|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Нед Юли 26, 2026 5:41 pm
| Автор |
Съобщение |
|
Цецо
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
 Re: Автоматично включване на фаровете
Незнам колко са "всички", ама аз лично съм видял 3 коли докарани от САЩ с фабричен DRL/димер на дългите. Модел около 2000 година. След това вече минаха на LED. Димер на къси светлини на американска кола не съм виждал, може и да има де.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 05, 2012 10:16 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
"Всички" са всички коли, които съм виждал тук  . Всички коли, които съм имал и имам сега тук (2006, 2007 и 2010 г.) са все с DRL на късите и няма никакво димване, както на колата с обикновенни крушки, така и на тази с ксеноните (ако въобще могат да се димват ксенони де - идея си нямам). Пак ще се загледам тия дни, но до сега не съм видял кола на която да и светят дългите през деня.
|
| Сря Сеп 05, 2012 5:00 pm |
|
 |
|
sthx
|
Стигне ли се до разправия с Органа на реда, проблемите могат да ескалират. И един друг се учат на похвати. Напоследък се заяждат масово за радардетекторите - експерт трябвало да докаже, че не е "антирадар". И почва едно чесане по главата, едно пъшкане... Аз и не знам дали все още вършат работа, де. От бая време не са ме облъчвали от патрулките.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Сря Сеп 05, 2012 6:02 pm |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Някой знае ли дали всички вътрешни, по-малки фарове са все дългите (на колите с по четири фара)? Днес се загледах доста по колите и установих, че на едно 90% DRL-а е на късите, но има и някои коли на които светят тия вътрешните фарове (на моите коли там са дългите) и си личи, че светят по-силно, т.е. не мисля че има димване. А което е най-странното видях, че на един и същи модел кола (например на Хонда Сивик го видях най-често), но от различни години на едната и светят късите, а на другата дългите  . Също и на някои модели лексуси им светеха вътрешните фарове. Та явно и аз съм бил не много прав, защото има и на дългите, но това с размяната на фаровете на един и същи модел кола направо ме изненада доста. Освен да са разменили местата на късите и дългите, ама нещо не ми се вярва точно така да е станало  .
|
| Сря Сеп 05, 2012 11:01 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12764 Местоположение: София
|
При някои автомобили, отпреди ерата на "светодиодните ленти" вътрешните фарове са само за дейлайт и обикновено са с 21W халогенна лампа. Някои са със светододи, пак на същото място. При други има разлика в разположението на дълги и къси, ако е с ксенонови фарове. В резюме - правят каквото си искат... 
|
| Сря Сеп 05, 2012 11:51 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Когато DRL - а се връзва на късите се пуска без димер. Просто си светят като къси. На ксенон това е единствения вариант защото той не може да се димва.
Когато се слага на дългите, се пуска през димер на 20-30%. Понеже дългия свети с по-директен сноп, такъв фар е видим отдалеч, но заради ниския си интензитет не заслепява. Реално това е и по - добрия вариант според мен, защото пести крушки и енергия.
И двата варианта ги имало в УСА. В ЕС е само първия. Говоря за заводски изпълнения.
На новите коли за ЕС и УСА, вече се монтира отделна лампа за дневни, било то ЛЕД или халогенна.
На мойта кола пък, като бърникам през ОБД-то, мога да активирам DRL и димер за къси или фаровете за мъгла. Съответно имам опция - Скандинавски (свети в момента в който запаля двигателя) или North America (свети като е свалена ръчната спирачка). Пълна каша щото като пусна късите през димер, те едвам мъждаят на 30%. А фаровете за мъгла полицаите не ми ги признават за DRL.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Сря Сеп 05, 2012 11:52 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Днес гледах още и забелязах, че на хондите, дето им са разменени са разменили местата и на фаровете за дълги и къси. Установих, че дългите са тези с лупите и могат да бъдат и отвътре и отвън. Обаче останах като втрещен, когато срещу мен на светофара имаше два минивена Хонда абсолютно един и същ модел, само по цвят се различаваха и на единия му светеха вътрешните фарове, а на другия външните  . Отделно пък видях на някой от големите американски СЮВ-та, че имат специални DLR фарове, които са долу до халогените, т.е. на тях не им светят ни късите, ни дългите, ами специални фарове за целта. Та верно има всякакви изпълнения  . Цецо, в Сърбия са ме глобявали, защото карам с включени фарове за мъгла през деня, без да има мъгла  .
