|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:14 pm
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: FDD to UBS / SD
Видях линковете ти, и тоя с цените. Може и да го има и да работи, както казах. Ти купувал ли си или познаваш ли някого, който да е купувал.
За подплатяване на думите ми не ми бери грижата, справям се.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 03, 2012 7:33 pm |
|
 |
|
dan
Регистриран на: Вто Май 29, 2007 2:23 pm Мнения: 3715 Местоположение: Високо в планината
|
Преди около две години и мен ме офертираха да направя един заместител за FDD, но за онези големите, 8"-те . Трябваше да се използва в един стар електронен микроскоп, но човекът прдлагаше твърде малко пари и работата не стана.
_________________ Хайде де!
|
| Пет Авг 03, 2012 8:34 pm |
|
 |
|
tgi
|
Това е причината да го няма, няма пари в такова нещо. Току поиска някой с машина на доизживяване (моят питащ беше от някаква фабрика в Нова Зеландия, някакви машини с такива флопита имали). Току изниква такова питане ама са малко. Ако тоя от линковете е направил реално работещо нещо и го продава едва ли ще му се изплати някога.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Пет Авг 03, 2012 9:14 pm |
|
 |
|
ike
Регистриран на: Пет Фев 04, 2005 9:59 pm Мнения: 6019 Местоположение: София
|
Какъв по точно е сигнала дето идва от контролера(FDC) и трудно ли е да се запише/възпроизведе на SD карта през SPI?
_________________ Warriors of the Night, ASSEMBLER!!!
|
| Пет Авг 03, 2012 10:05 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
по принцип не е кой знае колко сложносложността идва в спецификата на конкретния случай, и ако трябва да се поддържат всички възможни формати на пътечки+брой пътечки, пермутациите са доста.
|
| Пет Авг 03, 2012 10:50 pm |
|
 |
|
tgi
|
MFM, най-обикновен цифров сигнал наклочен на 1 или малко повече MHz (1 бит широк). Нищо особено трудно в записването му, макар да не е баш 1:1. Не са толкова много комбинациите. Скоростите на въртене са 2, HD 5" и всички останали (т.е. трябва два периода на индекса да се генерират (за незапознатите - индексът е една дупка на флопито, която я гледа оптосензор)). Клоците са 1 или 2 MHz (DD vs. HD), или 2.4 (не вярвам някой да е писал FM на 5" HD диск ако и да е постижимо  ). Броят на пътечките няма значение, колкото позиционира контролерът толкова ще се пишат. Track0 сигнала ще трябва да се генерира, ако и да помня повече от една машина дето да го игнорираше и биеше главите назад до безумие - все пак някои разчитат на него. Нищо сложно и в това. Страната (сигналът head) също няма какво да се коментира, очевидно е как става. Оттам нататък е просто писане и четене на данните, MFM или FM, ако последното потрябва, колкото и архаично да е (все пак може и да има оцелели машини само със single density дискети...). Няма нужда и да се разкодира MFM потока, просто се пише. Е, трябва да се PLL-оса по него, преди 25+ години нямах проблем да го направя цифрово с няколко 74xx чипа, input capture на таймер наклочен с 10-ина MHz ще е повече от адекватен за целта, примерно. Варианти да иска човек в днешно MCU. Толкова за емулация на флопи диска. Ако съхранените данни трябва да ги чете някой друг а не контролерът, който ги е написал, става наистина по-сложничко, всъщност доста по-сложно е. Трябва да се анализира големината на сектора, да се разгадаят големините на разните празни полета и т.н., че и CRC-то трябва да излезе. Но форматите на тия данни са отдавна известни (имах ги и на времето). Но няколко месеца биха отишли човек да го направи както и да го гледаме, сметката я правих преди години и реших, че не си струва аз да финансирам такъв проект. Инак май за 4 месеца го бях оферирал ли, за 6 ли беше (ако съм си бил вързал гащите е било второто, не помня). [edit] Изкопах (на лесно беше) схемата на дисковия контролер на дядката, сложих я ей тук (като screenshot де): http://tgi-sci.com/misc/thfdc.gif . Който се интересува по куплунга (P301) може да види какви са сигналите, не е трудно да се сети човек кое за какво е. Работеше с всякакви 3.5 и 5" дискове, макар да ги пишех с 256 байта сектори а не 512 като останалия свят  . [/edit]
|
| Съб Авг 04, 2012 12:06 am |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Темата се развива в правилна посока. Очаквам близките дни да се появят работещи сорсове и хексове за пик 10. Най-много пик 12 
|
| Съб Авг 04, 2012 12:36 am |
|
 |
|
tgi
|
Аз като се чудех дали и как като предлагах на оня да му го съшия (мислех, че ще му трябват десетки) смятах просто да сложа силиций за близо $100 във всеки, с 5200B та да мога просто да го пусна, вместо цепка за флопито да сложа RJ-45 и да го иземулирам някак. ако правилно си спомням мислех само простия вариант да му правя (т.е. да не се задълбавам в данните), но не помня, едва ли съм очаквал последното да промени много цената и времето (под месец).
