|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Вто Юли 28, 2026 12:43 am
| Автор |
Съобщение |
|
radolin
Ранг: Форумен бог
|
 Re: Raspberry Pi
Скоро, скоро, колко да е скоро. И imx233 и imx28 са част от product longevity програмага на Фрискейл, първият със срок 10 години, вторият 15. Съответно i.mx233 ще се поддържа до 2019 година, а mx28 до 2025. От моя опит (като вярно, с imx28 беше малко след като излезе) няма голяма разлика, даже поддръжката за imx28 ми се вижда по-добре. Особенно ако се цели ползване на по-нови ядра от 3.х серията доста от периферията на imx233 не е добре поддържана или хич. Ама напоследък са се позасисили нещо от Фрискейл, даже се мъчат да вкарват повечето неща в mainlline, което е похвално. Ей тука е ключовият момент според мен, imx233 е единственият, който се предлага в QFP вариант, всичко останало, включително imx28 e само в BGA.
|
| Съб Сеп 01, 2012 6:59 pm |
|
 |
|
scout_3pm
Ранг: Популярен
|
Ами информацията ми за i.MX23 и Оbsolete частта идва от горе и от колеги от Франция, иначе и аз бях очуден. Относно хардуерните въпроси не мога да помогна, тъй като аз съм по софтуерната част; но ще подпитам колегата какви трудности е срещнал, иначе да - за BGA корпуса.
Относно линукс ядрото, ние ползваме 2.6.35-3 като най-стабилно и най-поддържано. Не знам, но ядра от 3.х серията не ни устройваха, някак си са in heavy development, а се търси стабилност. Също ползваме v4l2 , която в 2.6.35-3 е добре и с малко кръпки по специфичният драйвер за capture-a чипа, който ползваме нещата работят стабилно.
|
| Съб Сеп 01, 2012 7:15 pm |
|
 |
|
head_up
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
Абе, да QFN е прекрасен, то и за това го има - да стартира човек у дома с него, на сериозното производство не му пука за корпуса много-много, но някой младеж да се научи на нещо му трябват условия. После като знае базовото и го е пробвал на платката ще може да направи и повече за хора с възможности за хардуера. И така на татък... Ама виж, има BGA и BGA. Някой можеш ги направи на 2 странна платка и да рутиш между топките пък и после да не ти се сърдят в платкаджийницата щото им идва ситно, а някой ... не можеш  За това иде реч - ако те са го направили в условията в БГ значи има хляб в тоя чеп. Ако са работили с някой на вън - това е друга тема. За това ми е интересен отговора на scout_3pm, но то реално и със софт да се занимава човекот - той е пипал платката, може да каже какво държи в ръцете си.
|
| Съб Сеп 01, 2012 9:06 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Мии на острова съм все още, пратих домочадието в БГ и се преместих, бях без интернет а на работат не остава време за забавления. На това DUINOMITE не можах да му изкопая достоверно и подробно описание, да се надявам ли, че идва с него? А кутийката влиза ли в цената на DUINOMITE-MEGA или наистина струва 10 евра отделно? P.S.: Не ми се търкаля Linux за да мигам светодиодчета а ако ще трябва да пиша стотици редове код за това е по-добре сам да си налепя хардуера. Бейсикът е друга свирка. А, и най-важното: мога ли да си дописвам на ASM като в доброто старо Apple][ ?
Последна промяна bongo_x2 на Съб Сеп 01, 2012 9:27 pm, променена общо 1 път
|
| Съб Сеп 01, 2012 9:13 pm |
|
 |
|
3aek
|
да е скоро колко да е скоро? http://www.freescale.com/webapp/sps/sit ... NGEVITY_HM2009-08 -> 2019-08 по скоро догодина като някой китаец направи някой по-бърз и по-евтин Cortex-A9 или Cortex-A15 от А10/А13 Allwinner ще ги спрат отколкото iMX233 да остарее
|
| Съб Сеп 01, 2012 9:24 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Съб Сеп 08, 2012 3:02 am |
|
 |
|
3aek
|
т.е. досега нямаше проблем, но го оправихме 
|
| Съб Сеп 08, 2012 9:14 am |
|
 |
|
ike
|
Както радиацията в българия, няма я, но постояно намалява. За всички скептици, които твърдяха, че това е само скам ето ви снимка на новата платка, произведена от Sony в UK. http://www.raspberrypi.org/wp-content/uploads/2012/09/sony-rasp-pi.jpg
|
| Съб Сеп 08, 2012 11:19 am |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Аз бях един от тия дето казваха че е скам или нещо подобно. Е добре де, направили са нещо. И за какво точно се ползва това?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Сеп 08, 2012 12:18 pm |
|
 |
|
3aek
|
по спомен четох в някъде в интернет че 90% от притежателите на RPi го ползват за xbmc вкарана е вече в лекциите и упражненията в Кеймбридж има и доста проекти от адафрут за начинаещи, като цяло ако половината от тези 100 000 които са си купили платката захвърлят прозорците и минат на линукс това ще е голям успех
|
| Съб Сеп 08, 2012 12:43 pm |
|
 |
|
ike
|
Има стотици хиляди продадени ардуинота, за какво точно се ползват те? Това е с няколко порядъка по-хубаво от ардуиното, а е по-евтино мрежовия щит за него http://www.robotev.com/product_info.php ... cts_id=272
|
| Съб Сеп 08, 2012 12:45 pm |
|
 |
|
Н'бабане Гт'муан'га
|
Това също е добър въпрос. Ти например за какво би я ползвал тая платка?
_________________ 'просто' е технически синоним на 'красиво'
|
| Съб Сеп 08, 2012 1:04 pm |
|
 |
|
ike
|
Ардуиното е много полезно, когато си поръчаш от Китай някакъв сензор, дисплей, 7 сегментен LED, 74hc595 или някое SPI/I2C устройство. За RPi, ако ти трябва платка с Ethernet не се сещам за по-евтина алтернатива. А и клиентите стават все по-взискателни, под Линукс да правиш GUI е много по-лесно, от колкото ако трябва да откриваш колелото. Понякога на някое устройство му трябва някакъв компютър, това RPi за $35/25 е перфектно. Но ако не виждаш за какво можеш да ги ползваш, може би не са за теб.
Edit: Със сигурност няма да ползвам RPi , като GP компютър или медиен център и да се оплаквам, колко безумно бавно е всичко.
|
| Съб Сеп 08, 2012 6:38 pm |
|
 |
|
HCL
|
http://www.shapeways.com/model/565087/r ... -case.html3D принтер под наем, в комбинация с Blender правенето на прототипи става значително по-достъпно. Интересно как в последно време се разви цяла екосистема около т.н. Crowdsourcing. Като се започне от финансирането http://www.kickstarter.com и се стигне до широка гама аспекти на развойната дейност. Единствено дистрибуторската мрежа е бяло петно, но там винаги е било сложно. Та от тази гледна точка Raspberry Pi е просто един от многото инструменти от които в момента има нужда. Ако нямаше нужда, нямаше да го има. В този ред на мисли хвърлете едно око и тук http://www.electricimp.com/Internet of Things ще бъде създаден най-вероятно от същата тази тълпа, с множеството достъпни инструменти в ръцете си. Аз лично не вярвам това да доведе до значително преразпределение на баницата. Хлябът на малките играчи винаги е бил в нишите, освен ако главната цел не е М&А. Т.е. баницата просто се уголеми и и един от хубавите странични ефекти е това, че редица хобита ще станат много по-интересни 
|
| Съб Сеп 08, 2012 6:41 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Заблудата за полезността на това нещо иде от възприемането му като "компютър", което то не е. Няма дисплей, няма клавиатура - а то това е, което човек иска да добави към сензорите, не още една платка. Но продават безумни бройки явно, били почнали да ги сглобяват и в Англия вече (през Фарнел някак си). Явно има пазар за тия боклуци, колкото и жалко да е, че поредният сектор от техниката отива в киреча тотално омазан.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Съб Сеп 08, 2012 6:45 pm |
|
|