Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
стълбищен автомат с контролер 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: стълбищен автомат с контролер
Lupus написа:
... - във веригата на крушките се слага устройство SoftStart/SoftStop, а то се управлява от стълбищния автомат.

Мисля че автора на темата има предвид нещо по-добро от софт старт/стоп. Виждал съм такъв стълбищен автомат. Когато му дойде времето да гаси, започва на всяка секунда да намалява с една степен докато угаси лампите напълно. Така угасването на лампите никога не те оставя изведнъж на тъмно и очите имат време да се адаптират и в последните секунди сумрак да стигнеш до ключ и да го натиснеш. ;)

Вто Сеп 18, 2012 11:19 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ

Аз съм с такъв стълбищен автомат. След като намали плавно лампите на 50%, дава достатъчно време, за да се докопаш до някой ключ, преди плавно да изгаснат нацяло. Не иска преправяне на инсталацията, стига да не е от такъв тип като при emilvtc. Ама тва ще е нещо старо май.

Вто Сеп 18, 2012 12:00 pm
Профил
Аватар

Zdrav написа:
Lupus написа:
... - във веригата на крушките се слага устройство SoftStart/SoftStop, а то се управлява от стълбищния автомат.

Мисля че автора на темата има предвид нещо по-добро от софт старт/стоп. Виждал съм такъв стълбищен автомат. Когато му дойде времето да гаси, започва на всяка секунда да намалява с една степен докато угаси лампите напълно. Така угасването на лампите никога не те оставя изведнъж на тъмно и очите имат време да се адаптират и в последните секунди сумрак да стигнеш до ключ и да го натиснеш. ;)

Това е по-горното ниво интелигентност, но пак трите жици вършат работа.

Вто Сеп 18, 2012 12:03 pm
Профил WWW
Ранг: Новодошъл

да точно както zdrav e описъл автомата с 50% намаляне на светлината преди изгасване.Нещо подобно искам да си направя.При мен инсталацията си е стандартна,блока е старо строителство ,автомата си се захранва постоянно с фаза и нула,и се управлява от етажните бутони, и изхода на релето на автомата подава фаза на паралелно свързаните 12 лампи общо на етажите.Soft-starter съм слагал и още работи,но хитрото е при изтичането на времето релето не даже гаси от раз ами знаете как.

Вто Сеп 18, 2012 12:25 pm
Профил
Аватар

Този който съм виждал беше на Betamark. Друга негова екстра беше че задържайки натиснат ключ пропорционално на времето на задържане увеличаваш времето на светене. Елементарни екстри но направо се чудя как все още правят стълбищни автомати, които изгасят без никакво предупреждение и те оставят като вълка от "Ну погоди" насред стълбите.

PS:
Вътре процесора беше някакъв PIC в DIP8.

Вто Сеп 18, 2012 12:38 pm
Профил

Виж прикачената схема, като игнорираш температурния датчик. Всъщност, плавното святкане/загасване се постига чрез отпушване на триака в правилния момент и фазово регулиране.

Тука силовата част и контролера са галванично разделени. По принцип може и да ги спестиш тези два оптрона, но докато програмираш всеки път трябва да включваш/изключваш и има шанс някой път за забравиш.

Ако търсиш хекс, то по-добре си купи готов стълбищен автомат. За да се научиш на нещо трябва да го програмираш сам.

Прикачени файлове:
incubator.png
incubator.png [ 15.79 KiB | Прегледано 2491 пъти ]
Вто Сеп 18, 2012 3:34 pm
Профил

ясно, оказасе сложна задача до се направи подобен апарат . кое е точно проблема в направата на такъв апарат.

Вто Сеп 18, 2012 4:01 pm
Профил

Ето идейка за стандартна 3 проводна инсталация. Естествено излишно е да споменавам, че купешкото ще е по-евтино и по-добро. Така де пушека уж е оцветен въздух, но за разлика от безцветния струва пари. :D Но щом ти се чопли е друга тема.

Прикачени файлове:
18092012566.jpg
18092012566.jpg [ 610.51 KiB | Прегледано 2465 пъти ]
Вто Сеп 18, 2012 7:37 pm
Профил

мога да подам примерно 12в. през ключовете и от там да управлявам арената на едно реле.И неговите контакти вече може да упранлява вход на някой пик които да работи по начина който искам.Игнорирайте стандартния автомат.

Вто Сеп 18, 2012 9:20 pm
Профил
Аватар

А аз в горния си пост нито се бъзиках нито говорех наизуст:
Със слагането на икономични ламБи можеш да удължиш времето до безбожие - що да не е светло?! Дори може и да си светят цяла нощ през таймер или светочувствително реле ама това е друга тема. Не разбирам защо kalinvd иска да го псуват комшиите :mrgreen:

П.С.: Стълбищните автомати са рестарируеми и ако времето е достатъчно дори за баба Ивана да се изкачи до третия етаж проблемът е решен без външно вмешателство, чистичко.

Сря Сеп 19, 2012 7:07 pm
Профил
Аватар

аха, така звучи по-ясно. според мене тука аналоговата част ще е по-сложна от кода на микроконтролера, отделно че аз не бих ползвал микроконтролер за такова нещо. вчера един колега вися един час в асансьора, това става от много микроконтролери :)

Чет Сеп 20, 2012 7:37 am
Профил

zaphod написа:
... отделно че аз не бих ползвал микроконтролер за такова нещо...

Ми ГЛИН нулиран в 0 на мрежата , компаратор и след това симистор. На другия вход на компаратора кондензатор(1000uF) и R(1 M) в паралел към маса. Зареждаш кондензатора през R някакъв, даже и ще имаш функция , колкото си държал копчето натиснато, по дълго светят ламБите... :)

Чет Сеп 20, 2012 1:19 pm
Профил ICQ
Аватар

zaphod написа:
аха, така звучи по-ясно. според мене тука аналоговата част ще е по-сложна от кода на микроконтролера, отделно че аз не бих ползвал микроконтролер за такова нещо. вчера един колега вися един час в асансьора, това става от много микроконтролери :)

8O Брех! Сигурен съм че ако задачата/темата беше за управление на асансьор щеше да изсумтиш как совалките падали щото са бъкани с електроника. А Бонго_2 щеше да мрънка колко добре е да си ходим с колело на работа и за къв ни е да изстрелваме совалки в Космоса.

Форума е за микроконтролери и тази задачка е точно за човек като kalinvd, да вземе да драсне и някое програмче, не само да налива хексове.
Ако пък не е за него - посочих фирмата производител. Единствения проблем на техния контролер за 7 години, беше смяна на предпазител, щото съседите окъсили нещо докато вадили счупена крушка от фасунгата.

А Митак с тебе ще си говорим на друго място :) за дето пропагандираш назадничави технологии.

Чет Сеп 20, 2012 4:58 pm
Профил
Аватар

Ъъъ, за к'в ни са совалките в космоса след като 2/3 от човечесвтото гладува и едно реле е по-безотказно от една платка със симистори?

Пет Сеп 21, 2012 7:39 pm
Профил
Аватар

Бонго, колкото и странно да изглежда захранването и оцеляването са висш приоритет
но не предназначение за кое да е устройство, включително хората :D .

А и с това отношение към безумните опити щяха да са си още по дърветата, до огън
и пещери нямаше да са стигнали.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Пет Сеп 21, 2012 8:21 pm
Профил WWW
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща