нас ще достигнат на около 10$ за единични бройки и не по малко от 5-6$ за 1000. ОСвен това предполагам че това ще е просто ядро с малко РАМ и FLASH и някаква оскъдна периферия. Абе безплатен обяд няма.
На практика нищо не излиза по евтино от Пиковете за дребни бройки в БГ (освен може би АVR). Жалко, но е така.
|
| Чет Ное 18, 2004 2:48 pm |
|
 |
|
Сашо
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 10:14 pm Мнения: 128 Местоположение: София
|
 |  |  |  | Цецо написа: Засега единствените които предлагат ARM в БГ са www.olimex.com. Предлагат ги под формата на китове, които според мен са добра цена. Ако ги питаш може би може и да се спазарите и за единични бройки да ти продадат. Същите имат и китове за MSP430, а и продават и отделни видове, на дребно. Имат и JTAG за тия две неща. Софтуер и за двете има GNU - без пари сиреч, особенно ако си фен на линукс. Ако не ти харесва имам IAR който може да си кракнеш, и да си траеш че си го взел от мен. И аз не съм го купувал. Все още не съм убеден че ми трябва, пък не е евтин, и трябва бая хартия да изпиша да ми отпуснат пари. Всъщност аз ARM не съм търсил много в БГ. Сашо (който също се подвизава, чат пат тука), беше търсил и беше намерил доставик, но му искаха 10 бройки, тогава не можахме да се съберем, всички искаха по една, две, три ( а бяхме 2-ма). Навсякъде където говоря за ARM имам предвид ядро ARM7TDMI-S което е 32/16 бита без memory control unit. До колкото знам АТМЕЛ имат ядра ARM9 (които са по мощни) но под формата на процесори, не на контролери. Може и те да са достъпни, ама са много тежки за мен. Иначе ATMEL готвели ARM серия за 3$ НА 1000 броя, да видим. |  |  |  |  |
Айде да направя още един подвиз, щом било чат-пат.
Кой има свободно време пише, на мен времето ми стига едва за четене във форума.
А ти като си в странство що не се опита да намериш някое LPC2106 (1-2 бройки много ми трябват) или LPC2129 - като гледам май ще се намерят и други освен нас. А цената във Франция сигурно ще е по-добра от тази в БГ - вкарват ги от Германия или Белгия. Дай да го измислим, докато не си се върнал!?
|
| Пет Ное 19, 2004 1:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Що не каза по рано? Аз другата седмица се прибирам. Проблема е че такива неща мога поръчам само през фирмата за която работя (по магазини е абсурд да ги намериш). И трябва да напиша 3 рула тоалетна хартия по въпроса - за кой проект... и т.н. Щях да го направя, ама докато се задейства машината, аз ще се прибера. А съм във едно село, ако ги поръчам самосиндикално на собствено име само доставката ще ми излезе колкото чиповете. Аз лично имам 5 LPC2114. Чаках ги 2 седмици. Това което мога да направя е да ти дам от тях (1, мах 2 бр.). Ако те урежда - RAM-a им е по малко. Иначе покриват 2106. За 2129 вече незнам, там май има CAN.
|
| Пет Ное 19, 2004 2:45 pm |
|
|