Отговори на тема  [ 187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща
пак за банковите карти 
Автор Съобщение
Ранг: Професионалист
Ранг: Професионалист
Аватар

Мнение Re: пак за банковите карти
аз си мисля че с неодимни магните е трудно да се прецака картата.... според мен трябва повече старание :)

Сря Авг 08, 2012 2:31 pm
Профил ICQ
Ранг: Форумен бог
Аватар

Dimitar написа:
Цецо, аз че съм живял - живял съм, ама за 7 години сега за пръв път ми се наложи да се занимавам с бг институции и все си мислех, че би трябвало да има доста напредък, а то на обратно - нещата стават все по-трудни :) .

Ами не, не стават по-трудни. Просто стават по български. Особенно с банките това важи с пълна сила...

Сря Авг 08, 2012 2:42 pm
Профил ICQ

Ми не знам, няколко пъти съм се намърдвал в магнитното поле на ЯМР, когато работех като сервизчия. Портфейла у джоба, 'щото забравях да го вадя - тая карта работеше без никакви проблеми, а беше само с лента (чЕповете май ги нямаше тогава).

Сря Авг 08, 2012 3:22 pm
Профил WWW

zaphod написа:
някой запознат ли е скимиращите устройства могат ли да копират чипа (много ме съмнява да могат), и как седи положението със чиповите карти. доколкото знам, не всички банкомати имат четец за чипове, и ако ти прочетат лентата (и заснемат пина) могат да теглят от банкомат без четец за чипове.

От няколко години банки и картови оператори имат споразумение, при оспорване на транзакция по дифолт се приема, че издънката е при този, който не е минал на чип технология и той трябва да доказва. Ако копират лентата на чип карта и банкомат се съгласи да плати - гори операторът на банкомата. Ако в банкомат с двете технологии напъхат копирана карта, дето е само с магнитна лента - гори издателят на картата. Та това е предимството на чипа, ако ти източат картата, банката по-малко ще се дърпа да ти върне парите.

Ако изтриеш лентата, не знам как ще реагира банкомат, дето чете само ленти. Според мен има голяма вероятност да не ти я изплюе обратно.
Ако искаш сигурност, вземи си VPAY карта, доста банки я предлагат. За нея гарантират, че на лентата има само служебна информация, чете се от банкомата, ама не става за разплащане. Естествено, по тая причина извън ЕС не работи.

Сря Авг 08, 2012 4:46 pm
Профил
Аватар

А някъде (най-вероятно по щатите) някой виждал ли е от тия механичните "POS терминали",
заради които картите все още са релефни? В БГ ясно, че няма, никога не е имало.

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Авг 08, 2012 4:56 pm
Профил WWW
Аватар

Такъв механичен "терминал" аз лично за последно съм виждал в един хотел в Пловдив през 1996 г.

Сря Авг 08, 2012 5:04 pm
Профил
Аватар

Реконструктор написа:
zaphod написа:
някой запознат ли е скимиращите устройства могат ли да копират чипа (много ме съмнява да могат), и как седи положението със чиповите карти. доколкото знам, не всички банкомати имат четец за чипове, и ако ти прочетат лентата (и заснемат пина) могат да теглят от банкомат без четец за чипове.

Катев, да не си минал на карти? 8O Семейния живот ти се отразява добре. :D

не, провокира ме статия от днес.бг.
иначе пиб дават карта безпари към разплащателните и много рядко я ползвам, у малдивите си платих с нея хотела примерно. но често я ползвам да си купувам самолетни билети по интернет, но там само номерчето ми трябва

Сря Авг 08, 2012 5:27 pm
Профил
Аватар

Dimitar написа:
Не съм правил никакви процепи, защото въобще не пробвах :) .
А иначе оня ден и аз намразих пиб, защото се оказа, че сметките са ми на минус (вкарали някакви такси за поддръжка) и като им казах да ги закриват казаха няма грижи, ама след един месец ела пак да ги дозакрием 8O . И аз не мога понеже съм само 2 седмици тук и те ми викат сори ама таксата на полузакритите сметки вече не е 0.30 лв на месец, а 0.95 :) . Та трябваше да ходя и по нотариуси за пълномощни, защото те пък не признавали генерално пълномощно, за нещо, което би трябвало и по телефона за пет минути да може да стане. Въобще услугите тук все още са на нивото от средновековието :D .
На колата под наем уж имам пълно каско, ама то било само за покриване щетите на лизингодателя и ако стане нещо аз пак трябва да плащам. За какво е това каско тогава и защо аз трябва пак да плащам след като на тях ще бъде платено така и не разбрах, а и не се опитвам вече :D .

а до преди няколко години бяха номер едно, много обиколки пред другите. те първи въведоха чипове, имаха експресни офиси, които бяха супер, за една минута си теглиш пари.

Сря Авг 08, 2012 5:32 pm
Профил
Аватар

zaphod написа:
Реконструктор написа:
zaphod написа:

Катев, да не си минал на карти? 8O Семейния живот ти се отразява добре. :D

не, провокира ме статия от днес.бг.
иначе пиб дават карта безпари към разплащателните и много рядко я ползвам, у малдивите си платих с нея хотела примерно. но често я ползвам да си купувам самолетни билети по интернет, но там само номерчето ми трябва

Е батка, нема те пУаша, ама точно пазаруването по интернет е по-сериозно секюрити ишу отколко скимиращите пишки. :)

Сря Авг 08, 2012 6:25 pm
Профил
Аватар

Наистина, винаги съм ги смятал за може би най-добрата българска банка.

Сря Авг 08, 2012 6:26 pm
Профил
Аватар

tgi написа:
А някъде (най-вероятно по щатите) някой виждал ли е от тия механичните "POS терминали",

За USA познат твърди че са си норма по по-отдалечените краища.

В България в едно OMV ATM-ът и POS терминалът бяха без връзка. След пълнене на резервоар се опитаха да ми кажат че то нямало как да стане, а пък аз извиках началника да му кажа че точно така ще стане. Извадиха отнякъде копирката и след инструкции по телефона и направиха първото сефте. :D Чудя се дали наличието на такъв backup не е задължителен като цяло.

Сря Авг 08, 2012 7:12 pm
Профил
Аватар

woody написа:
tgi написа:

За USA познат твърди че са си норма по по-отдалечените краища.

В България в едно OMV ATM-ът и POS терминалът бяха без връзка. След пълнене на резервоар се опитаха да ми кажат че то нямало как да стане, а пък аз извиках началника да му кажа че точно така ще стане. Извадиха отнякъде копирката и след инструкции по телефона и направиха първото сефте. :D Чудя се дали наличието на такъв backup не е задължителен като цяло.

Ха! Ми най-вероятно е задължителен, откъде инак ще имат такова нещо.
Точно за ситуации като тая дето разказваш, малко ми е странно що (дали) POS терминалите
нямат офлайн режим ама дори и да имат пак могат да се скапят та такъв бекъп явно
все още държат.
Това, че е трябвало ти да викаш шефа вместо те да му се обадят за инструкции ако
не знаят какво да правят (което им е работата) си е отделен БГ феномен който ни е
познат на всички, разбира се :D .

http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/

Сря Авг 08, 2012 7:22 pm
Профил WWW
Аватар

Реконструктор написа:
Е батка, нема те пУаша, ама точно пазаруването по интернет е по-сериозно секюрити ишу отколко скимиращите пишки. :)

абе не е.

Сря Авг 08, 2012 9:03 pm
Профил
Аватар

е, тука си имаме и електронни подписи, и сертификати, и бележка от ВиК че не си гълтал вода последния месец, но им дължиш 15 кубика вода и 20 кубика канал...
подаваме декларации, че си подал декларация; не можеш да си продадеш колата, ако не си плащал здравни вноски (които уж били право, за не задължение!)

но пък бг банки никога не връщат пари от източени карти. дори с дълги борби - пак не става...
иначе - прав си. има прогрес. нещата вместо да се влошават стават безнадеждни...
баш-банкера е инженер-химик, не го знам дали и от химия разбира толкова. виж, с далаверите явно е наясно (като председател на банковата консолидационна компания отговаряше за приватизацията на банка, на която в последствие стана шеф).
борците станаха активни борци. дори и картите за лифтовете са им без пари, по нареждане на уж бившата...
едно време като ти гепят колата, ти звъняха по телефона: ако си искаш колата, дай хххх бона.
сега им носиш всяка година по хххх бона в офиса, те си седят на топло, гледат те с критичен поглед и накрая с начумерена физиономия ти вземат парите (виж какви неща правя заради тебе, бе!) даже и касова бележка и фактура ти дават.
докато не се наложи да си търсиш обезщетението...

шефа на митниците набира ЕГН-та по телефона... да не говорим за онези с бирата, нафтата, топлото, зимните курорти, ловните стопанства и още хиляди незнайни герои на съвременната ни държавица.

стигна се дотам, турция да не признава дипломи след незнам-си-коя година. щото имало много плява. много народ си купувал дипломите без да е ходил и на една лекция. е да, доста от представителите на народа даже са с такива дипломи. а някой калинки и калинчовци, даже не са се ръснали за фалшив оригинал, ами направо са си го издялкали самички.
и какво? нищо!

Сря Авг 08, 2012 11:18 pm
Профил
Аватар

дедо боре, мирогледа ти е помийна яма, ако сме на война и си ми във ротата, ще те разстрелям, без майтап.

Чет Авг 09, 2012 7:56 am
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 187 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Следваща