Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
мотане на траф с точно съотношение 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение мотане на траф с точно съотношение
задача: траф с много точно съотнопение между първична и вторична, примерно 10:1.0000
честота 100-200kHz, мижави тоци

първото, което ми идва наум е планарен траф, но може и да изтървам някоя хитроумна и не толкова сложна фатка

Последна промяна ДедоБоре на Пон Сеп 10, 2012 2:37 pm, променена общо 1 път

Нед Сеп 09, 2012 2:52 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: нотане на траф с точно съотношение
Продължаваш със самотните обиколки на стадиона като те гледам, поне кажи до колко
ги докара :D :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Нед Сеп 09, 2012 11:17 pm
Профил WWW
Аватар

Имам опит с планарни устройства на по-високи честоти и мисля, че постигането на толкова точно съотношение не е много реално. Каква трябва да е индуктивността ? Има ли вариант за предвидиш някаква настройка с цел постигане на точно съотношение?

Пон Сеп 10, 2012 11:32 am
Профил

Опит нямам, но чисто логически точно обратно на планарния. Колкото повече навивки толкова па малка би следвало да е и грешката от новиванито. Планарния не ми се връзва с много навивки а и там обикновенно отношението на диаметрити е доста голямо, на намотката де, вътрешен и външен.

Пон Сеп 10, 2012 12:15 pm
Профил
Аватар

Мнение Re: мотане на траф с точно съотношение
колкото повече разсъждавам, толкова по-несигурен ставам :oops:
кое е важното за съотношението - еднаквата дължина или еднаквия ъглов градус на извода на намотката?
верно, ако намотките са повече (примерно 10,000), дали ще си +- 0,1 намотка (оборот около центъра на сърцевината) ти сваля грешката до ppm размери. ама дали е така?

планарнния траф има предимството, че може доста точно да се направят еднакви намотки.
грешката при ецване е по-скоро в ширината на пистата, в дължината ще е пренебрежима.

по-скоро си мислех за някакви фатки с лицендрати...

ицо, каква настройка имаш предвид? в дължина или ъглова?
честотата и тока не са от значение => индуктивността и паразитните характеристики като че ли също няма да са определящи.

Пон Сеп 10, 2012 2:55 pm
Профил

Ако правилно съм разбрал - трафа ще е за измервателни цели.
В тази връзка ако регулираш нивото на изхода на трафа с резистивен тример/потенциометър в изхода не ти ли върши работа?
Ако изключим или пренебрегнем (стига да може де) капацитетите във входа на следващото стъпало - резистивния делител не би трябвало да ти промени фазовите и честотните характеристики на тракта.

Относно въпроса ти към Ицо - според мен и дължината и ъгъла ще са от значение, защото в планарното изпълнение (то и в което и друго да е) те са свързани.

Пон Сеп 10, 2012 3:33 pm
Профил
Аватар

индуктивния делител (съотношението на намотките) няма температурен коефициент :wink: също така не се променят с времето (не старее)

не е баш измервателен траф, по-скоро е от тъмните дебри на метрологията.

Пон Сеп 10, 2012 4:18 pm
Профил
Ранг: Новодошъл
Ранг: Новодошъл

ДедоБоре написа:
кое е важното за съотношението - еднаквата дължина или еднаквия ъглов градус на извода на намотката?

Мисля че важна е площа на навивката (обхващаните от всяка бримка брой силови линии на полето един вид)
От добрата стара електротехника ЕДН=-dФ/dt , а Ф = В.S
Аз си мисля че такава точност иска да има елемент на донастройка. И също че с повече навивки със същото съотношение ще се намали грешката.

Пон Сеп 10, 2012 4:42 pm
Профил
Аватар

Без да съм много в час, си мисля, че основно грешката ще е от индуктивност на разсейване. Трябва тя да се намали. Ако честотите бяха по-човешки, щях да предложа бифилярно навиване на намотките, ама за твоя случай май ще имаш големи паразитни капацитети. Нещо тороидно може би ще е най-прецизно ( почти никаква индуктивност на разсейване ). Измервателните токови трансформатори за такива, изключвам "клещи" конструкциите. Освен това най-голяма точност ще имаш, ако работиш с токове, а не с напрежения. Ако може де. В първичната - генератор на ток, във вторичната - активно късо.

Пон Сеп 10, 2012 4:51 pm
Профил ICQ
Аватар

Под настройка имам предвид конструкцията да е така направена, че да има възможност чрез срязване или запояване на част от пистата да се променя ефективната и дължина. Това е стар номер ползва се почти във всички СВЧ устройства. Съгласен съм с Тони че по-големият брой навивки ще даде по-малки разлики, а също и с BateAz, че индуктивността на разсейване е много важна. По принцип планарните линии се изчисляват доста точно, проблем е наличието на ферит.

Пон Сеп 10, 2012 5:18 pm
Профил
Аватар

Дедо, не прочетох нищо за бройка и ограничения откъм размери, цена...

Пон Сеп 10, 2012 8:10 pm
Профил

Абе сложна тая работа ми се види, с тая точност ... верно че температурния коефициент е добър, ама при такива точности не знам дали термалното разширение на намотките няма да оказва влияние. Иначе и това дето батеАз казва също, не се змаислих ама е така, индуктивността на разсейване също ще е грижа. С толкова прецизни индуктивности никога съм нямал вземане даване, то опита ми се свежда до RF приложения, импулсни трафове и антени за 125 khz RFID ... Обаче сегакато се замисля, в The art of electronics имаше пример за инструментален усилвател с индуктивна връзка, верно говорим за усилвател, там принципа е малко по друг, ама мисля може да се види какво са били сътворили на времето burn brown ако се не лъжа, мисля беше техен.

Пон Сеп 10, 2012 8:26 pm
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Дедо, не прочетох нищо за бройка и ограничения откъм размери, цена...

единични бройки (10 примерно), ако влиза в преносим уред по руските стандарти ще е добре.
цена над 1000 афро бройката ще ма накара да търся друго решение.
екзотики като крио-пермалой в среда от течен азот с ниобиеви намотки също ще ме отблъснат

Пон Сеп 10, 2012 10:58 pm
Профил
Аватар

Не съм изчислявал каква относителна точност трябва да има съотношението на намотките в този трансформатор, но ако точност 0,1 dB те устройва, тогава можеш да направиш някакъв трансформатор с добра стабилност на параметрите, след което да заложиш калибровъчни таблици за съотношението при различни температури. Не е най-елегантният метод, но върши работа. При повече желание процесът на калибровка може дори да се автоматизира.

Вто Сеп 11, 2012 10:35 am
Профил

При толкова много навивки индуктивността на разсейване ще предизвика основните проблеми. Тя ще доведе до голяма фазова грешка, ще ограничи макс. честота на измерване , динамичните промени в товара ще предизвикват допълнителни грешки.

Вто Сеп 11, 2012 10:44 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща