| Автор |
Съобщение |
|
raven_feather
Ранг: Популярен
Регистриран на: Чет Сеп 28, 2006 4:24 pm Мнения: 320 Местоположение: Варна
|
 Re: Инфрачервен сензор за камера
Има едни по "умни" сензори от Melexis. Има ги в Роботев , ама бяха 30-40 лева  .Иначе в youtube имаше клипче за сканиране с пирометър и мотори ,но това е бавно. В някаква книга бях гледал скенираща система ( като за лазерен проектор) с огледала (алуминия добре отразява ИЧ) и точков датчик, но сигурно трябва някаква сложна оптика.
|
| Пет Сеп 14, 2012 10:38 pm |
|
 |
|
Lupus
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Абе нали знаеш оная приказка: "И я моем, и тате мое, ама она, козата пръч сака" 
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Пет Сеп 14, 2012 11:15 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Гледах ги тези на мелексис -16х4 са. Трябва ми още по-умен - 64х64 примерно. Както казах обаче цената става прекалено висока. За това мисля да сменя тактиката. Ще използвам матрица от сензори за движение. Само да намеря от къде да си купя такова нещо! Бит трябвало да се води PIR motion sensor array. Някой знае ли от къде мога да се снабдя???
_________________www.elkran.com
|
| Съб Сеп 15, 2012 8:16 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Не съм убеден че матрица от датчик за двицение ще ти свърши работа. Не знам каква е идеята, но ако мислиш с матрица за движение да откриваш температурни разлики от по 1-2 градуса забрави.
|
| Съб Сеп 15, 2012 11:02 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Мен ме интересува да засече(регистрира) промяна на температурата в такъв диапазон. Всъщност може даже до 4-5 да е. Честно казано щеше да е по-добре ако мога и да я измеря, но...
|
| Съб Сеп 15, 2012 12:55 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ти наясно ли си какво точно искаш да направиш??? Защото това последното никак не ми се връзва с първия ти пост!
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Съб Сеп 15, 2012 1:14 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Да, наясно съм! Само дето вече съм наясно, че тези сензори са много скъпи! За това искам да използвам някакъв друг сензор - по-евтин, който да нагодя. Най-добре щеше да е с инфрачервено изображение, но .... Та намерих ето това из нета http://wearcam.org/safebath/toilets/Пише, че сензора се казва EXISTech's PIR array (160 by 120)(ако съм разбрал правилно). Обаче не мога да го намеря като елемент. Мисля че такъв или подобен ще ми свърши работа. Някой знае ли от къде да се снабдя???
|
| Съб Сеп 15, 2012 4:22 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Тоя PIR aray няма нищо общо с PIR Motion датчици, на светлинни години са едно от друго. Не намирам нищо за existech, но това си е точно сензор за термална камера.
|
| Съб Сеп 15, 2012 10:36 pm |
|
 |
|
MYXATA
Регистриран на: Пон Юни 05, 2006 1:48 pm Мнения: 4916 Местоположение: където небето среща земята, ракията е Jameson, а бирата Guinness
|
Защо не си направиш варияция на нипков диск  Помня бях правел за едни шушумиги нещо подобно.. иде реч като искаш грубо сканиране на някакъв периметър, с машина тип нипокв диск - с малко светочувствителни(пиро в твоя слуай) елементи(4-16) може да си направиш примитивна(колко да е примитивна като първите камери на луната са били с такива) система. няма да е много прецизно , но определено ще отчиташ разлики между кадрите(любимото дТ в действие) и няколко зони в твойта ареа оф интерестс.  има много юзъри ентусиасти дето го ползват https://www.google.ie/search?q=nipkow+d ... hQeC34GYDAи в ютуабта има много филм4ета на тази тематика
_________________ ... ако трети ден не ти се работи... това означава, че е сряда !
|
| Пет Сеп 21, 2012 3:46 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Прав е МуЪта за диска ама той много реже откъм чувствителност. Обаче повечето камери реагират на близкото инфрачервено: затова цигарата се вижда много по-светла а дистанционното ти намигва. Намираш подходящ филтър и другото е софтуер. Откога с една оранжева топка в ръката можеш да управляваш компютъра...
|
| Пет Сеп 21, 2012 7:24 pm |
|
|