Отговори на тема  [ 196 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща
Автомобилни мурафети 
Автор Съобщение
Ранг: Новодошъл

Мнение Автомобилни мурафети
Dimitar написа:
А какво става като се претовари алтернатора през ноща и напрежението в системата "клекне" под 12.7 - почваш да караш на тъмно :) ?

Схемката е заради идиотския закон за каране с вкл. фарове посред бял ден. То ясно че всички си пускат фаровете, като им притъмнее с ръчичка. Евробюрократите са толкова изтрещели, че направо ме изумяват напоследък.

Чет Авг 23, 2012 9:32 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Автоматично включване на фаровете
Ами не са само евробюрократите - в Канада също е задължително да се кара на фарове през деня.
А тук пък май всички коли я имат тая опция (поне моите две я имат) даже на едната не мога и да я изключа, а на друга мога, ама може би защото е със ксенони и едната крушка май беше около 160$ та са ми оставили опция да избирам :D .

За мен по-добрия вариант е вместо да следиш напрежението да следиш сигнала от контактния ключ. Има сигнал от ключа - фаровете светят, няма сигнал - фаровете гаснат :) .

Пет Авг 24, 2012 4:16 am
Профил
Аватар

Е, то САЩ и Канада са първите въвели DRL. И съответно първите реализации са били импровизация за да се изпълни изискването за коли, които са предназначени за този пазар - последователно свързване на дългите или последователен резистор на всяка крушка. Идеята е, че изискването за излъчване в определен пространствен ъгъл удовлетворяват само дългите, но нормалния им интензитет е прекалено голям и трябва да се намали.
Съвременното решение е ШИМ на дългите. При ксенон на дългите е малко по-различно.

Не е лошо автора на темата да я прекръсти на "Схема за DRL".

Пет Авг 24, 2012 9:12 am
Профил
Ранг: Минаващ

Не съм я пробвал още схемата на живо.
Desert Leo мисля, че си прав за диода . Вечер, когато включиш фаровете дрейна ще е на висок потенцял и няма проблеми.
Колко ли ще се увеличи разхода на гориво при така приетия закон?

Пет Авг 24, 2012 9:34 am
Профил
Аватар

Забележката за диода е на sthx и е напълно резонна.

Що се касае до разхода на гориво - не знам, но едва ли ще е чак толкова забележима. Нещо като багажник на покрива.

Аз си карах почти винаги на къси и преди последните изменения в Закона. Но видимостта на автомобил на къси не е достатъчна. Има и други недостатъци на късите - светят и габаритите, намалява подсветката на таблото, при комбинирани крушки габарит+стоп, намалява видимостта на стоп сигнала през деня...

Аз се замислям за подобна схема, но с high-side NMOSFET, като ще се опитам да вдигна честотата на ШИМ-а над звуковия диапазон + детекция на изгоряла крушка, щото през нощта ще я забележиш сам, но през деня КАТ ще те изпревари...

Желателно е да следиш напрежението на късите и при включени къси да изключваш модула, защото при фарове с двойни крушки ще има проблем вечерно време при каране на къси - къси + DRL на дългите ще вземе не само здравето на крушката, но и на стъклото на фара, което всъщност при мен е пластмаса...

Ако не си - разгледай аналогични теми в автомобилните форуми. Темета във форума на Рено е доста дълга и има реални отзиви от експлоатацията на подабна система (има и схеми, hex и други обяснения за който има нужда от тях).

Пет Авг 24, 2012 10:05 am
Профил

Е колко да се качи. На съвременните двигатели им дават 280 грама на конска сила на час или 380 грама за киловатчас.
Крушките обикновено са 2х55W което прави 110W - 200W да го приемем (съвременните алтернатори са с доста по високо КПД), прави 380х0.2 = 76 грама на час.

Пет Авг 24, 2012 10:13 am
Профил

Прав си. Вечер когато карам на къси схемата ще пусне дългите.
Мислех да мина с 3 извода, но май ще е с 4.Ще разгледам препоръчаните форуми и ще пиша.

Пет Авг 24, 2012 10:17 am
Профил
Аватар

Ако искаш идеи за усъвршенстване пиши в google SmartDRL.

Пет Авг 24, 2012 10:41 am
Профил ICQ
Аватар

Desert Leo написа:
Е, то САЩ и Канада са първите въвели DRL. И съответно първите реализации са били импровизация за да се изпълни изискването за коли, които са предназначени за този пазар - последователно свързване на дългите или последователен резистор на всяка крушка. Идеята е, че изискването за излъчване в определен пространствен ъгъл удовлетворяват само дългите, но нормалния им интензитет е прекалено голям и трябва да се намали.
Съвременното решение е ШИМ на дългите. При ксенон на дългите е малко по-различно.

Не е лошо автора на темата да я прекръсти на "Схема за DRL".

Тук е тънкия момент - за САЩ намалени дълги са ОК. Според нашето законодателство, не е. Отделно, че дори и с намален интензитет, пак дразнят...

Пет Авг 24, 2012 10:51 am
Профил
Аватар

Desert Leo написа:
Е, то САЩ и Канада са първите въвели DRL.

В САЩ не знам това да е въведено, ако въобще може да се каже че нещо се въвежда в САЩ на федерално ниво, защото нормално всеки щат си има собствени правила и закони, понякога доста различни един от друг. Та в нашия щат (Илиной) със сигурност няма такова изискване, но новите коли си идват с тая опция. И колата пуска автоматично късите, а не дългите - поне аз с такова впечатление съм останал. Не знам защо всички говорите за дългите :? .
Иначе относно разхода. Ако приемем че едната крушка е около 50 вата, т.е. двете са 100 (толкова май бяха дългите, а късите са сигурно по-малко, ама няма нищо де) и като сметнем, че алтернатора има около 75% ефективност, т.е. от двигателя се консумират да кажем едни около 140 вата, което е около 0.2 конски сили. Приемете, че една средна кола е около 80 коня, т.е. това е около 0.25% от мощността на мотора. Малко е бакалска сметката ама пак дава горе-долу представа с колко ще ви се вдигне разхода, т.е. да кажем че от 10л на 100км ще стане 10.025л на 100 км или при днешните цени на бензина в БГ това е около 7 стотинки на 100 км. Повече пари ще давате за крушки, дето ще изгарят по-бързо, от колкото допълнително за бензин :) .

Съб Авг 25, 2012 7:45 am
Профил
Аватар

Повече пари ше се дават за глоби ако питаш мене, щото напоследък в БГ доста често се приемат безсмислени закони с цел пълнене на бюджета. Като въведоха преди няколко години да се кара така зимата, твърдяха че имало изследване в Норвегия според което произшествията намалели без някой да каже с колко - оказаха се 2-3%. После под сурдинка някой каза че анти-катастофен ефект тази мярка има предимно в северните страни. Другия номер е че на катаджията не му пука че лампата ти е изгоряла преди малко. А пък в БГ колите дето имат сигнализация за изгрели крушки не са много. Включително и някой чисто нови нямат - и то баш тия дето най-много се продават. А сметката ти не е много вярна - една съвременна кола за да преодолява съпротивлението при 90 км./ч. харчи около 12-15 киловата. И разхода 10 на сто напрактика е при средна консумация от 20 - тина киловата. Електрическата сметка сам я знаеш. Предполагам добре ти е известно и кога алтернатора има 75% (и повече) ефективност :) А за щатаите, колегата разправя че за кола с DRL му намаляли застраховката - май беше за New Jersy.

Съб Авг 25, 2012 8:06 pm
Профил ICQ
Аватар

Добре де, обсъждайте проекта, не законите. :)

Съб Авг 25, 2012 9:07 pm
Профил

Схемата е ясна. Трябва да има защита от свръхнапрежение по захранване - доста байтове се изписаха във форума по въпроса. Може би най-добре в случая е резистор последователно на захранването и ценер след него. Освен това при някои коли всеки фар е на отделен предпазител - добре би било изходите да са два.
Аз също съм получил задание по въпроса и изходите съм ги решил с VN820: http://bg.farnell.com/jsp/search/browse ... tid=181370
По една схема за лампа. И мисля да ги сложа на късите светлини. Ефект ще има и за горенето на лампите. За целта не е зле да се реализира плавно вдигане на ШИМ-а. Ще го реализирам като кръпка към едни 7 годишни изостанали платки с морално остарял процесор, тъй че не съм за показване. Пък и кога ще го направя , не е ясно.
Ако имате изгоряла лампа, пред катаджиите може да се мине с номера, че повредата е забелязана и припкате към най-близкия сервиз да ви я сменят. Има го в закона някъде описан тоя случай - повреда, която не застрашава сериозно сигурността на движението. При по новите коли често смяната на лампата може да е цяло преживяване. Може и виц да е , но за някои френски модели съм чувал, че трябва да се откачи и вдигне двигателя. :D

Съб Авг 25, 2012 9:51 pm
Профил
Аватар

Аз пък мисля да го направя с един тъп компаратор, RC закъснител преди него и едно мижаво транзисторче и реле след. :)

Съб Авг 25, 2012 10:04 pm
Профил
Аватар

На Рено Меган от скорошните модели се сваля колелото и процедура отнема към половин час в сервиз. Може и на пътя ама трябваше някакъв инструмент.

Това съм го гледал в "Top Gear" май - сложиха един голф и реното и на реното бяха извикали сервизен техник да я смени. Просто нямаше съревнование, щото на голфа беше сменена докато реното техника още го вдигаше с крика. От рено твърдят обаче че лампите били "специални" и рядко изгаряли !?!?

Нед Авг 26, 2012 9:52 am
Профил ICQ
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 196 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Следваща