Отговори на тема  [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Проблем с Positiv 20 
Автор Съобщение
Ранг: Минаващ

Мнение Re: Проблем с Positiv 20
Cekins, благодаря за ценните съвети. Чета и си мисля, че в крайна сметка май ще дам проекта на китайска платкаджийница и ще почакам месец да дойдат готовите платки. Язък, че си купих нов спрей...
А ти успявал ли си да направиш платка с 0.65 мм разстояние м-у крачетата на чип по ютийния метод? При мен тонера се разлива и площадките се съединияват.

Последна промяна Sparky на Пет Авг 24, 2012 11:52 pm, променена общо 1 път

Пет Авг 24, 2012 4:35 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Никакъв проблем не е 0.65. Е това е моя пример за ютиения метод.

Пет Авг 24, 2012 7:58 pm
Профил

Много добър резултат, CarBeta. Аз все още не се справям толкова добре, пробвах какви ли не хартии, но малките площадки винаги ми се сливат, а са толкова ситни, че не успявам да ги отделя, като драскам с топлийка.

Пет Авг 24, 2012 11:51 pm
Профил
Аватар

Е не знам има ли платкаджийница в бг, която да не се справи по-добре от каквито и да е "хоум мейд" системи. Аз за сега ползвам Селектра, че е прилично евтино и качеството е повече от задоволително за тази цена.

Съб Авг 25, 2012 5:27 pm
Профил ICQ
Ранг: Професионалист
Аватар

:) Cekins в по-предния си пост ти е описал най-важните стъпки.
На мен преди време ми каза номера с газта за горене и открития реотан и до ден днешен го ползвам.
Тонера става доста плътен (Аз за реотан ползвам тостера)
Наистина има голям ефект.
Също почистването на медта е много важно (поне при метода със сухия фоторезист).

Аз съм поствал и преди но и тук да постна.
Долу горе това е което успявам да постигна в момента по метода с фоторезиста.
Пистите са 0.2мм за това и си личи дебелината на медното фолио.
Фолиото е 35 микрона.
Това е от по-старите ми опити :) В момента още по добре става
Изображение

Съб Авг 25, 2012 7:32 pm
Профил

klez, това е един доста добър резултат. Днес отново пробвах лака, след като го подържах в хладилник около 5-6 часа. Слоя вече не е на петна и се разнесе равномерно по цялата платка. Май това е бил трика. С експонацията малко сгреших и се получи недоекспонирано, но пък дирите станаха доста контрастни. Утре ще опитам пак, с по-голямо време за светване.

Нед Авг 26, 2012 2:37 am
Профил
Аватар

Хм, ами щом хладилника е помогнал е добре. Пропуснах да спомена, че съм забелязал че има значение при какви "метеорологични условия" пръскаш. Най-добре се получава при 23-26 градуса и влажност не повече от 40-45 %. При по-високи показатели нещата се сговнясват чувствително. При много топло и много влажно съм имал много сериозни проблеми с успеха.

Нед Авг 26, 2012 9:39 am
Профил ICQ
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член

Sparky написа:
... успявал ли си да направиш платка с 0.65 мм разстояние м-у крачетата на чип по ютийния метод? При мен тонера се разлива и площадките се съединияват.

Да кажа и аз от жалкия си опит с платки :)
Може да имам късмет, но ето какво стана от първия път, по ютиения метод.
Стъпката е 0.5мм ( м/у крачетата). Моля не забелязвайте на места кривините по пътеките, оптах да ги доокрася с маркер, но само ги доогрозних.
Разтвор : Железен трихлорид.
Като имате предвид че това ми към 15-тата платка която правя в живота си :oops:
Искам да кажа че явно метода е добър щом левак като мен успя да направи , което изобщо не очаквах че ще стане.

Драсканиците с остър предмет м/у пистите ги правих за да съм сигурен че няма остатък от мед .