|
| Чет Сеп 06, 2012 3:02 am |
|
 |
|
741
|
Може просто единия да си е карал на фарове и затова автоматиката да му е изключила DRL-а
|
| Чет Сеп 06, 2012 8:28 am |
|
 |
|
Dimitar
|
Mоже, а може и да са били различни години и японците да са променили нещо  .
|
| Чет Сеп 06, 2012 4:18 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Не знам юридическия казус на това малумие, но аз може и да набия някой такъв на пътя като ми свети така... Не минава ден в който някое говедо светещо на дълги да не ми вади очите... В закона ясно си пише дневни светлини или къси. Останалото си е чисто българска интерпретация и простотия... Не глоби а бой трябва и то по-много! DRL-и... Просто съм си включил късите и не ги изключвам. И двата ми варела са така. Копчето постоянно на къси и големия проблем става ако някоя от колите ходи в сервиз - имат навика да ги изключват и като тръгна на някъде... Миналото лято ми написаха един фиш за 50лв за минаване през тунел без фарове. 
|
| Сря Сеп 12, 2012 11:29 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Не става - на мойта каруца фаровете не ги интересува дали контактния ключ е вкъщи...
|
| Чет Сеп 13, 2012 1:19 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Не се нерви Тишо, щото че ти мине и че се нервиш, че си се нервил... Но си прав за дългите.
И аз като Cekins имам моторно возило, на което фаровете се включват и без контоктен ключ.
|
| Чет Сеп 13, 2012 8:25 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
 CAN и автоматично включване на фаровете
да отместя на друга посока темата, рек ако искаш може да я форкнеш
на моята каруца пък има CAN. отдавна си мисля как да се включа в него и да подавам команди на ограничителя на скоростта, базирано на GPS данни. на практика всеки ден вървя по един и същ маршрут, който минава през няколко зони с различни скорости. минавам покрай 3 стационарни камери и поне още 3 потенциални места за временни, така че гледам винаги да карам на ограничител, но понякога се отвявам и не го сетвам. пък и като спра на магазина или на бензиностанцията и той се нулира. към тази функция лесно може да се подаде и команда "запали късите"
но не съм се борил никога с CAN, още по-малко с командите по колите. някой може ли сподели нещо?
|
| Чет Сеп 13, 2012 10:02 pm |
|
 |
|
HSB
Регистриран на: Сря Юли 26, 2006 12:15 pm Мнения: 1375 Местоположение: Phoenix AZ
|
 Re: CAN и автоматично включване на фаровете
Да разбирам ли следното - сковавш си едно устроиство дето има GPS и слагаш скороста по необходдимите ти улици .Това ECU ти сетва лимитера на колата и ти така оставаш в безопасната скорост? Като за начало даи модел на колата и коя година е .....Схема на колата? Следва проверка как е вързано лостчето на лимитера,темпомата или както му е там името ....обаче индиректно по това дето си описал е доста нова и начинанието е доста криво.На физическо ниво КАН е нищо обаче бръкнеш ли в софта е голяма боза -особено на по новите коли...
|
| Пет Сеп 14, 2012 6:12 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5677 Местоположение: София
|
Дедо, забрави за CAN-а. Едва ли ще намериш подробна информация за това, което върви по него. Много по-просто е контролера, който обработва данните от GPS да ти индицира по удобен за тебе начин, че си в зоната на твоя маршрут и да те подканва да си включиш ограничителя.
|
| Съб Сеп 15, 2012 11:50 am |
|
|