Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
CNC машинка за платки 
Автор Съобщение
Ранг: Популярен

Мнение CNC машинка за платки
Отдавна това ми е с главата и съм посъбрал малко материали. Несъмнено най-трудното нещо е механичната част от тази фреза. Като рових тук-там стигнах до изводите че най-подходяща конструкцията ще е да се движи фрезата по трите оси (X, Y, Z), а самото придвижване да стане не със винтове (само за Z е подходящо да се ползва винт) а със зъбни ремъци. Стъпкови мотори са за предпочитане пред постояннотоковите, защото при тях не е необходима ОВ (докато при постоянно токовите тя е необходима, за да се следи преместването и да се герулира от там). Може би много от вас ще кажат че е невъзможно да се направи такава фреза от любител. Интересно ми е какво ви е мнението.

качвам една снимка на такава разбира се професионална фреза.

http://www.kellyware.com/ - а от този сайт може да се изтегли софтуер за управление на самата фреза.

Прикачени файлове:
xp5photo2.jpg
xp5photo2.jpg [ 49.02 KiB | Прегледано 8592 пъти ]
Нед Ное 13, 2005 5:37 pm
Профил
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение 
По принцип се прави със стъпкови, с обратна връзка и с микростъпково управление. За придвижване по хоризонтала се ползват червячни валове. За придвижване по вертикала също, макар че съм виждал и с постояннотоков и ОВ. Въртенето на фрезера дори е с ОВ.
Механиката е най-тънката работа. Използваните зъбни предавки са с по 2 колела, разместени и със пружинка между тях, за да няма луфт. Сплавите също са специални, с много мижаво термично разширение. Такава имаше в старата фирма и имаше точност 1 um ( микрометър )

Нед Ное 13, 2005 7:15 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Едва ли някой вече ползва стъпкови мотори за такива неща. Ама то зависи и точно за какво ще е тая машинка де. Иначе по принцип най-добре би станало с бръшлес мотори и инкрементални енкодери.

Нед Ное 13, 2005 8:18 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Ами то разликата между бръшлес и стъпковите е само в това, че първите си имат собствено 'управление'. А по въпроса за позиционирането - има фирма дето с позициониране си вадят хляба. На панаира в Пловдив видях поне две български, които предлагат такива продукти. Естествено, за доста по-юначни мощности. Все пак тяхното know-how вероятно си тежи и тук е не е вредно да се проучи. Един разговор с тях би ти бил от доста голяма полза. Не си спомням точно кои бяха фирмите, но едната беше и дистрибутор на IXYS, ако това може да ти е от полза като информация.

Нед Ное 13, 2005 9:05 pm
Профил ICQ
Аватар

Мнение 
Ние с Реконструктор-а ще сме третата дето с това уж ще вадим хляб. Даже за момента като нищо може да оборудваме една такава машинка 8) .

Нед Ное 13, 2005 9:51 pm
Профил
Ранг: Ориентиран
Аватар

Мнение 
Ето тук има такива машинки:
http://www.spezial.ru/lpkf/c40.html
http://www.pcbmilling.com/machines.htm

Цената на ProMat C60 беше 12500 евро.

Пон Ное 14, 2005 2:10 am
Профил
Ранг: Минаващ

Мнение 
Ами аз си направих преди време такава фреза и си работи добре, доволен съм.
Само, че аз не я ползвам за платки а за гравиране на пластмаси и др. ама то си е все едно.
С стъпкови мотори е и нямам обратна връзка , тествал съм я да повтори даден проект много пъти и не съм забелязал да пропусне стъпка , така че не виждам смисъл от обратна връзка , а и доста от тия дето ги продават нямат такава.
За това дали да е с винтове или ремъци ако питаш мен с ремъци е по добре ама пак зависи какви ремъци. Аз обърнах всички магазини и така и не намерих нещо сериозно , ако мислиш да е с ремъци от принтер забрави няма да стане.
За винтове незнам ... моята преди беше с винтове и работеше с около 15000 стъпки на инч, но не ми хареса не че има проблем с луфтове а че няма линейност, мисля че в твоя случай е по добре с винтове защото така по-лесно става коплирането с моторите , забиваш директно към винта и си готов , а с ремъците зъбни колелета /здрави/ и т.н. още повече ядове, ама ако искаш да правиш платки а не надписи.
Иначе класиката е с винтове с лагерни гайки , ама не ти и трябва да питаш за цената.

