|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 11:13 am
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: iPhone 5
О допускам, че е точно така в БГ, тука кое не е изкривено до гротеска. Не знам как е защото не съм кандидатствал за работа от 1988-а насам (тогава се записах да работя за немския си работодател, отне ми 3 обаждания от телефонна кабина на улицата в Бон - и 0 познати  ). Имах предвид страните с истински работещи индустрии, няма кой да те вземе в свястна фирма правеща сериозна техника а не играчки просто защото си работил за тоя или оня, когато съм контактувал с търсещи хора на сериозно ниво са искали да знаят същината Това с опаковките работи само за шефовете в БГ които са сложени там вместо на седалката на трактора просто заради връзки (от различен вид), късмет, и/или кой знае какво още. Очевидно не може човек да прецени обем знания, които не са подмножество на неговите собствени та подобен проблем винаги има, но тук разликата между етажите от чиито балкон се гледа е далеч по-драматична отколкото по работещите индустрии, тотална гротеска си е всъщност, хората неживели навън и да го виждат не могат да повярват, че понякога е по-малко зле (в името на общия интерес)  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Сеп 29, 2012 7:30 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Като гледам западните фирми по какъв път са поели, това май все повече важи и за тях.
|
| Съб Сеп 29, 2012 9:10 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
ицо++ и моите наблюдения са такива. съвременния мениджмънт ми е доста непонятен 
|
| Съб Сеп 29, 2012 11:59 pm |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Работата с хора, умението да общуваш е много важно и такива са тенденциите. Обаче крайности, като да наемеш неквалифициран персонал е явна демонстрация на липса на професионална квалификация на този, които наема работници. Трябва баланс между социални умения и професионални качества. Никой не желае да работи с гений-темерут! 
|
| Нед Сеп 30, 2012 2:59 am |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Аз съм гений-темерут и страхотно се разбирам със себеподобните си.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 30, 2012 3:13 am |
|
 |
|
tgi
|
perlsite, не всичко подлежи на компромис. Ако можеш да си позволиш да не наемеш гения-темерут и да го оставиш на конкуренцията най-вероятно не ти се налага да оцеляваш в свободна пазарна среда, тогава няма значение какво правиш (нещо като тукашната гротеска която наистина масирано настъпва и на запад). После геният далееч не е нужно да бъде темерут, макар попуярното клише да има рационално обяснение - налага му се непрекъснато да изчаква докато останалите разберат какво става, и не стига това ами и трябва да им щади егото практически извинявайки им се задето са по-бавни и т.н....  .
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Нед Сеп 30, 2012 3:46 am |
|
 |
|
perlsite
Ранг: Ориентиран
|
Съгласен съм за проект от тип: един човек е достатъчен. Тогава, ще го изтърпиш като човек/характер. Повярвай ми, когато този човек не е достатъчен и е нужно да работят 10+ хора (темерути) в екип, то след 2 седмици целият екип ще се е изпокарал, а проекта ще е в канафката, което вероятно ще донесе загуби под формата на неустойки. В крайна сметка, може като индивидуалности да са страхотни таланти, но ако в резултат на неумението да общуват и разбират (решават проблемите) проектите се провалят, то надали ще искаш подобен човек в екипа си и с радост ще го предоставиш на конкуренцията. В днешното време социалните умения са едни от основните и за да кажеш "аз съм страхотен специалист, професионалист", то социалната интелигентност трябва да е част от тези умения. Всеки, който е част от голям екип се е сблъсквал с хора, с които не може да се работи, не може да се спори (аргументира) и всеки опит да се работи с този човек по дадена задача е крайно неефективно (отнемайки поне 2 пъти повече време, ако самостоятелно, един човек я свърши). Най-често причината е в егото: "аз знам как да стане по най-добрият начин, защото съм супер умен и никакви аргументи не могат да ме убедят, че има по-ефективен начин". Сега събери на едно място двмата такива, да работят заедно и резултата ще е ясен. 
|
| Нед Сеп 30, 2012 4:33 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е да, то има безброй ситуации. Такива хора не работят в "екип", екипът им пречи (трябва да чакат другите). Практичното им използване е да имат своя задача която да ги държи заети без нужда от синхронизация с месеци. Ако можеш да намериш 10 такива значи просто не говорим за същия тип хора, обикновено и един не можеш намери (за тоя тип говоря аз). Сигурно знаеш много повече от мене за тия работи, моите наблюдения над колективи са само странични последните 20 години.
|
| Нед Сеп 30, 2012 5:21 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Сега важи лозунга от едно време - "Количествените натрупвания водят до качествени изменения"  . По-добре 10 човека на средно ниво, работещи добре в екип, от колкото един луд гений, който не знаеш какво ще направи в следващите няколко дена. Вика му се оценка на риска  . Един гений е много по-рисков за проекта, от колкото екипа от хора. И в днешно време, когато грамофоните примерно се сменят на 6 месеца е много по-важно да имаш добър и работещ екип, от колкото някакъв луд гений  .
|
| Нед Сеп 30, 2012 5:42 pm |
|
 |
|
tgi
|
Да, все го цитираха Хегел с тая му глупост - която е хубав пример за тъпо, празно твърдение, което понякога може да бъде и вярно  . [ Quantitaet ergibt Qualitaet] Е то такъв избор много пъти би бил практичен, проблемът идва когато количествените натрупвания *не* доведат до качествената промяна. Което е практически винаги така ако целта е разработка на нещо ново, неправено до момента. И 1000 да ги събереш, и 1000*1000, все толкова нулеви ще са качествените изменения  . Инак казано, ако е гений ще е незаменим. О да, разбира се, че не ти трябва несменяем човек ако можеш да минеш без него. Но пък и не се намират много та са всъщност в недостиг.
|
| Нед Сеп 30, 2012 5:55 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Имаме много добри ASIC специалисти и системни програмисти, но дай да ги уволним, защото ми трябват пари за нова яхта. След 6 месеца, просто ще назначиме нови на стартова заплата или по-добре направо стажанти - няма да им плащаме нищо. Чисто и просто.
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Нед Сеп 30, 2012 6:11 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
ike, това дето си го написал аз никога нито съм го казвал, нито съм го мислил. Така че са си някакви твои странни интерпритации  .
|
| Нед Сеп 30, 2012 7:25 pm |
|
 |
|
Ицо
Регистриран на: Пет Дек 16, 2005 3:50 pm Мнения: 1260 Местоположение: София
|
Той този лозунг по соца си имаше народна интерпретация: "Количествените натрупвания водят до качествени сгромолясвания". И се потвърди. А при капитализма до какво ще доведат количествените натрупвания....ще видим. Нещо ми подсказва, че ще е пак до същото. 
|
| Нед Сеп 30, 2012 8:06 pm |
|
 |
|
Gogo
Регистриран на: Чет Фев 24, 2005 11:41 pm Мнения: 1049 Местоположение: Pz
|
Като прочетох последната страница (щото нямам време за повече), много ми стана чудно, защо темата е кръстена "iPhone 5" ?!
|
| Пон Окт 01, 2012 9:31 am |
|
 |
|
woody
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
Стария виц сигурно сте го чували - на един шоп му изнасяли лекция по темата и той попитал "Значи лигнитните въглища у мазето ще станат антрацитни ли?". Доста грешни изводи, и най-вече опит за решаване на проблем от грешната страна. Всеки инструмент (и човек) има по-подходящи и по-малко подходящи приложения, и такива общи категоризации са лееко безсмислени. Другото е че по мои наблюдения повечето "гении" които съм срещал, тоест хора далеч над средното в областта си, са доста скромни и далеч повече "хора" от масите.
|
| Пон Окт 01, 2012 11:44 am |
|
|