|
| Съб Авг 04, 2012 12:44 am |
|
 |
|
relsys
|
Ицо, тя темата е ясна.... няма да е с PIC12, ама с 18-та серия става  Та... аз поне го имам направено, ако искаш мога да ти го дам да тестваш дали ти върши работа.
|
| Съб Авг 04, 2012 1:35 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
Ето ти ранна версия на онова комерсиалното което пратих в предишната страница , ако ти се занимава пробвай го ( не са кой знае колко чиповете ). http://service4u.narod.ru/html/emulator.html
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Съб Авг 04, 2012 2:03 pm |
|
 |
|
itso.t
Регистриран на: Чет Фев 03, 2005 2:21 am Мнения: 12826 Местоположение: София
|
Жалко, че няма да стане с дванайската... Бъзикам се естествено. Благодаря за предложението, но май така или иначе ще се наложи да му направя една платчица и да го пробвам. При мен, флопито е някакъв по-малък форм-фактор (3.5 inch micro Floppy Disk Drive), ноутбушки стандарт, а и е с друг конектор - 26 пинов по който вървят и захранванията. Което значи, че за да изпробвам твоето, трябва да има хардуерни намеси в него. А е тъпо да взема нещо чуждо за проба и да го "прекопая"... От прочетеното до момента, не виждам причина да не стане - при мен се използва стандартен DOS съвместим формат. Отново благодаря за линковете. Ще го пробвам. Добре би било буутлоадера да е съвместим с новите версии на фърмуера който е наличен във френския сайт, макар и да имам сериозни съмнения, че няма да е така. А дано, ама надали...
|
| Съб Авг 04, 2012 2:48 pm |
|
 |
|
TheHungry
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Съб Сеп 03, 2005 11:31 am Мнения: 766 Местоположение: Пловдив
|
 |  |  |  | itso.t написа: Жалко, че няма да стане с дванайската... Бъзикам се естествено. Благодаря за предложението, но май така или иначе ще се наложи да му направя една платчица и да го пробвам. При мен, флопито е някакъв по-малък форм-фактор (3.5 inch micro Floppy Disk Drive), ноутбушки стандарт, а и е с друг конектор - 26 пинов по който вървят и захранванията. Което значи, че за да изпробвам твоето, трябва да има хардуерни намеси в него. А е тъпо да взема нещо чуждо за проба и да го "прекопая"... От прочетеното до момента, не виждам причина да не стане - при мен се използва стандартен DOS съвместим формат. Отново благодаря за линковете. Ще го пробвам. Добре би било буутлоадера да е съвместим с новите версии на фърмуера който е наличен във френския сайт, макар и да имам сериозни съмнения, че няма да е така. А дано, ама надали... |  |  |  |  |
Не е съвместим , новия формат е криптиран но се работи по въпроса  , то има и мали разлики в схемата така че дори и да стане пак няма да е съвместим със стария вариант на платката .
_________________ "I really do like SOLDERING as my programming language." Bob Pease
|
| Съб Авг 04, 2012 3:59 pm |
|
 |
|
tgi
|
Хубаво го огледай и се убеди, че е флопи интерфейс със сигналите на другите флопита. Виждал съм ноутбушки флопита и със ATA, май и SCSI бях виждал (не помня добре това, имах едно SCSI на времето от TEAC за $350 и го гръмнах - ама голямо, то беше толкова умно, че успявах да го накарам да работи с моите 256 байтови сектори с празнини и т.н. оптимизирани от мене през 80-те, още ми е мъчно за него). Има и т.нар. superfloppy, LS-120, такива ноутбушки имам (за нюкмана) още, те са ATA на куплунг като ATA DVD-тата но с *друго* (ама съвсем друго) кракоразположение.... Те пък бяха описани в някакъв SFF документ, май го имам някъде. Та да не останеш изненадан след като направиш платката за проба де  .
|
| Съб Авг 04, 2012 4:18 pm |
|
 |
|
ДедоБоре
|
аз пък имам една купчина инструменти на HP... там повечето флопита (и дискове) са на HPIB интерфейс и имат команда "намери файл еди-кой-си и прочети 23 байта от офсет 53805"... това ако мога да го иземулирам, ще е полезно
|
| Съб Авг 04, 2012 5:27 pm |
|
 |
|
tgi
|
Никога не съм копал HPIB/GPIB/IEEE квото там беше (488?) та нямам представа какъв зор ще е ама щом до такъв детайл стигат командите обемът може и да обезсмисли идеята... То за такива работи си има досовски команди, (в DPS примерно: extract <source file> <destination file> <starting offset> [extracted length] ). А те щом го правят на ниво интерфейс мале мила  .
|
| Съб Авг 04, 2012 5:49 pm |
|
|