Пон Ное 14, 2005 3:07 am
Профил

Мнение 
Ами винтова предавка си е касика, но вече излиза друго на мода, линейни задвижки, има няколко принципа на работа, но при всички точността е доста висока. С таквиа механиката ще е най ленса за изработка.
А относно другото, вс.зависи от точността, машина за гравиране работи с точност 0.1 применро, машна з аплатки трябва да е 0.01 а ако трябва да е наистина точна може и 0.001 като тази на батето. 0.1 може и лесно д сатва, но 0.01 не е никак лесно.
За обратната връзка, ами трябва си, ако управляваш в стъпков режим с достатъчно мощно двигаели, не високи скорости и не големи усилия, да речем съответстващи на двигателя, ОК, при едно добро управление върви, но в микростъпков режим нещата почват да с епроменят, започва да се появява думата приплъзване, и е добре човек да знае дали това което подава е изпълнено.

Пон Ное 14, 2005 10:32 am
Профил

Мнение 
Nico, можеш ли да направиш снимки на твоята машинка?

Пон Ное 14, 2005 10:50 am
Профил
Аватар

Мнение 
Dimitar написа:
Ние с Реконструктор-а ще сме третата дето с това уж ще вадим хляб. Даже за момента като нищо може да оборудваме една такава машинка 8) .

Абе няма идея в това. Първо, не виждам как могат да се правят пътечки с различна дължина. Евентуално с няква много тънка фреза, ама софтуера, дето трябва да я управлява - сиебаломамата. Второ, като чертаеш платки, няма да опроводяваш както си свикнал, ами ще трябва да чертаеш празните пространства между пистите. Ако искаш да работиш както си свикнал, и след това софтуера да "инвертира" чертежа - пак сиебало мамата. :roll:

Пон Ное 14, 2005 11:26 am
Профил
Ранг: Почетен член
Ранг: Почетен член
Аватар

Мнение 
А някой знае ли магазини ф София, където могат да се купят части за една такава машинка. Аз също се бях навил, но частите ме спънаха. Имам предвид ремъци, винтове, лагери ... и т.н.

Пон Ное 14, 2005 2:16 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Оня ден ходихме при един пич, дето си беше направил самоделен режещ плотер. :) Голямо шоу, жалко, че нямах фотоапарат да снимам.

Пон Ное 14, 2005 3:13 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор погледни тук как изглеждат платките с фрезоване.
Аз съм правил, правиш си ги по същия начин, няма разлика
http://www.qsl.net/lz2rr/PROPIC/PCB/PCB.htm

Пон Ное 14, 2005 6:33 pm
Профил
Аватар

Мнение 
Реконструктор написа:
Абе няма идея в това. Първо, не виждам как могат да се правят пътечки с различна дължина. Евентуално с няква много тънка фреза, ама софтуера, дето трябва да я управлява - сиебаломамата. Второ, като чертаеш платки, няма да опроводяваш както си свикнал, ами ще трябва да чертаеш празните пространства между пистите. Ако искаш да работиш както си свикнал, и след това софтуера да "инвертира" чертежа - пак сиебало мамата. :roll:

Млад и зелен си още с платките 8) . Всичко го има готово, а тоя дето проектира платката въобще не му пука кой, къде и на какво ще я прави.

Пон Ное 14, 2005 8:22 pm
Профил

Мнение 
@Тони ако си говорим за класика и за мода нека да започнем първо от цената.
Минах по тоя път и ...
С ремъци фрезата ми работи с 0.04 и си прави чудесно доста финни неща.
А с винта работеше 0.0017 и луфтове нямаше, има си начини да се изчистят лъфтовете при винтовете.

Пон Ное 14, 2005 8:59 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща