|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пон Юли 27, 2026 9:32 pm
Смущения от dc-dc конвертор
| Автор |
Съобщение |
|
ToHu
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30686 Местоположение: София
|
 Re: Смущения от dc-dc конвертор
Да, абсолютно, аз от самото начало си мислях че има втори слой койтода е маса, най-вече защото на пръв поглед виждам три отделни полигона, и предполагах че има друг слой който е само маса, ама като се загледах установих че не са 3 отделни, един си е ама доста хаотичен. Почти сигурно това му е проблема, тоя транзистор на конвертора задраво мърда масата. В този случай кондензатор на ресета може и да изглежда че решава проблема но това не е решение а скърпване, и в един момент ще се издъни пак. На тая еднослойна платка най-лесно е да се направят 10-на дупки и да се сложат мостчета така че да си стане еидн хубав и смислено организиран полигон. Аз дори бих резнал полигона около комутиращия и бих го вързал директно към входа.
|
| Нед Авг 05, 2012 11:39 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9119 Местоположение: Разград
|
Така се учи човек. По трудния начин. Тоя конвертор, колкото и да е прост, е ужасно шумен. Малко ме съмнява да успява да работи на 40kHz както се твърди там от където е взет
|
| Пон Авг 06, 2012 8:13 am |
|
 |
|
ToHu
|
А за работа ще работи, колко му е, въпроса е как ще работи, 555 е хубаво чипче и става за хиляди неща, ама точно тя схема ми се струва далеч от съвършенство. може за луминисцентни индикатори да е ОК, но как пък шуми ....
|
| Пон Авг 06, 2012 9:42 am |
|
 |
|
stojo
Ранг: Минаващ
|
Пуснах мостове и се оправи  . Благодаря ви много!
|
| Сря Авг 08, 2012 1:17 am |
|
 |
|
ToHu
|
все пак е добре и онова с кондензаторите да направиш, успех
|
| Сря Авг 08, 2012 11:00 am |
|
 |
|
stoyanoff
|
Здравейте! Какъв изходен филтър трябва да поставя на едно DC/DC, за нямам неприятности? Харесъл съм си AMSR-7805-NZ, но в чаршафа нищо не пише за тези неща. Проблемът ми реално е, че имам 15V захранване, което трябва да докарам до 5. Аз си правя схемата с LM2575, обаче този път го поставих в кутия IP66. Няма никаква вентилация и трафът сам вдига температурата вътре до 40 гр. Съответно LM2575 се загрява до 60 гр. Което мисля е притеснително. Та за добичето горе пише, че не му трябва радиатор. Благодаря!
_________________www.elkran.com
|
| Пон Апр 16, 2018 8:00 am |
|
 |
|
ToHu
|
Първо 60 градуса въобще не са притеснителни. Второ ако трафа вдига температурата защо мислиш че и това няма да ср нагрее, реално частите вътре ще са над 60 макар самото то да е с по-високо кпд. Иначе ако сибрешил да го използваш е ок. Това вади 500ма, при 2.5w ще разсейва 0.15вт но при тази консумация и 2575 няма да разсейва много повече, там загубата ще е около 0.3w но на самия чип ще е горе долу същото другото отива в дросела и диода, т.е. на практика ще е по-студен. Самият модул му дават работна до 85 С а с дерейтинг 71С. Има съпротивление 85С/W т. е. тия 0.15 загуба ще му вдигнат температурата с около 12 градуса. Та ако трафа грее и добавя 15-20 градуса, и приемеш околна 40, вече си на 60, близо до макс околна. Ако пък тая кутия е на слънце смятай че е станало над 70-80 вътре. Тия модули са най-вече удобни. За филтъра, зависи какво храниш, но той си има филтър, има и параметър шум 20mV до 20mhz. На последната страница има препоръчителна emc схема, в изхода имаш само 10 uF, имаш и входен филтър. И обърни внимание на макс. Капацитивен товар, 1000uf, не се престаравай с кондензаторите в изхода.
|
| Пон Апр 16, 2018 4:35 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
Не ми харасва какво ми казваш! Ситуацията е малко деликатна. В кутийката има модем(GPRS). Самият той се нуждае от малко повече ток, когато установява връзка, предава данни и т. н. Това е за ms. За това слагам капацитет около 2000uF. Това е по-малкият проблем. Понеже е индустриално у-во, като го занесеш на някое забито място и там падне клетката, модемът започва да гъчи на max, докато не се свърже. Тествал съм тази ситуация с кутия с добра вентилация - пристигат едни допълнителни 10-15 градуса. Т. е. при околна 20, вътре в кутията 40 и към 70-75 на стабилизатора(имам и радиатор, малък но анодиран). А ако е на слънце и е лято?! Това го установихме опитно, като изгоряха един-два модема(бяха с друг стабилизатор и в отворена кутия), понеже в градски условия този проблем не съществува на практика! Та ме притеснява да не вземат лятото да гърмят...
|
| Пон Апр 16, 2018 6:41 pm |
|
 |
|
stefan63
|
сложи голям, неанодиран. сложи батерия, да поеме пиковете.
|
| Пон Апр 16, 2018 8:04 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Забрави с това модулче да храниш GSM модем. Същ опроблема не се решава само с кондензатори, и като цяло да ръгаш конкдензатори твърде много в изхода на импулсно захранване не е най-умното нещо. Колкото и прост и тъп да е чипът трябва да му се осигури компенсация, тази компенсация работи в определени граници на индуктивост и капацитет, както входни така и на изхода, с такива големи кондензатори не знам, изобщо гледал ли си в чаршафите на 2575 нещо относно компенсацията ? Тук има колеги които са борили доста повече GSM от мен, аз има опит някакъв, но никога не е влизало в лаборатория, дори полеви тест не е ходило, проекта умря на средата. Аз бих сложил хубав и бърз стабилизатор който може да даде нужният ток, не са изклюени токове от по 5-6 А според моите наблюдения. Мога да ти препоръчам нещо което аз изпозлвам в момента, тръгва лесно, има добро КПД и може да ти даде много ток, TPS53014. Чипа е правен като за ядра, памети, работи добре с динамичен товар, не е много шумен, но за GSM това едва ли те бърка много, има добро КПД и иска само два външни трназистора. Има и други на тексас с вградени транзистори, за 5-6А и с такъв може да минеш, аз смуча до 20 от тоя. На кондензатори не можеш да разчиташ определено, тяхната работа е да филтрират, не да ти хранят GSM, не може да имаш мършаво захранване и големи кондензатори, това според мен си е рецепта за проблеми. Ако занеш какво имаш вътре може да си направиш правилен разчет, и колко ще ти харчи и колко ще грее, и как да го охладиш. Какъв е тоя траф дето толкова грее ?
|
| Пон Апр 16, 2018 8:10 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Каквото и да сложи аз изобщо не съм убеден че това е подходящият чип, 2575 са нискочестотни, бавни и с ниско КПД. Работи на 50 khz, от там големи индуктивности, големи капацитети, заема място, а и както акзах КПД е ниско, не е за такъв товар и условия. 2675 е нещо подобно но с по-добри параметри : http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2675.pdf, но ако ще е нещо от тая серия 2678. Но не съм сигурен дали е точно най-доброто решение. п.с. не е лошо малко да задълбаеш в теорията а и практиката на DC/DC конверторите, а и за термален разчет ако попрочетеш няма да е лошо. Разсейваната мошност се разпределя между ключовия елемент, индуктивността и изправителният диод, в какви пропорции зависи от самите елементи. п.с.2 ти имаш ли нещо с което да гледаш какво се случва на изхода, пулсации, консумация, шум на вход изход ? Полезно е, имаше тема за една такава умна мерачка, най-малкото консумация, ама не знам до къде го докараха колегите. Някой дето си е играл повече с gsm може да каже за характера на товара, Лъвчо, Дедо, май и Миро беше борил нещо, поне темата за мерачката май беше негова, въпреки че на него идеята му е да я позлва в едно с дебъгера ...
|
| Пон Апр 16, 2018 8:14 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11266 Местоположение: Добрич
|
Мерачката е до кривата круша, начертах една схема и така стои... По темата с GSM консумацията има красиви документации с картинки от повечето производители. Трябва да има теми с линкове тук, но както казах има го в апп-нотовете на почти всеки производител на модули. Накратко, всеки модул може да консумира много при това консумацията рязко почва и рязко спира, като в същото време изискването е захранването да не кляка особено на високи честоти... Така че качествени кондензатори са просто задължителни, независимо колко бърз е регулатора. Сега, тъй като консумацията е предимно пикова, ако се сложат едни 4700uF (то зависи и какви скорости ще се ползват, съответно броя слотове в бърста), но с такъв капацитет вместо регулатор 2А и 0.5 са достатъчни. Но това само в случай че се налага, иначе по-добре е 1А и пак да си има кондензаторите... И тъй като при всички случаи трябва да има много и качествени кондензатори трябва да се внимава с избора на регулатора. Трябва такъв дето носи на съответния капацетивен товар.
|
| Пон Апр 16, 2018 10:02 pm |
|
 |
|
stoyanoff
|
+1! Много ток трябва, когато искаш да говориш по телефона! А и като ще вадиш 2А от регулатора, трябва да има траф дето да ги дава. А в моя случай няма вариант да влеже такъв топуз! Аз за мерене имам интеграла за електромер ако трябва. Но мисля не е там проблемът. Ще го тестваме така. Може в някоя по-топла стая да го сложим. Може и така да издаяни. ПП:Написах коментар преди малко и съм забравил да го постна! 
|
| Пон Апр 16, 2018 10:30 pm |
|
 |
|
bongo_x2
Регистриран на: Вто Яну 20, 2009 11:54 pm Мнения: 11338 Местоположение: "Занзибар"
|
Учените хора не не бяха ли казали, че "кондензаторът натрупва електричество, но за разлика от батериите не дава ток"?
|
| Пон Апр 16, 2018 10:33 pm |
|
 |
|
ToHu
|
Да ама стия 4700 uF капацитет, не знам какво ще се случва с DC/DC регулатора ти, трябва да се вземе в предвид като се смята, иначе ще е неприятно, не е само до стабилността, верно мощността не е голяма, но тов ане пречи да създава проблеми. То не случайно му казвам за чепове дето са дизайнвани за корове и памети, там може да имаш доста подобна динамика, поне спрямо това което си представям че имаш от един GSM. За трафа и всичко останало .. не знам дали си правиш добре разчетите, пиковата мощност спокойно може да я поемеш с кондензаторите на изправитеял, и там ще ти е нужен 2-3 пъти по-малък капацитет. В същото време стабилизатора ще ти дава толквоа колкото онова гълта, а кондензатора ще си върши неговата работа, т.е. да поеме истинския пик, а не пик който е 10-20-30 ms. Много ток като кажеш, аз си предствям да дръпнеш 50-100 А пиково, 2-3-5 А нищо не са. Какъв модул изпозлваш, дай да видя какво толквоа пише по тия pdf, както казах досега съм пробвал само едни телити преди почти 15 години и проекта го спряхме та и толкова е и опит ...
|
| Пон Апр 16, 2018 11:00 pm |
|
|