|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:02 am
мотане на траф с точно съотношение
| Автор |
Съобщение |
|
ДедоБоре
Ранг: Форумен бог
|
 Re: мотане на траф с точно съотношение
той и самия мост е ... някак си обикновен  имаш предвид трафа е "операционния усилвател" ли? не съм чел описанието, защо им е тази конфигурация? едит: хвърлих едно око. нещо подобно е, макар че ми остана мътилка. то винаги е така, като четеш руски инструкции. това ли са трафовете?
|
| Съб Сеп 15, 2012 6:42 pm |
|
 |
|
zaphod
|
интересна тема, първата ми реакция беше "че той винаги е точно число", ама магнитние поток се разсейва.... ако беше за ниска честотоа, магнитопровод с голямо мю щеше да свърши работа. за 100 килохерца обаче такова голямо мю е съмнително. тоест, не може да разчитаме на магнитопровод, нито тороиден, нито друг някакъв. ако нямам никакви ограничения, голям диаметър и много тънък проводник, така щях да го направя. най-вероятно обаче няма да стане и така, щото големи загуби, капацитет силен, да не говорим че нямаме право да го вържем с прости пинове, трябва да няма магнитен поток във връзката, значи усукана двойка или коаксиален кабел или нещо друго с капацитет. с една дума, изглежда ми нерешима задача без силен магнитопровод. бих подходил иначе - калибровка. слагам някакъв кирлив траф, и калибрирам. сигурна работа, няма какво да се правя на умен
|
| Пон Сеп 17, 2012 7:34 am |
|
 |
|
741
|
Чак да няма поток е силно казано. Въпросът е да е достатъчно малко, че да не пречи. Индуктивността на една витка във въздуха с няколко сантиметра площ е от порядъка на нанохенри, взаимната индуктивност на феритен тороиден траф може да е милихенри, грешката не е кой знае колко. Другата грешка от несъвпадането на потоците на двете намотки е по-сериозна, понеже там участват всички навивки. Ако се търси точен коефициент на предаване в режим накъсо или на празен ход, може да се оптимизира конструкцията, така че разсеяната индуктивност да е основно в първичната или във вторичната, според дали искаме да трансформираме ток или напрежение. Ако ми беше проблем, щях да покопая в тая посока да видя докъде може да се стигне. Ако обаче точността трябва да е при работа под товар, т.е. за ток и напрежение едновременно, хич няма и да се захващам.
|
| Пон Сеп 17, 2012 8:20 am |
|
|