|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 11:34 pm
| Автор |
Съобщение |
|
miro_atc
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
 Re: STM32F4X - RAM???
Просто си го представям Цецо как сяда и почва да чете чаршафите на Renesas или Cypress 
|
| Пет Авг 03, 2012 12:40 pm |
|
 |
|
Цецо
Регистриран на: Пон Сеп 27, 2004 9:22 am Мнения: 15501 Местоположение: София
|
Е то и на STM-a можеш да го направиш това, какъв е проблема? Принципна разлика няма и той си има външна шина, ама тапата не идва от скоростта на шината... Мисля, че с камера интерфейса ще стане много елегантно, поне на хартия изглежда като да стане.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Пет Авг 03, 2012 12:48 pm |
|
 |
|
Tisho
Регистриран на: Пон Ное 22, 2004 11:24 pm Мнения: 1923 Местоположение: Габрово
|
Не ги знам STM-ите. Написах аз какво бих ползвал. 
|
| Пет Авг 03, 2012 6:06 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Абе така докато си четях и се сетих за логера на Емил, там позлват едo Cypress което е много удобно за целта ми се струва, единстено ще трбява малко да си промениш PC софта и там да събираш данните, иначе има 96 MBs интерфейс с FIFO който директно може да го пращаш на USB.
|
| Нед Авг 05, 2012 2:29 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Абе той Миро ти е отговорил по горе  Как ме виждаш да седна да му чета чаршафите на това? Сайпръс съм ползвал последно преди 15 години и невиждам какво би ме накарало да ползвам пак. Имат проблясъци, но като цяло са невероятна екзотика. С F4 ще станат нещата много прилично директно по DMA ще си налива синхронно в РАМ-а, ама трябва да го пробвам да съм сигурен. Поръчал съм железата, като го екеприментирам ще кажа.
_________________ "Да еба и шибаната държава" мислеше си Гошо, докато се опитваше да улучи кофата за боклук от балкона на осмия етаж.
|
| Нед Авг 05, 2012 11:50 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
Ами хайде да видим, аз сега мислех по подобен проблем, само дето имам два канала с по 10-на че май и с 20 MSPS, и отгоре на всичко обработката е в реално време та съм въведен в размисъл но имам вече 2-3 опции 
|
| Пон Авг 06, 2012 12:02 am |
|
 |
|
Цецо
|
Най - накрая намерих време, да почна с това чудо. Сега му скалъпвам линкерските файлове.
От изприказваното по въпроса - удачно ли е да сложа стека в CCM паметта? Гледам някакви примерчета са пускали за IAR, ама там CCМ въобще не го дефинират в линкерския скрипт, все едно го няма.... сигурно щото така им е по лесно...
То като цяло на мен за тоя проект в кода не ми трябва кой знае колко РАМ, то по тая логика да набутам всичко в CCM паметта (и .data и .bss и .userstack), a останалата памет ще си ползвам през DMA към периферията и ще си я достъпва с пойтери?
|
| Сря Авг 15, 2012 3:37 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
Хм... на теория е добре да можеш да ползваш много периферии, без да си пречат помежду си и без да скапваш процесора с глупости като го заливаш с прекъсвания или смяна на контексти. За целта перифериите трябва да са или ФИФО-базирани или ДМА-базирани. Така ти отпада ангажимента за бърза реакция на процесора или честа такава. Тъпчеш фифо-то или пускаш ДМА-то и забравяш за тая периферия известно време, междувременно обслужваш нещо друго или просто спиш... В случая ДМА-то е за предпочитане, защото ти спестява "тъпкането"... Но в общия случай проблемът е, че превключването не е много лесно, защото се сменят прекъсвания и т.н.. Като почнеш ДМА - караш на ДМА, Караш, ама за целта всичко трябва да ти е в ДМА достъпна памет... Пак казвам смяната е кошмар и в общия случай или всичко е на ДМА за съответната периферия или нищо. Пак на теория, от гледна точка на софтуера променливите е добре да са ауто (в стека) или в динамичната памет. Очевидно тия две области е добре да са в ДМА достъпна области. Така че на тоерия отговорът на въпроса ти е - НЕ. На практика обаче като те знам, ти няма да гониш универсалност, а ще гледаш само конкретното приложение. Демек ще хванеш някакви библиотеки за перифериите дето си знаеш, че не ползват ДМА и от там насетне ще ти е през оная работа в каква област ти е стека. ДМА ще пуснеш само за "камерите" сигурно  Така че на практика отговорът е - действай! 
