|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:59 pm
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
milenjs
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Мар 08, 2006 2:12 pm Мнения: 2017 Местоположение: Котел
|
 Силов кабел на 400м
Става въпрос за захранване на обект отдалечен на 400м. с трифазно напрежение. Максималната консумация - 12КВ, товара смесен - и монофазни консуматори и трифазни помпи. ЧУдя се какво сечение да се положи? При 12кв.мм. за 400+400м се получава 1.13 ом съпротивление. За монофазен консуматор на 4 кв пада ще е 20.5В което е що годе премливо. Греша ли в това разсъждение или това сечение ще е добре? При трифазните консуматори би трябвало да е по добре работата... P.S. По тази справочник http://www.filkab.com/files/catalogs/file_31_bg.pdf при косинус фи 0.6 и 5% загуби за 12кв. дават за 10кв.мм - 337м, при 16кв.мм - 539 метра. Значи ще трябва нещо между тях но цената на бакъра си е ужас та май направо на 4х25 халумин ще се минава.
|
| Пет Авг 31, 2012 9:31 am |
|
 |
|
evrokoma
Ранг: Минаващ
Регистриран на: Съб Ное 13, 2010 11:29 am Мнения: 48 Местоположение: добрич
|
 Re: Силов кабел на 400м
Ако е алумин слагай направо 35кв.мм а ако ползваш меден кабел слагай 16кв.мм неписаното правило е алуминиевия да е 2 пъти по дебел от медния.Макар че за 12кW делно на 3 фази са по 4kW на фаза което ще рече че и с 10кв.мм кабел няма да имаш проблеми . В рафинерия Бургас за едни помпи по 25kW скоро пускахме 16кв.мм меден а за 10kW даже 6кв.мм като разстоянията не са по малки от 250-300м.Според мен слагай 10кв.мм няма да има проблем .
|
| Пет Авг 31, 2012 10:29 am |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
20в са прекалено много. На асинхронните матори понижаването на напрежението хич не им понася. Тока им скача квадратично. Според мен за да е точно всичко трябва да си избереш най-натоварената фаза + пусковия ток на най-мощната помпа. И по така намерения ток да оразмериш кабела. А загубата на напрежение май не трябваше да е повече от 5% за ас мотори. При тая дължина меродавното ще е загубата на напрежение, а не токовото натоварване. Иначе рискуваш да издимят работещите помпи или да не може да се развърти някоя при пускане. За скъпото има разни поговорки за маймуни, трици, пръдни бои и тн да не изпростяваме  ПС при смятане на 3ф линия се взима само R на 1 фазов проводник (при теб с дължина 400м) Ако е балансирана системата ток не се връща
|
| Пет Авг 31, 2012 4:07 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ти като цяло си го закъсал, ако на трифазна помпа пада и при пуск е над 15% изобщо няма гаранция че ще запали. Значи ако кажеш какви са точно консуматорите може да се насмята, но съвсем грубо може да приемеш че пусковия ток може да е до 6 пъти номиналния, това ако тръгва в триъгълник, ако тръгва във звезда малко по-малко. Другото което ми се види да е голям проблем е несиметричното натоварване на фазите. Падът на напрежение не е толкова страшен, ако не превишава ония 15%, по-лошо е несиметричното натоварванеот което ще имаш разлики във фазите,а на това асинхронните двигатели са много чуствителни. Токът в едната фаза ще стане доста по голям и има опасност от прегряване.
|
| Пет Авг 31, 2012 9:02 pm |
|
 |
|
Lupus
Регистриран на: Сря Дек 01, 2004 12:44 am Мнения: 2811 Местоположение: София
|
Ако аз го правя също бих заложил на 12кв.мм мед или 35кв.мм алуминий. Нагоре ще е преоразмерено. Директно от трафопост ли ще захранваш или от някакво междинно табло?
_________________www.bsms.bg - SMS услуги за фирмите с модерно мислене.
|
| Нед Сеп 02, 2012 4:55 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Абе изобщо не съм убеден дали ще е преоразмерено, всичко зависи от това как са разпределени консуматорите и коефициент на едновременност. Примерно, ако предположим че има една помпа която е с двигател 11.5 kW, там имаш номинален ток 13.9 А и пусков 94 А. За напрежение 400 В, 15% са 60 В, т.е. при 100 А, съпротивлението трябва да е под 0.6 за цялото трасе, или под 0.0015 за метър. Меден кабел AWG 6, което е около 16 кв.. малко повече, има съпротивление 0.0012 / м, и това горе долу е ОК. Кабел 12 кв ще е с доста по-голямо съпротивление. Ако са няколко по-малки мотора, и няма да тръгват едновременно, може и по малък кабел да стигне, но пак трябва да се сметне. Трябва да се смята и дисбаланса.
|
| Пон Сеп 03, 2012 10:50 am |
|
 |
|
Lupus
|
А не е ли по-добре, вместо да се преоразмерява кабела, да се използва устройство за SoftStart за помпата? Ето тук малко синтезирана теория по въпроса. Обърни внимание какво става с налягането при директно пускане и със SoftStart. http://engineering-review.bg/engineerin ... 18&id=1072
|
| Пон Сеп 03, 2012 11:16 am |
|
 |
|
ToHu
|
Абе мен ми е напълно ясно какво става, ама има случаи в които не може да има софт стартер. В момента примерно пускам помпи по 150 kW без софт стартери, като при това трябва да могат да се пуснат директно в триъгълник. Всичко си зависи. Верно че цената на кабела ще се компенсира от софтстартера, ама утре ако потрябват още 5-6 кВт в единия случай ще сложиш софт стартер и ще изпозлваш капацитета на кабела, а в другия ще трябва да слагаш нов кабел. Като цяло за трасе от 400 м, аз лично бих се презапасил поне с 50%, практиката показва че винаги в еидн момент консуматорите се увеличават, по добре да си се запасил отколкото пак да пускаш кабел. Резервирането по-мощност не е презапасяване, това не е механичен детайл който е ясно при какви натоварвания ще работи, ама щото на конструктура не му се смята го преоразмерява. Ако едно захранване не се предвиди с поне 20% резерв то в един момент ще е недостатъчно, боя кабели съм пускал и съм сърбал попарата, а по закона на Мърфи повече мощност ти трябва за вчера, доставката на кабела е за след седмица, трасето е под 1 м замръзнала кал и отгоре има 1 м сняг а навън е скромните -20 .... повярвай в такъв момент икономията от 20% на каквато и да е сума ти се струва абсолютно безумие което си сътворил и ти иде да си сложиш примката.
|
| Пон Сеп 03, 2012 1:29 pm |
|
 |
|
Lupus
|
Съгласен съм за 20-50% резерв, винаги могат да ти потрябват.
|
| Пон Сеп 03, 2012 2:37 pm |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 9 мнения ] |
|