| Автор |
Съобщение |
|
dan
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
 Бутилирана "жива" бира
Абе откъде мога да купя бутилирана жива бира? Не случайно питам за бутилирана, щото не ми е добре и няма как да отида "при кмета" например.
_________________ Хайде де!
|
| Пон Окт 01, 2012 4:02 pm |
|
 |
|
HIFI
Ранг: Професионалист
Регистриран на: Сря Ное 12, 2008 9:59 pm Мнения: 512 Местоположение: София
|
 Re: Бутилирана "жива" бира
В О'Шипка има Отингер бял в кенчета ако не се лъжа.... Колегите го пият в обедната почивка и са доволни 
_________________ I'm debugging my software mostly with soldering iron....
|
| Пон Окт 01, 2012 4:11 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3717 Местоположение: Високо в планината
|
абе бялата бира нещо не я докарват тук, а и не знам дали "бялото" гарантира, че е "жива". Може да я тъпчат с нещо, за да не вкисва. Иначе аз съм фен на дарщадтската бяла бира- може би най-добрата в света.
|
| Пон Окт 01, 2012 4:27 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Въобще не знам какво значи "бяла бира" но ми стана интересно колко точно различни видове бири си пробвал по света, та го твърдиш това горното  ? Или просто си го чувал на масата в кръчмата, докато надигате бялата бира  ? Друго, дето ми стана интересно е как хем ти е лошо и не можеш да отидеш до кръчмата, хем ти се пие бира - да не я ползваш като лекарство  ? Иначе жива бира и аз харесвам, но ако ти кажа къде съм пил тая, дето на мен най-много ми е харесала и веднага ще скокнат 10 човека да ми обясняват как американците правят пикня, а не бира, затова ще си правя пас  .
|
| Пон Окт 01, 2012 4:33 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Почвате много, ама много тъп спор! Иначе по въпроса за бирата - питай woody 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 01, 2012 5:19 pm |
|
 |
|
dan
|
Добре де, това за "най-добрата в света" е леко преувеличение. Но от няколкото,които съм пил- тя е най-добрата. Американска никога и никаква не съм пил. Иначе да, нещо като лекарство е 
|
| Пон Окт 01, 2012 5:23 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Отингера не е никак лош. Ердингера е най-як, но го има само във варщайнера наливен. 
|
| Пон Окт 01, 2012 5:29 pm |
|
 |
|
Реконструктор
Регистриран на: Съб Сеп 25, 2004 12:32 pm Мнения: 8407 Местоположение: София
|
Не, бялата бира е просто е на основата на пшеничен малц. То жива бира няма, етанол над 4% убива почти всичко по принцип. 
|
| Пон Окт 01, 2012 5:36 pm |
|
 |
|
Cino
Ранг: Новодошъл
|
колега купуваше от един от големите супермаркети в софия Болярка Вайс в бутилки, гледам че на тяхата страница има и жива бира ,ама май не се бутилира http://www.boliarka.com/site/produkti/vais.html
|
| Пон Окт 01, 2012 9:00 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1382 Местоположение: Phoenix AZ
|
И аз да запитам какво значи жива.... такова понятие немците употребяваха когато бирата е прясна и без консерванти ... е те тук например- http://www.vogelbraeu.de/durlach/2_3_4.html -бях редовен посетител на тая кръчма - я правят всеки ден и като си поръчаш ти я наливат директно отоказана дето се вика като си я купиш и я закараш в къщи ако че е в хладилника и затворена и т.н след няколко дена се вкисваше.... бяла бира в бг на кое му викате на хефен ваицен ли ?
|
| Пон Окт 01, 2012 10:47 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Жива беше оная бира едно време, дето като си я купуваш и задължително въртиш бутилката, да видиш дали няма парцали 
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пон Окт 01, 2012 11:04 pm |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Да, макар че аз не и казвам "бяла" ами "мътна".  На който много му се чете: http://en.wikipedia.org/wiki/Wheat_beerПо нашенско се внасят доста видове немска мътна бира - Erdinger, Paulaner, Oetinger, Shoefferhofer, Weihenstephan, и още разни в тенекийки дето не са чак толкова популярни (но пък са по-евтини), както и разни белгийски. Като място за пазаруване - всичките големи магазини имат все някакви мътни. В малките квартални магазинчета предимно Oetinger съм мяркал сякаш.
|
| Пон Окт 01, 2012 11:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хмм, аз тая дето съм я пил тук знам, че я продават само в радиус от 40 мили ( http://schlafly.com/beers/styles/#/bottle-conditioned ), защото иначе не може да издържи да я закарат на повече. Та ми е много интересно как внасят жива бира чак от немско  ? Правят я с повече мая, не я филтрират, не я пастюризират и да - няма консерванти и поради тая причина не може да изкара много време  . Тук им викат още "bottle conditioned" или "living beer". Тука също има много ресторанти, дето правят бирата в тях - ето ти тук един линк за твоя район  : http://blog.visitdetroit.com/blog/entry ... -city.html
|
| Вто Окт 02, 2012 12:52 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
На Цецо хуморът е верен, затова съм писал "мътна". "Жива бира" по нашите ширини е като "LED телевизор". Мътната си се внася без проблем. Държи като другата по година май, мисля си е подобаващо пастьоризирана и стабилизирана.
Erdinger имат дори една Kristallklar (crystal clear), дето е филтрирана - т.е. не е и мътна на вид.
От Чехия си бях донесъл две кегчета уж прясна бира, ама не разбрах колко издържа. Имаше сериозен технически проблем - свърши бързо ..
|
| Вто Окт 02, 2012 1:31 am |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1382 Местоположение: Phoenix AZ
|
 |  |  |  | Dimitar написа: Хмм, аз тая дето съм я пил тук знам, че я продават само в радиус от 40 мили ( http://schlafly.com/beers/styles/#/bottle-conditioned ), защото иначе не може да издържи да я закарат на повече. Та ми е много интересно как внасят жива бира чак от немско  ? Правят я с повече мая, не я филтрират, не я пастюризират и да - няма консерванти и поради тая причина не може да изкара много време  . Тук им викат още "bottle conditioned" или "living beer". Тука също има много ресторанти, дето правят бирата в тях - ето ти тук един линк за твоя район  : http://blog.visitdetroit.com/blog/entry ... -city.html |  |  |  |  |
Митак попитах за да си изясня какво понятие се влага в БГ .....иначе в гореупоменатата кръчма в немско всяка сряда (ако не са го сменили) имаше разходка и лекция на тема всичко за бирата -така че за 10 години прекарани в немско понаучих това онова за бирата.. Тука около моторния град е тая ми е много удобна и посещавана - Rochester Mills Beer Co.... Засега обаче нищо местно не ми е харесало - няма да споря с никои -по вкус и цвет друзеи нет.... Все пак има една местна бира ,с леко отклонение все пак -местна е щото я правят в УСА но маи не много местна като се види в детаили http://www.frankenmuthbrewery.com/beer мамка им -6 бутилки от светло пиво о ттая са 10 долара без ДДС.... 
|
| Вто Окт 02, 2012 8:47 pm |
|
|