|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Tisho
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
 Re: Автоматично включване на фаровете
Дедо тоя даймлер-крайслер коя година е? Защото по буксите за диагностика CAN-а се появява доста късно - 2006 -2008 година. Заглеждал съм се по комуникациите на големия варел -> има два отделни CAN-а. Единия е с висока скорост и е само за компютрите на мотора, скорости и други свързани с движението на автомобила. А другия с ниска скорост и там са закачени климатроника, радиото, навигацията, модулите в вратите и т.н. А диагностиката излиза пък по съвсем различен интерфейс от CAN.
|
| Сря Сеп 19, 2012 1:57 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Явно, те затова хората продават адаптер и софтуер съответно на космическите цени от 13$ и 5$, дето чете риъл тайм данните на всички коли, на които съм го пробвал до сега (над 20 различни модела от различни марки)  .
|
| Сря Сеп 19, 2012 4:22 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дай по-конкретно какви данни показва.
|
| Сря Сеп 19, 2012 4:51 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
|
| Сря Сеп 19, 2012 5:55 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Дедо Боре - не е това ВИН а на мерца ...716 - таква кола няма , Вин номера е нещо от сорта WDB1641221A175780 първите винаги са WDB след това е 3 цифри които определят типа на колата - 164 е ГЛ класа, 202 е Цкласа ,140 е ЕС класа и т.н и т.н
|
| Сря Сеп 19, 2012 10:08 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
утре ще поразгледам и другата каручка. къде може да са тия номера?
|
| Сря Сеп 19, 2012 10:26 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
Например на талона на колата ...няма начин да го нямаш там. VIN толкова не ми трябва - ако се задълбочи чак тогава - удари снимака на колите (удари една гумичка на номерата -не вярвам някои от форума да доиде да ти краде колата но за всеки случаи )и кажи какв е мотора и коя година е скована.На мерца ако може 1 снимак около волана да видя лостчето с което се клати темпомата. На първо време това е достатъчно. Мерцовете ги знам почти на изуст ,ако не го знам кое е твоя има кои да питам.....
|
| Чет Сеп 20, 2012 12:25 am |
|
 |
|
HSB
|
 Re: Много лека илюстрация какво е CAN
Много лека илюстрация какво е КАН – не претендирам за никаква подробност.В примера е ползван бавен КАН но и и за бързия нещата са по подобен начин-просто спретнах една постанока за целта а тя има само бавен. Моля разгледаите http://www.nxp.com/documents/data_sheet/TJA1055.pdf страничка 3 и 16 асъщо и това http://www.nxp.com/documents/applicatio ... AH0801.pdf Страничка 12 и 16 Закчил съм едно ЕЦУ за друго- другото е ПЦ с КАН карта -демек само 2 NODE имам в КАН мрежата. Закачвам осцилоскопа на CAN H - yellow и CAN L - blue.   Мисля че веднага става ясно какво е положението що с отнася до физикалния слой –ако не става ясно –моля попрочетете описанията кое е едно,нула и т.н и дрън та брън относно КАН. Следващата снимка е вече на това дето всяка фирма си го специфицира сама – демек кои баит ,бит , ID ,приоритет ,таиминг и т.н какво да бъде .Всяка фирма си го дефинира сама, тук там дето има обедеинения ,сливания и т.н разните му части са еднакви но стандарт кое какво да бъде НЯМА. Стандарт има само на диагностичния щепсел-там като се закачи чичкото от ТЮФ или ония от Калифорния с тестера – требе да бачка за да може чичкото да види определени параметри.  Та зора е кат се логне тва дето иде от КАН после да се разбере кои бит какво е и за какъв чеп става , и кога кое да предава и приема и т.н и т.н - та тия нещица се описват в едни бумаги дето фирмите дет коват коли и достачици т.н не ги правят публични щото тогава ще им се разкаже играта . Например това дет ми праща времето - казали са ми кое му ID ,казали са ми да отсвиря последния баит ,казали са ми че то требе да се индентифицира на Х мили секунди -NWM е нетворк мениджънт....а аз на ПЦ то му се правя на мотор с ID 00 и му пращам колко ми са оборотите и някаква мощност и онова знае че само 4 баита са валидни и т.н и т.н А сега си представете че не са 2 ами са 10 -15 нода ...че тука там може месажите да са криптирани и т.н и т.н ...... Дет се вика всичко се прави но въпроса е има ли смисъл.....информация все отнякъде изтича естествено ... лично впечатление- в повечето случаи тия дето ръчкат го правят с комерсиална цел, много рядко някои само за кеф ..... Относно диагностиката – там е по друга работа, там една камара сервизи не мога да ремонтират по новите коли без тестери – за да видите докаде е стигнал пиратлъка и маисторството на някои хора ето едно линкче – ако на някои му требе нещо може да куува спокоино от тия –работят свесно и не лъжат много. http://www.efichip.com/
Последна промяна HSB на Пон Сеп 24, 2012 1:51 am, променена общо 1 път
|
| Чет Сеп 20, 2012 2:31 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Нищо особено - ELM327 със Син Зъб и съответно визуализация на мобилен телефон. Може да стане и за много други автомобили, но трябва да се пробва. Определено играчки от подобен тип няма да свършат работа на Дедото... Но тук с тях заработват пари по "сервизите". Пулят се в екрана, сричат кодовете, накрая изчистят грешките, вземат ти 30лв. и след 5км си пак на стартовата линия.
|
| Чет Сеп 20, 2012 8:00 am |
|
 |
|
Tisho
|
90% от нещата са им китайски на цени поне х5... 
|
| Чет Сеп 20, 2012 1:55 pm |
|
 |
|
HSB
|
Ще оспамим и без това темата - съгласен само дето като го вземеш от Китаи и може след 1-2 месеца да е паменик -....Има и други сорсове що се отнася до авто диагностиката ама навлизаме в други води. Тия едно време се занимаваха да режат чипове и т.н и т.н ...
|
| Чет Сеп 20, 2012 4:38 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Лео, гледай сега как ме нервиш мама му стара  . Нали аз точно това казах - че след като тая джаджа работи на всички коли, на които съм я пробвал до сега и показва една съща информация то нещата дето излизат на куплунга за диагностика не са никаква философия да се направи да се четат и явно на всички коли излиза една и съща информация там. Ти беше тоя, дето твърдеше, че всичко било пълна мъгла пък сега ми обясняваш как не било нищо особено  . А и никъде не съм казал, че това ще свърши някаква работа на дедото - до колкото разбирам той иска нещо съвсем друго и едва ли ще му стане номера през куплунга за диагностика, защото и навигацията и круиз контрола са най-вероятно на съвсем други шини и са със сигурност с някакви proprietary съобщения на Мерцедес, така че дето се вика гуд лък да ги намери някъде описани така, че да му свършат работа. В неговия случай със сигурност няма да мине без ривърс инженеринг  .
|
| Чет Сеп 20, 2012 4:58 pm |
|
 |
|
Tisho
|
OBDII стандарта е от доста време. В Европа е от около 2000г. а в USA по-рано. Идеята е стандартизиране на кодовете за грешки, и начина за достъпване им. Торкуе-то(сега ще ме гаврите за произношението ама аз така си му викам на това) чете само компютъра на мотора. Същата дивотия си я имам и аз. Даже като я купих и вързах към колата установих, че записва грешки за бобината на 4-ти цилиндър, та я сменях и нея. 
|
| Чет Сеп 20, 2012 7:01 pm |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
Принципно OBD-то си е само за диагностика, и то само за лимитиран брой неща. Разните производители са свободни да добавят техни PID-овете, което е добре, може и да извадиш интересни неща като данни. Но това не значи, че понеже примерно дизеловата помпа комуникира по CAN с ECU-то, то тази информация ще я има на диагностиката. Тъй де, диагностичния CAN си е тотално отделен бъс, на различен бод рейт, нямащ общо с HS_CAN за двигателя (който май е 500кбит/с най-често), или low speed CAN за разни комфорт функции, който трябва да е на десетки килобити. Но контролирането на разни прибори (active tests) не мисля че е стандартизирано по OBD.
Ако реално има хардуерна възможност за софтуерен контрол на фаровете, ще си проличи още от схемата на колата. Взимаш качествена диагностична програма и кабел (дето им викат "на дилърско ниво") и проследяваш какво се случва - послушваш какво минава на бъс-а на дадени модул и го правиш ръчно. Има разни "интерфейсни" аларми, които имат такава функционалност за CAN - да следят откл/закл, палени и тем подобни слухтейки CAN бъса. Но тази информация не е общодостъпна. За някой марки има публикации от ентусиасти, които са слухтяли и тествали. Но там е на добра воля и на късмет да се е случило с твоята марка/модел.
|
| Пет Сеп 21, 2012 9:27 am |
|
 |
|
Desert Leo
|
Що се нервиш? Сигурно ще стане за много повече автомобили, отколкото са цитирани, но няма да стане на всички. Поне аз не вярвам докато не видя, че пишат, например: "Всички модели на Хонда от еди коя си година насам...". Играл съм си с няколко различни модела на подобни джаджи. Едни коли разпознават, а други - не. Има и разлика в параметрите, които показват и модулите на колата, които разпознават. Смятах да си правя свой адаптер за четене по K-L линиите, че на моето возило се използва ISO9141, намерих MC33199 и MCZ33290, снабдих се и с бързи оптрони та напълно да съм галванично развързан, даже OBDII куплунг си имам, но все време не стига... Поиграх си и с един готов CAN-адаптер със софт, който уж поддържа камиони и трактори, ама едни поддържа, а други - не. Просто пробване си трябва.
|
| Пет Сеп 21, 2012 10:08 am |
|
|