Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Автомобилни мурафети 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Автоматично включване на фаровете
Cekins написа:
На Рено Меган от скорошните модели се сваля колелото и процедура отнема към половин час в сервиз. Може и на пътя ама трябваше някакъв инструмент.

Това съм го гледал в "Top Gear" май - сложиха един голф и реното и на реното бяха извикали сервизен техник да я смени. Просто нямаше съревнование, щото на голфа беше сменена докато реното техника още го вдигаше с крика. От рено твърдят обаче че лампите били "специални" и рядко изгаряли !?!?

Така и трябва да бъде. Рено не е предвидено за ускоряване на елементарни частици. Иначе всеки пернишки галфон ще реши да си купи по-добрата кола... :wink:

Нед Авг 26, 2012 1:09 pm
Профил
Аватар

Е не мерси :) По скоро бих си карал Голф 2 с фосфоресциращ надпис Перник Форевър, отколкото Сценик или Меган.

Dimitar написа:
[И колата пуска автоматично късите, а не дългите - поне аз с такова впечатление съм останал. Не знам защо всички говорите за дългите :? .

Защото афтър маркет DRL модулите, повечето хора ги пускат на 30% на дългите светлини. Така хем си пазиш крушките на късите, хем свети достатъчно силно без да заслепява.

Едни хубави крушки H7 са 30-40лв. Горят за около година - година и половина и то ако ги ползвам само когато трябва (нощем). Сега ще трябва да купувам крушки през 6 месеца, което си е 60 лв. на година в повече. Навъртам около 25000км. Това са още около 20-30 кинта на година в гориво заради тия светлини... Т.е. ще ми гушнат още едни 100лв. годишно за да топлим въздуха посред бял ден.

Идиоти. Всичко е заради правешкия приятел на Гойко. Затова и вдигнаха максималната скорост на 140км/ч. Тук стотинка, там стотинка, при Златев се натрупва милионче дюшеш.

Нед Авг 26, 2012 3:20 pm
Профил ICQ
Аватар

Аз търкалям моето Клио вече 5-та година по около 10000км на година. Крушки (H4) не съм сменял, а карам практически постоянно на къси и преди последните изменения в катаджийския закон. Може и късмет да е...
Но се хващам, че понякога забравям да си включа фаровете, та ще трябва да си спретна възможно най-скоро някакво DRL.
На Клиото (Mk2, Ph1) изглежда, че крушките се сменят лесно, поне по описанието за ремонт и тех. обслужване. Това с крика при меганите е някакво безумие...

Нед Авг 26, 2012 4:33 pm
Профил
Аватар

Цецо написа:
Едни хубави крушки H7 са 30-40лв. Горят за около година - година и половина и то ако ги ползвам само когато трябва (нощем). Сега ще трябва да купувам крушки през 6 месеца, което си е 60 лв. на година в повече. Навъртам около 25000км. Това са още около 20-30 кинта на година в гориво заради тия светлини... Т.е. ще ми гушнат още едни 100лв. годишно за да топлим въздуха посред бял ден.

Хм, аз едната кола я имам от 6 години и половина и още не съм сменял никакви крушки, а тя си кара нон-стоп с пуснати фарове. Даже сега като се замисля никога в съзнателния ми шофьорски живот, когато съм имал мои коли (около 12 г.) не съм сменял крушка на кола :) .
Иначе на маздата (с ксеноните) за да сменя крушката трябва да махна гумата и пластмасовия подкалник, за да мога да бръкна до задната част на фара. Добре, че не ми се е налагало до сега, ама като се има предвид цената на крушката, свалянето на всички тези неща ми е най-малкия проблем :D .

Нед Авг 26, 2012 6:01 pm
Профил

И аз работя по въпроса, ама за малко по-специфичен случай - японските марки ползват общ плюс на крушките и контрол през масата. Така че иска low side ключ :supz:

Тоя VN820 го дават че вече не се произвежда. Но по спомен цената му беше болезнена - ако сложиш и 2 броя отива ... Що не потърсиш алтернатива? Или имаш предвид че на старите ти платки ги има тия ключове вече сложени.

От Рено бяха отговорили на топгиър, че смяната е толкова трудна понеже колата имала 5 звезди на EuroNCAP и дизайна бил по-специален за да го постигнат. Само че голф-а дето беше за сравнение до него също беше 5 звезди ...
Май в UK смяната на тази крушка на меган-а беше от сорта на 160 или 260 лири - май се води 1:30h по сервизни норми :-)

ДРЛ-a хубаво да е на дългите, разбира се, но имайте в предвид че в закона пише изрично да се кара на къси светлини. Така че може да има проблеми с заядливи фуражки. Доколкото знам, ако има фабричен DRL на стъклата на фаровете има означение (по подобие на E2, E4, май точно DRL си пише). Ако не е фабричен ДРЛ-a, по закон сме длъжни да пускаме късите. Ако ченгето го подучат да търси "DRL" на фаровете де.

Цитат:
Но се хващам, че понякога забравям да си включа фаровете, та ще трябва да си спретна възможно най-скоро някакво DRL.
На старата 19-ка бях решил проблема елементарно (когато въведоха зимното каране с фарове) - един зумер, мигащ диод, един 1N4001 и ограничителен резистор, последователно вързани трите. Това закачено от +АCC (контакт) към жицата на габарита. Ако дадеш контакт и габарита не е включен прави верига през крушките и започва да пищи да се сетиш да включиш. Само че като дойде лятото и стана дразнещо за шофьора (и акумулатора не се дозареждаше) и ме накараха да го спра. За пълнота, паралелно на зумер (с вграден генератор естествено) имаше един електролитен да прави звука по-мазен :D Та цялата тази "електроника" беше закачена за ключове дето са на средната конзола под радиото - там ги има и ACC, и габарита.