Прикачени файлове:
21.JPG
21.JPG [ 65.29 KiB | Прегледано 1937 пъти ]
Пон Авг 27, 2012 8:41 pm
Профил
Аватар

" След 6 мин. и 10 сек. я извадих и започнах да я проявявам в 7 гр./л. разтвор на NaOH в дестилирана вода. В първите 20-30 сек. пътечките започнаха да се открояват слабо, след което изведнъж се замъглиха и започнаха да се разтварят заедно с осветените области!
"
Нещо такова се получава, когато концентрацията на проявителя е твърде голяма. Разреди основато двойно и пробвай.
Впрочем, много по-фино става проявяването с Калиева основа (КОН), около 1% разтвор. Добре е освен това разтвора да престои. Веднага след разтварянето и доста агресивен

Вто Авг 28, 2012 11:26 pm
Профил WWW
Аватар

Хм... Значи основите след като се разтворят, започват да правят разни съединения със солите във водата. Примерно с натрева основа 10 гр. на литър веднага след приготвянето ще свали всичко. Обаче след една седмица ще свали дядовия. По принцип най-добре става с проявител за печатарски (офсетови) плаки - всъшност той си е калиева основа но явно е с добра концетрация за целта. Каспаров има опит с такъв проявител. Аз лично не съм пробвал.

Съб Сеп 01, 2012 7:45 pm
Профил ICQ
Аватар

Cekins, аз проявявам с натриева основа и си я разтварям и я държа в едно шишенце, пробвал съм я след 3-4 месеца и не съм имал никакви проблеми с проявяването.. нито съм забелязал промяна във времето за проявяване (просто споделям личния си опит)
Но в моя случай шишенцето е херметически затворено, не знам дали има значение

Съб Сеп 01, 2012 7:55 pm
Профил
Аватар

Няма особенно значение. А и аз говоря за чешмяна вода с над 5 пъти наднормено съдържание на варовик :) Едно време като си правех разтвора в дестилирана вода и аз го прибирах и го ползвах няколко пъти. Ама сега джуркам с чешмянка, въобще не го махам от ваната ако имам два три дена да правя платки и после го хвърлям. Пробвал съм след доста време, когато концентрацията се е вдигнала заради изпарена 30-40% от водата - нъцки - не ще да мие...

Нед Сеп 02, 2012 8:33 pm
Профил ICQ

За сега си реших проблема, като поръчах платките в сийдстудио, но ми предстои да правя нова и мъките ще продължат :)

klez: Нанасянето на газ в-у платката само за фолио, разпечатано на принтер ли се прилага? Напоследък ползвам филми от фотоекспонатор (за плаките на офсетовите машини) и ми е интересно дали плътността би се увеличила, ако опитам с газ.

Нед Сеп 02, 2012 10:26 pm
Профил
Аватар

Sparky малко подвеждащо може би съм го написал, уплътняването по този метод го ползвам за уплътняване на тонера когато ползвам фотошаблон принтиран на лазерен принтер и Фотометод ... с фоточувствително фолио, а не тонер трансфер.
За тонер трансфер не съм сигурен дали ще помогне.
Аз принтирам върху Паус по принцип фотошаблоните. но от тонер трансфера се отказах отдавна.
Относно тонер трансфера си купих от ибей едни листи А5 формат, които са някви специално за тази цел, имат някакво покритие върху хартията, което е термоустойчиво, водоразтворимо.
Принтираш си най-спокойно върху него, залепяш го върху платката, нагряваш с ютията, оставяш да изстине и потапяш платката във вода, покритието което всъщност е между тонера и хартията се разтваря и 100% от тонера остава върху платката, ако си от софия и успея да намеря къде съм ги метнал тея листи мога да ти дам един за проба. Така или иначе фотометода и сухия фоторезист много повече ми допадат като технология ;)

Пон Сеп 03, 2012 9:36 am
Профил

klez написа:
Относно тонер трансфера си купих от ибей едни листи А5 формат, които са някви специално за тази цел, имат някакво покритие върху хартията, което е термоустойчиво, водоразтворимо.
Принтираш си най-спокойно върху него, залепяш го върху платката, нагряваш с ютията, оставяш да изстине и потапяш платката във вода, покритието което всъщност е между тонера и хартията се разтваря и 100% от тонера остава върху платката, ако си от софия и успея да намеря къде съм ги метнал тея листи мога да ти дам един за проба. Така или иначе фотометода и сухия фоторезист много повече ми допадат като технология ;)

От Варна съм, но ако все още пазиш линка на търговеца в ибей, ще съм ти благодарен да ми го пратиш. Искам да опитам тонер трансфер с такива листи.

Пон Сеп 03, 2012 10:58 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 43 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща