Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща
Автомобилни мурафети 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог

Мнение Re: Автоматично включване на фаровете
Desert Leo написа:
Дедо, забрави за CAN-а. Едва ли ще намериш подробна информация за това, което върви по него.
Много по-просто е контролера, който обработва данните от GPS да ти индицира по удобен за тебе начин, че си в зоната на твоя маршрут и да те подканва да си включиш ограничителя.

Че тотова го има на почти всяко нави - да се нагласи ако скороста ти е по голяма от Х навито да дрънка някаква музика.

Пон Сеп 17, 2012 10:49 pm
Профил

Хм защо да има проблем през кана, аз навремето проучвах смарта, имаше интерес да се прави круиз контрол за САЩ пазара, доколкото намерих инфо през кана няма грижи да управляваш двигателя, специално за смарта намерих и нужната информация, за други не съмтърсил, но трябва да имат.

Вто Сеп 18, 2012 12:44 am
Профил
Аватар

Ами тоя CAN, дето е за диагностиката е със стандартни съобщения и не е като да не може човек да си ги намери на сто места :) .

Вто Сеп 18, 2012 12:47 am
Профил
Аватар

Без да е известна марката и модела на автомобила, да се говори за "лесно" свързване по CAN е просто смешно...

Вто Сеп 18, 2012 11:57 am
Профил
Аватар

по тоя публичен куплунг (диагностичния) вървят ли всички съобщения?
демек - може ли да се подслуша и да се логне, щото това са си нормални команди дето се правят от ръчки и бутони по таблото.

имам имената на основните герой, но не ги знам кой каква роля играе. ще щтракна снимки и на двете коли. според мен има някакви разлики, но не съм ги сортирал в таблици.

Вто Сеп 18, 2012 1:22 pm
Профил

доколкото знам на някои марки (май едната беше toyota) фаровете могат да се светват през CAN-а. С някаква тестова команда, ама не знам подробности.
А пък като последните BMW-та можело направо да пишеш из секюрити паметта, разбирай без ключ се закачаш и палиш ;-)

Вто Сеп 18, 2012 1:30 pm
Профил
Аватар

Пак казвам, че е много индивидуално. Не е задължително на диагностичния куплунг да излиза всичко. Даже, до доказване на противното не го вярвам. Възможно CAN-шините да са няколко и с различно предназначение, като диагностичната е само една от тях.

Вто Сеп 18, 2012 2:08 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Без да е известна марката и модела на автомобила, да се говори за "лесно" свързване по CAN е просто смешно...

Лео, по CAN-а с куплунга за диагностика винаги вървят стандартните съобщения, така че наистина е лесно човек да се закачи там. Проблема е, че в една кола има още няколко мрежи и по тях вече всичко е специфично за конкретния производител. По диагностиката обаче вървят достатъчно съобщения и информация, за да се свършат доста неща.

Вто Сеп 18, 2012 4:00 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Desert Leo написа:

Лео, по CAN-а с куплунга за диагностика винаги вървят стандартните съобщения, така че наистина е лесно човек да се закачи там. Проблема е, че в една кола има още няколко мрежи и по тях вече всичко е специфично за конкретния производител. По диагностиката обаче вървят достатъчно съобщения и информация, за да се свършат доста неща.

Дай малко инфо за тези стандартни съобщения. Аз съм борил CAN и то на камион доста малко и не ги зная.

Вто Сеп 18, 2012 5:34 pm
Профил
Аватар

Преди време бях пускал тук конфигурационен един файл за PCAN Explorer (сега не мога да открия темата), който съдържаше описание на стандартните съобщения за J1939 (това е стандарта за CAN съобщения за камиони, автобуси и селскостопанска техника). Нямам такъв за колите, но пък и доста от съобщенията са същите. Довечера ще гледам да го пусна на моите коли и ще кажа дали върши работа за колите и пак ще го кача тук.

Вто Сеп 18, 2012 10:51 pm
Профил

Лео ето ти малко инфо като насока.
http://en.wikipedia.org/wiki/On-board_diagnostics
Тоз щепсел с 16 пина е задължителен за да могат да чекват неща свързани с изгорелите газове.Това инфо е публично.От тук нататък всяка фирма си решава сама кави други функционалности ще има на тоя щепсел.Някои фирми (например ФВ) от там им се прави цялата диагностика ,настроики ,обновяване на софт и т.н , други фирми си слагат собствен щепсел за диагностика и т.н.
Също така в зависимост от политиката на фирмата ,архитектура на колата и т.н - например при Мерц и БМВ като се закачиш там –КАН дето е там отива до един gateway и тоя gateway транслира,свързва и т.н до другите юнити в колата демек от ОБД щепсела има физикална връзка само до едно устроиство .Други фирми директно извеждат high speed can bus на тоя щепсел и има директна връзка до всички дето са на тоя кан а ако трябва да се “ говори“ с ЕЦУ дето е на low speed can bus или ЛИН например - лепват функцията gateway на некое ЕЦУ –например боди контролера играе тая роля..... и т.н и т.н
Общо взето е боза голяма и ако някои се захване да логва ,кодира и т.н лично за мене има смисъл ако се прави нещо с комерсиална цел иначе за хоби неща е просто яко копане без отплата.

Вто Сеп 18, 2012 11:35 pm
Профил
Аватар

Преди малко се закачих с лаптопа за маздата и при нея CAN-а на 6-и и 14-и пин на куплунга бачка на 500кб/сек и вади много информация там, обаче нито едно съобщение не си съвпадна с тоя файл, дето го имам за J1939 (демек за камионите). Тойотата пък явно е на някой от другите пинове, защото не можах да намеря никакви данни на нито една от стандартните скорости, ама тя е 2006 г., а CAN-а на тоя куплунг тук е задължителен след 2008 г. та кой знае.
В същото време имам един адаптер, дето се закача на тоя куплунг и през блутут праща данни на един апликейшън на телефона ми и това нещо показва еднакви рийл тайм данни (над 100 различни параметъра) и на двете коли. Т.е. данните си ги има, просто трябва да се намери описание на стандартните съобщения при колите, които явно са различни от тези при камионите :) .

Сря Сеп 19, 2012 2:27 am
Профил
Ранг: Минаващ
Ранг: Минаващ
Аватар

todorov , тая 2-та версия Design работи ли нормално?
Защото при мене се получава едно мигане , иначе първата си е добре.
И аз мисля да спретна една такава машинка не , че вече не се появаиха най-различни модели на пазара , ама докато правя монтаж на GPS-те може и да си пробутам стоката на клиентите :)

Уф Не се допуска разширение AVI

Ето го:
http://info.icon.bg/Temp/Design_car.avi

Сря Сеп 19, 2012 9:18 am
Профил ICQ WWW
Аватар

Уважаеми "хамериканци", нищо ново не прочетох. Просто потвърждавате, че разнобоя е голям и CAN-блатото е дълбоко.

Сря Сеп 19, 2012 9:48 am
Профил
Аватар

това са артистите на едната каручка. на другата има подобна табелка.
или съм много далече от истината? CAN-а ми е напълно непознат

Прикачени файлове:
DSC09324.JPG
DSC09324.JPG [ 1.22 MiB | Прегледано 2692 пъти ]
Сря Сеп 19, 2012 12:34 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 14  Следваща