|
| Сря Авг 15, 2012 4:55 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Това ми трябваше, мерси  Аргументите са ти тежки, засега мисля да шибна само стека в CCM-а. Останалото ще е отвън, че иначе наистина много ще стане оплетено да помня коя променлива я вижда DMA-то и коя не. Стекови променливи така или иначе не пускам да ходят по DMA.
|
| Сря Авг 15, 2012 5:25 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ти не ги пускаш, ама утре ако решиш да ползваш някой стек и ще се озъбиш. Примерно повечето USB стекове си подготвят локални променливи когато отговарят на request-тите. После има по една функция за read и write payload... Ако направиш тия функции да са с DMA ще гърми стека. Изобщо лесно може да се вкараш във филм ако тръгнеш да преправяш чужди стекове, за да смесваш ДМА и не-ДМА трансфери... Те затова и вероятно не ползват тая памет. Мен ако питаш бих я оставил като отделен мемори пул или за специални буфери на приложението. Не е добре стека да е там. Освен единствено ако не е абсолютно задължително поради други недомислици. Виж тоя камерен интерфейс има ли някакъв буфер и колко може да чака за ДМА трансфер. Нищо чудно да е само една дума и да разчитат, че ДМА-то ще я изпразни преди да дойде следващата. Ако е така... кофти! Може да се наложи наистина да набутваш стека извън ДМА областа, понеже при влизане в прекъсване прави голям бърст и блокира шината поне за 8 клока..
|
| Сря Авг 15, 2012 8:32 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Точно така е с камера интерфейса.
|
| Чет Авг 16, 2012 10:08 am |
|
 |
|
Цецо
|
Акулата ли е глуха или свирката е без топче? Значи изтеглих си аз ератата на желязото, прочетох си я, изглеждаше ОК. Тръгвам да бъзикам камера интерфейса (DCMI) и по между другото решавам да проверя пак ератата. Ама я отварям в браузера (демек от сайта, не от хардиска). И там се мъдри точка, баш като за мен. Излязла вчера мамка му  И разбира се много полезен workaround: Само дето на мен на DMA2 са ми нахакали всички важни периферии - USART, SPI, ADC... Викам си, абе старите F2 имаха също камера, чакай да видя там как е... нова ерата пак от вчера, същото дърво 
|
| Пет Авг 17, 2012 9:51 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
USART може и без DMA, аз при мен така съм го пуснал. SPI може да се спира, когато пълниш буфера (преполагам, че ти е за дисплея). За ADC-то не знам какъв е случаят.
|
| Пет Авг 17, 2012 1:22 pm |
|
 |
|
tgi
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
Е тоя тип "errata" могат да закопаят човек. Ти си направил платка, цял проект докаран до пускане и те се сетили, че нещо не им работи. Изправял съм се на нокти и аз по подобен начин, за щастие все се намираше "workaround" по нормален път (не от рода на "ми не ползвай DMA"). Та отчасти знам какво шибано усещане е, особено ако е по-едър проект.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 17, 2012 2:44 pm |
|
 |
|
Цецо
|
Да бе бате, как се обслужват два UART-а на 115200 без DMA? Че той процесора ще виси перманентно в прекъсване заради тях. SPI и той може без DMA и ADC-то може. Ама за чии са ми тия две ДМА-та и купчина независими шини тогава? То се утепва целия кеф. Аз като цяло ще го преглътна това, защото по време на кептчъра мога да спра комуникациите. Поне в предишния вариант не беше проблем, дано не се появи нещо ново покрай заданието...
|
| Пет Авг 17, 2012 4:25 pm |
|
|