|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Окт 04, 2026 11:25 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Алтернативно гориво
Ъ? Кой го казва това? Иначе Драги вече обърна плочата. Явно е бил на инструктаж при леля си http://news.ibox.bg/news/id_1824540298
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 06, 2012 10:22 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Хехехе - нали не ми казваш, че има няколко световни резервни валути  ? И ако това ми казваш и вземе та се окаже вярно, тогава защо всички обвиняват само САЩ за статуса на долара и никой не обелва дума за другите играчи съв световни резервни валути  ? Един от двамата (Драги или Меркел) накрая ще капитулира - незнам що си мисля, че това ще е Меркел  .
|
| Чет Сеп 06, 2012 10:31 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Всичко което може да се напише за долара и САЩ в 80% се препокрива с това което може да се напише за еврото и ЕС... Останалите 20% се дължат на геополитика  Естествено, че световната резервна валута не е само долара, еврото си има свойте експозиции почти навсякъде по света. Няма и как да е друго яче, това са двата най-големи консуматора в момента. Мисля, че на всеки що годе мислещ човек трябва да е ясно, че САЩ и ЕС като политика и финанси, са от едната страна на оградата. А за ЕЦБ, не съм сигурен, че някой трябва да капитулира в случая. Просто трябва Меркел да намери удобния механизъм да плати, без да си навлича гнева избирателите. Има как да го направи и предполагам, че ще го направи, просто чака цената за това да стане достатъчно висока.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Чет Сеп 06, 2012 10:41 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Ами тя вече си го е навлякла гнева на избирателите, а също има и една завръзка с конституционния съд на Германия, който също няма да се даде лесно, но в края на краищата за Меркел е по-важно да си отиде в историята като канцлера "спасил" ЕС или айде, че поне не е допуснала да се сгромоляса по нейно време. Та това и желание ще я принуди да сътвори една камара глупости само и само да се ритне канчето напред и проблема да стане проблем на следващия канцлер. И за това няма да се посвини да потроши и трилиони евро на данъкоплатеца  . Иначе ако разсъжденията ти за еврото, че било резервна валута са верни, тогава защо преди време се напъваха (разни руснаци, китайци, иранци и други подобни тухли (BRIC) четворки) да детронират долара от тая позиция  ? Защо просто не го изоставиха и да си ползват еврото на воля  ?
|
| Пет Сеп 07, 2012 3:13 am |
|
 |
|
Цецо
|
Не съм оспорвал господството на долара  А казах, че втората по сила резервна валута в света е евро. По какво се познава една резервна валута - по това, че много страни държат резервите си в нея. Експозициите в евро са втори по мащаб след долара с тенденция да се увеличават. БРИК заговориха не за детрониране на долара (това го разправя само изкукалия иранец), а за диверсификация! Журналята с антиамерикански възгледи обаче подеха вълната и почнаха да пишат врели некипели. До колкото съм следил нещата, нито китайците, нито руснаците, са имали планове на държавно ниво за детронация на долара, а се обсъждаше по балансирано ползване на евро за сметка на долари. Докато САЩ обаче са най-големия консуматор, долара ще запази ролята си.
|
| Пет Сеп 07, 2012 10:33 am |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Консумацията има малко общо, те и гърците са яки "консуматори" даже и без кавички, ама не пеят в хора  САЩ просто са световна сила, някои ги наричат супер сила. Това е, което им позволява да дърпат ръчките и във финансовия сектор и да диктуват закони в международното право и т.н. Естествено, в тая работа има ползи за тях, обаче такъв статут не се получава просто ей така. Ех, верно имали са късмет, примерно за тях е било чист късмет, че оня ниския с малките мустачки се е скарал с другия с големите мустаци по време на WW2. Но мисълта ми е, че само с късмет не стават тия работи. Трябва си много работа, понякога и доста черна работа. Може би малко прекаляват с второто и затова американците не са обичани много много. От Хирошима до Багдад бая поразии са направили. Но това е положението, хубаво или лошо за нас, за тях са важни американските интереси.
|
| Пет Сеп 07, 2012 12:59 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Напротив Миро, консумацията има много общо, защото без търговски дефицит няма как да снабдяваш света с валутата си, т.е. има но ще трябва да им я подаряваш  . Консумацията обаче е необходимо, но не и достатъчно условие, затова и гръцката драхма никога няма да бъде резервна валута. Другите важни условия, както казах и преди са - супер ликвиден пазар на държавни бонове, за да могат тези, които акумулират валутата ти да има къде да я инвестират и дават на заем - съгласи се Германия няма да взема долари на заем, ще взема евра, също както и САЩ не вземат евра на заем, а долари (следващото по важност). Опитай се сега да си продадеш гръцките държавни бонове, да видим колко ще ти е лесно. След това са стабилно политическо управление, в което инвеститорите да имат вяра, че няма да прави простоти, след това добре организиран и ликвиден пазар на всякакви активи и непотъпкване на правата на частна собственост. Та ако ги няма тези другите неща и няма какво да си правиш драхмите, т.е. никой няма да иска да ги акумулира  . А иначе относно призивите да се детронира долара - точно Путин ги почна веднага след кризата от 2009 г. и после китайците взеха да му пригласят с приказките, да се били диверсифицирали резервите в евро, само дето те акумулират долари от търговията си със САЩ (около 500 млрд. на година) и за да се диверсифицират в евро, някой трябва да купи доларите, за да им даде евро и после тоя някой какво ще ги направи - ще купи американски дълг, т.е. от гледна точка на САЩ и долара нещата остават абсолютно непроменени. Както казах вече сто пъти балансите в световната търговия просто трябва да се занулят - няма друг начин и е въпрос само на изваждане и събиране. Та докато САЩ прави дефицит и са стабилни долара ще е резервна валута. Не съм сигурен, че същото може да се каже за еврото (какво остава пък за някоя друга валута), защото дори и някои страни от ЕС да правят големи дефицити, то Германия прави огромен излишък и нещата вътрешно в ЕС се почти нулират. А оня лудия иранец, просто видя че Путин и китайците взеха да дрънкат глупости и за да не остане по-назад и той се присъедини към тях  .
|
| Пет Сеп 07, 2012 4:26 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Ех, айде сега.... да не би една централна банка като печата да консумира нещо? Стойността на една валута се определя само от доверието в нея. В случая не мисля, че доверието в долара е свързан изобщо с консумацията. По-скоро въпреки консумацията на американците хората имат доверие в долара.
|
| Пет Сеп 07, 2012 5:12 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Банката може да си печата колкото си иска, ти просто ми обясни как китайците примерно ще акумулират долари, ако ние им продаваме повече от колкото те на нас  .
|
| Пет Сеп 07, 2012 5:36 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Чудех се как може да задаваш такъв въпрос, ама верно при вас имате "свободна пазарна икономика" При нас няма никакъв проблем доходите да са в една валута, а спестяванията в друга Това, че китайците спестяват в долари и американски ценни книжа според мен изобщо не е защото не знаят как се превалутира 
|
| Пет Сеп 07, 2012 6:14 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Миро, явно май няма шанс да се разберем  . Не ти говоря за спестяванията на хората, а за излишъка на Китай по текущата им търговска сметка. Тоя излишък пристига в долари и си стои в долари. Няма превалутирания, няма никакви други хватки. После те ги вземат тия долари и ни ги дават обратно вече като заем. Иначе тук можеш да имаш сметки в друга валута, е има някои ограничения, но може. Отделно всеки може да си отвори сметка в друга държава, така че не е като да не могат американците да си държат парите в други валути. Отделно има супер ликвиден борсов пазар, на който има фондове, които са вързани към всякакви валути и ценни метали, така че това което го правите в БГ да се застраховате като си държите парите в друга валута, тук просто не е небходимо, защото имаш много други инструменти да го направиш. Номера е единствено да имаш кинти, които да инвестираш  .
|
| Пет Сеп 07, 2012 6:28 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Не виждам какво има да се разбираме, в общи линии говорим едно и също. Разликата е само кой къде слага ударението. Според теб формата на постъпленията, според мен е формата на спестяванията. Аз не твърдя, че има някаква супер силна причинно-следствена връзка. Просто формата на спестяванията обикновено има мааалко по-голямо значение. С други думи китайците имат доверие в долара, а това определя и предпочитанията им във валута за плащане. А продавачът като има предпочитана валута/валути малко или много клиентите се съобразяват. Просто нищо не пречи на китайците ако искат да се оттърват от доларите си. Освен единствено собствената им вяра, че това е най-подходящата форма на спестявания. Разбира се, това не е сляпа вяра, щатите имат убедителни мотиви, ликвидни пазари и всичко останало дето казваш.
|
| Пет Сеп 07, 2012 7:15 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Тц, ако китайците се отърват от доларите си, чрез една лесно видима причинно следствена връзка ще им рухне износа. Това е единствената причина, китайците да крепят долара  Иначе вервай ми, единственото в което вярва китаеца се намира на китайска територия.
|
| Пет Сеп 07, 2012 10:04 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Когато продаваш на американци, тогава "предпочитаната от теб" валута е долара. Можеш да им искаш и евро и да видиш какъв ще е ефекта  . Пак ти казвам - тотално ти се разминават понятията. Ти си мислиш, че китайците налагат нещо, а то е точно обратно. Но без значение това няма никаква връзка към дискусията за статуса на резервна валута. Това в какво някой спестява парите си пак ти казвам не е от значение. От значение е от къде му идва излишъка, а не в какво се превръща после. Т.е. от гледна точка на статуса на долара няма да има никакво значение ако китайците, след като вземат доларите от САЩ после ги обърнат всички в евра  .
|
| Пет Сеп 07, 2012 11:06 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Разсъждаваш като типичен инженер. И аз така мислех преди години, но като започнах сам да си продавам стоката и първите 6 месеца имах точно 0 (нула) продажби да видиш колко бързо си смених мирогледа. Общо взето когато говорят парите/интересите нищо друго няма значение. Ако някой няма интерес и с атомни бомби не можеш да го накараш насила. И обратно като има интерес нищо не може да го спре. От всички нации с които съм работил, американците са най-агресивните. В добрия смисъл на думата. Мога да ти давам много примери защото и аз съм работил и фирмите за които бачках правехме производството си в САЩ. Примерно пускам платка в платкаджийница, ония ми откриват проблеми и ми казват. Няма такова нещо никъде по света, ако бяха такайци не само че няма да ми открият бъговете ами и още 100 техни да направят. Винаги съм го казвал, че няма по-хубаво нещо от това американци да бачкат за теб. Просто перфекти професионалисти. И обратно по-добре ти да не бачкаш за тях, защото изискванията им са тежки. Както и да е, мисълта ми беше че американците са наистина професионалисти и супер пробивни. Няма нещо да ти ги спре. Най-малко валутата. Сещам се за друг фрапиращ пример от фимчетата на TED за благотворителните организации. Човекът обясняваше какъв голям проблем е да се помага на най-бедни страни. Казва искаме да им дадем безплатна храна, обаче няма пътища. Където няма вода казва дълбаем кладенци, правим тръбопроводи. Обаче на втория месец помпите счупени, тръбите задръстени. Абе всичко е пълен провал и то забележете провалят се да раздават пари. В същото време човека вика, че по едно време му направило впечатление, че в която и джунгла да отидат местните пият Кока Кола. Там където вика ние не можем да доставим безплатни храни и лекарства, ония вика имат изградена дистрибутурска мрежа и ПРОДАВАТ. Ключът беше в подхода, просто Кока Кола навсякъде успяват да намерят уникален и работещ механизъм, докато благоворителните карат с един общ подход и се провалят. Така че когато става дума за предприемчивост, американците са еталон. Смешно е да се твърди, че някаква валута ще ги спре да купуват или да продават. Та да се върна на такайците... Не знам какво ви кара да мислите, че са глупаци дето вземат едни хартийки и ги трупат щото нямат друга опция. Според баш съзнателно си работят с долари. За да го разберете представете си хипотетичната ситуация, че на следващите избори в САЩ идва някакъв супер популист дето почва да прави глупости. Примерно национализира ФЕД и разказва играта на борсите, компаниите и т.н. Представяте ли си го? Ако ви е трудно да си го представите е нормално. И не само на вас и на мен ми е трудно, както и такайците предполагам. Просто далеч по-вероятно е в ЕС да сменим 10 поколения политици популисти и други глисти, преди в САЩ да дойде един дето ще съсипе американските интереси. Не че американските политици не правят глупости, ооо нямам това предвид. Но някак си американските интереси и още няколко неща са почти неприкосновени дори и за политиците. В предния пост го казах - хората имат вяра, вяра че чак толкова голями глупости няма да се случат. Или ако се случат както стана с последната финансова криза САЩ ще успят да излязат малко по-сухи. Тази вяра крепи долара. И докато е така, доларът ще е една от най-предпочитаните валути. Независимо какво доходност дава и т.н. И докато има вяра в доларът и такайци и всички останали ще трупат резерви. Ако някой ден вярата изчезне, защото примерно горната хипотетична ситуация се случи или някаква друга глупост. То още на следващия ден доларът ще се срине като използвана тоалетна хартия. И тогава дори прословутата американска предприемчивост и дори американските оръжия няма да успеят да задържат долара.
|
| Съб Сеп 08, 2012 9:59 am |
|
|