Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Ya Xun 881d vs gordak 952 D 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Ya Xun 881d vs gordak 952 D
Може да тъп въпрос или да е разискван някъде , ама аз не успях да намеря информация.Искам да си взема евтинка станцийка , едната е 120 лв другата 250 лв ,като за този модел гордак дават че нагревателя е 600 в , докато другите модели са със по 250 в , някой запознат със разликите между тях и дали да си взема по ефтинката или да изчакам още една заплата и да си взема гордака .Става въпрос за ремонт на дънни платки ,чипове рядко ще се сменяват , но ще е опция за в бъдеще , поради което ми се иска да се намират резервни части за станцията и голям избор на накрайници (така и не разбрах накрайниците за всички модели ли стават или са само за определени модели). :)

Mod: Темата се премества в "Електроника, Електротехника и Механика".

Пет Окт 05, 2012 12:28 am
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Ya Xun 881d vs gordak 952 D
Аз ползвам вече доста години една, която прилича на GORDAK 952B. Според мен 600 вата е прекалено много за такава станция - най-много да изгори по-бързо. Тази, която имам върши добра работа, само за корпуси с 200+ пина става малко по-бавно свалянето. От колеги съм чувал, че по-добрият вариант за сваляне на големи корпуси и такива в BGA корпус е станция с инфрачервено подгряване, нещо като GORDAK 863 , но нямам опит с такава. Ще се радвам, ако някой , който е работил с такава станция, сподели мнение.

Пет Окт 05, 2012 8:18 am
Профил
Аватар

Аз имам gordak 850, върши добра работа (без сериозно натоварване, платките ги
пека във фурна, с нея най-често поправям шибаното qfn PHY като не хване като света).

За BGA-та не мисля, че ще стигне, не съм и опитвал, като съм сменял BGA 256 1.27 стъпка
съм го правил с голямата духалка (за 20 лева от практикер :D ), кухненско фолио,
много адреналин и инфрачервения термометър (последният главно да ми поддържа
нивото на адреналина под критични нива :D ).

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Окт 05, 2012 12:37 pm
Профил WWW

Като ги гледам на външен вид, имат една по-съществена разлика: 881 е с вентилатор (турбина) в ръкохватката, докато при 952 нагнетяването на въздуха става с компресор в основния блок.
Поне по каквото съм чел, вариантът с турбината има няколко предимства - цялостно по-тих, по-компактен блок, използва се по-тънък кабел (няма маркуч за въздуха) и е по-евтин за подмяна. За недостатъците някой друг да каже :-)
Отскоро имам Atten 858D+ и за хоби-ползване изглежда ОК

Пет Окт 05, 2012 4:28 pm
Профил

Сега бях в един сервиз за GSM и . Имаха и от двата модела (не същите марки), но единия модел беше с турбинка в ръкохватката , а другия компресора беше в самата кутия .Този модел със турбината в ръкохватката имаше много по малка мощност на въздуха (като дебит,духаше по слабо ), отколкото този със компресора във блока.Та съм се ориентирал към 2-ия модел .Сега гледам някакви обяви за GORDAK 850A ,цената е около 130 лв, като малко по скъпите модели са със цифрова индикация , но не ми се дават пари за подобна екстра.Я споделете впечатления от gordaka :) ?

Пет Окт 05, 2012 5:46 pm
Профил

Около нова година и аз си задавах същия въпрос и си взех "Станция с топъл въздух Ya Xun 881D" от http://bgachipset.com/stanciia-s-topyl- ... xun-881d_p.
А ревюто го гледах някъде тук: http://rutube.ru/video/b23c26f1aeff90fb ... f5b3c541b/

Поялникът е на 24V, вентилатора е вграден в дръжката центробежен тип като на видеокартите. Тоест е супер безшумен и до кутията има връзка с мек кабел, а не с въздуховод, защото вградената в тялото помпа при системите с въздуховод е невероятно шумна и се чупи често, освен това връзката с тръба е твърда.

Изобщо станцийката ме изкефи максимално. И работи добре вече 3 месеца. Мощност на поялник и вентилатор (нагряване + духане) - повече от достатъчна не само за СМД, но и за груби елементи. Мислех, че въздушният поток ще е слаб - няма такова нещо, духа много силно даже.

Особености:
1. Не трябва да се включват поялник и духалка едновременно че изписва грешка.
2. Дължина на тръбата на поялника (от човката до гайката): 45мм - със сравнитено къса тръба е, нещо което за мен е адски важно. Мразя поялници с дълги тръби!!!
3. Гайката на тръбата е долу в основата, а не горе до човката. Така резбата й никога не се поврежда, а горе човката е по-фина и от нея не се отделя излишна топлина.
4. Поялник и духалка си имат вградени термодатчици и се връзват към тялото с 5-6 пинови конектори.
5. Метод за регулиране на температурата на поялника: включено-изключено, през секунда като загрее. Индикация със светодиод. Регулирането на нагревателя на духалката вече не знам как става, може би тиристорно.
6. Размери на човката:
Вътрешен: фи 4мм
Външен: фи 6мм
Дължина на цилиндъра: 25мм

Има 2 превключвателя - един за поялника и втори за духалката.
Има 3 потенциометъра:
1. Температура на поялника, 200-480 градуса
2. Въздух на духалката
3. Температура на духалката, сменя се плавно от потенциометър-енкодера
Дисплеят е 7 сегментен и показва температурата само на духалката, но не и на поялника.

Недостатъци: няма ключ за директно спиране на 220V входа, трафа й малко бръмчи, като я купих се оказа, че човката излиза от тръбата та се наложи да я свия отпред с чука и конусен дорник, но това са дребни проблеми.

В крайна сметка, за цената си от 119 лв е просто най-доброто, което намерих.

Пон Мар 04, 2013 2:16 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 6 мнения ]