Нещо ми е отпускарско и реших да си запълня времето с ъпдейтване на туловете....
Общо взето новите версии се инсталират и работят без проблеми. Казвам го защото по принцип нещо като работи не го бараме, та затова отлагах. Но сега смело мога да кажа, че GCC и Еклипс мога да се ъпдейтват, тествано е, няма грижи!
Нещо повече, стува си. GCC 4.7.1 успя да ми открие бъгове в уж работещи проекти. Работи малко по-бързо (не че се усеща много).
За протокола - ползвам Yagarto естествено. Инсталацията под бозата е проста - клик върху ехе-то, next, next... done! Единствено под линукс смених GCCFLAGS да е 32-бит, защото по подразбиране е 64-бит. Можело е да го направят да се детектва, ама карай...
Сега поводът да пусна темата е новият Еклипс Джуно. Преди това да кажа, че и при него няма проблеми. Както и предишните версии няма инсталиране, разархивира се някъде и толкоз. Мисълта ми беше, че няма проблем със съвместимост. Проекти правени на стари версии си се отварят без грижи с новата, правя промени, след това ги отварям със стария Еклипс без забележки.
Та да се върна на повода - освен, че има променен външен вид, в новия Еклипс са вкарали разни гъдели. Някои могат да се ползват директно - примерно да си видиш йерархията в С/С++ класовете. Кликаш върху типа и гледаш. Други неща, обаче не тръгват директно та за тях иде реч:
1) Профилиране
То и преди имаше, ама се са вкарали поддръжка за доста профилиращи системи. Предназначението им е основно за линукс приложения, обаче според мен има някакъв шанс да се подкарат и без линукс. За съжаление ще трябва копане... Ако някой намери нещо в тая посока да свирка!
Аз като съм на кеф ще пробвам да подкарам gprof. Това за съжаление е най-тъпото решение, интузив е, правят се файлове дето трябва да се записват run time... Кофти е, ама поне има надежда да тръгне. Иначе другите ако е статичен енализ трябва коректен емулатор (почти изключено), а за динамичен анализ трябва хардуер за SWO профайлинг, пак проблем...
2) Трейсване
сложили са и перспектива, ама май-май си е само за джаба приложения.... Макар, че би било хубаво ако стане и за SWO.
3) Дебъгване
Тук вече има някаква поддръжка за reverse debug. Обаче пак е на тема приложения мамка му...
Иначе за remote hardware изгубих сума си време да го подкарам и пълно разочарование. А докато рових в нета видях че го ползват, поне няколко документации за STM, включително и за discovery платките. Не знам, аз ли не разбирам, ама това е толкова куца работа, че няма накъде повече... Просто не мога да повярвам, че няма никакъв напредък. Както е да е, аз си сложих стария Zylin и дано те се сетят да изкарат малко по-съвременна версия....
Ако някой знае друг вариант за плъгин за връзка с GDB да казва