Пон Авг 27, 2012 7:55 am
Профил
Аватар

Цената на крушките е относително понятие. Стандартните крушки (които се слагат и в колите от магазина) по принцип карат с години и са 20-тина лева комплекта. На мен обаче те ми идват слабички. Аз обичам да карам нощем, а в БГ пътищата са осветени само по изключение, маркировката по стадндарт отсъства и хубавата светлина си е много важна. Затова карам с крушки +70 или +90% (например OSRAM Nightbraker) които освен, че са двойно като цена, горят като свещички за една година :( То на тях си го и пише де. Мрат бързо...Ама не мога иначе, с тия каруци нощем по пътищата... С нормални крушки... не става. А оригинални ксенони да сложа е много скъпо, китайските пък са говна.

Иначе на мойта кола си се пускат късите за дневни през компютъра. Нагласил съм ги на 30% и карам така.

Но има една ползна екстра заводския DRL модул. Като дръпна ръчната и изключва. Много е полезно, нощем като спреш някъде, но не искаш да гасиш мотора (за да се топля зимата). Така мога да си седя на тъмно и със запален двигател. Можете да си придвидите един вход в тоя проектния модул, за такава екстра - удобно е.

Пон Авг 27, 2012 10:04 am
Профил ICQ

Цъкваш на габарит и DRL-а гаси фаровете - това е варианта при мен.

Пон Авг 27, 2012 10:56 am
Профил

Цецо написа:
Но има една ползна екстра заводския DRL модул. Като дръпна ръчната и изключва. Много е полезно, нощем като спреш някъде, но не искаш да гасиш мотора (за да се топля зимата). Така мога да си седя на тъмно и със запален двигател.

Абе ти кого дебнеш по нощите, да няма втора работа, доста далечна от инженерната? :D

Пон Авг 27, 2012 11:04 am
Профил WWW
Аватар

Нелоялна конкуренция, промишлен шпионаж... :)

Пон Авг 27, 2012 11:07 am
Профил ICQ

Цецо написа:
Цената на крушките е относително понятие. Стандартните крушки (които се слагат и в колите от магазина) по принцип карат с години и са 20-тина лева комплекта.
Ех... какво да кажа аз... фабричен ксенон, но с рефлекторен фар :-( D2R ми е лампата и тука за 1 брой искат 160 кинта... Топчиците да им изсъхнат на тия малоумници дето го приеха това малоумие :axe: :evil: Последна новина от днес - при последната акция по пътищата са спрени 402 коли с изключени светлини... Простата сметка показва, че за един ден тия лайновози са прибрали 20100 лева от глоби само заради фаровете... Дали са го приели тоз закон от загриженост за нашето здраве а? ИЗРОДИ!

Пон Авг 27, 2012 4:59 pm
Профил ICQ
Ранг: Почетен член

gicho написа:
И аз работя по въпроса, ама за малко по-специфичен случай - японските марки ползват общ плюс на крушките и контрол през масата. Така че иска low side ключ :supz:
....

И аз така по японските марки :P
И от много умуване накрая го направих по начин който най ми харесва на мен. Сложих допълнително реле което шунтира главното реле за фаровете. Така мога да си включвам само фаровете , само габарите , само ДРЛ- без габарити, ДРЛ със габарити , както ми кефне :)
Може да светят или късите или дългите, както пожелаете.

Ето схема ако ти е интересно как е силовата част и релето.
В ляво, в синьо ( дебело ) е оригиналната схема.
Управлението е ясно , но ако някой има интерес ще дам целия проект.
Работи близо година , нямам проблем ,за сега.

Прикачени файлове:
TEST Dnevni svetlini Project- 16F88.rar [26.55 KiB]
273 пъти
Пон Авг 27, 2012 8:58 pm
Профил

Аз си мисля да управлявам вграденото реле ("head"), така че да не се включват габаритите (по схема те са на "tail" релето). Само че май на някой модели "tail" релето липсва и те се включват пак от "head"? Забелязвал ли си нещо такова?

Вто Авг 28, 2012 12:54 pm
Профил
Ранг: Популярен
Ранг: Популярен
Аватар

todorov8, На каква честота ти е PWM-a ?
Сорса можеш ли да го качиш тука директно, да го прокоментираме? :)
Поздрави

Вто Авг 28, 2012 1:13 pm
Профил ICQ

gicho написа:
Аз си мисля да управлявам вграденото реле ("head"), така че да не се включват габаритите (по схема те са на "tail" релето). Само че май на някой модели "tail" релето липсва и те се включват пак от "head"? Забелязвал ли си нещо такова?

Сега като позагледах схемите на колата,
май няма реле отделно за габаритите.
Т.е. "Head" релето си е само за фаровете, On-Off ( Нормално реле )

Габаритите се пускат само от ключа в лостчето.
Каква ти е колата?
аз съм на митсубиши.

Вто Авг 28, 2012 9:44 pm
Профил

Авенсис - по схема си има head и tail релета, като head-a дава само общия + за къси и дълги. Tail-a дава габарити и осветление на номер (не че е различно де).
Някъде бях чел обаче че това tail липсва (май при евро моделите) и линията + след head е накъсо с габарита. Като остане време ще разгледам в моята как са и ще разбера. Съмнявам се да има разминаване - схемата по която гледам е точно за моя модел, година и пазар (то авенсис-ите са само за европа и без това). И вариант е за без фабричен DRL, така че се надявам да ги и двете релета.

Вто Авг 28, 2012 11:46 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща