|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Окт 03, 2026 2:50 pm
| Автор |
Съобщение |
|
fan
Ранг: Почетен член
|
 Re: AliExpress....
Е, намерих в няколко форума серийни номера и си изтеглих необходимото. Благодаря все пак. С IAR-а е проблем, там как се решава?
|
| Чет Юли 19, 2012 12:51 am |
|
 |
|
Dimitar
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Току що пробвах и с фърмуера на руснаците с изтрите там байтове в него - същата работа, с RDI работи с J-Link пак реве за DLL-а. Пробвах го и на лаптопа където въобще не съм пипал IAR-а и само инсталирах версия 4.12 на Segger (тая, която ми прати китаеца) и пак същата работа. Вече съм почти сигурен, че е серийния номер, обаче като се опитам да го сменя и ми казва, че не може. Някой да има някакви други предложения?
|
| Чет Юли 19, 2012 3:55 am |
|
 |
|
fan
|
Китаеца случайно да ти е записал в диска и фърма? Някакъв bin или hex файл там нямаш ли?
Може да пробваш този bin: v8.bin
|
| Чет Юли 19, 2012 7:35 am |
|
 |
|
Dimitar
Регистриран на: Пет Ное 12, 2004 3:38 pm Мнения: 9103 Местоположение: Chicago, IL
|
Търсих, ама няма  . Тоя v8 ако е от руснаците, вече го пробвах, ама пак ще пробвам де.
|
| Чет Юли 19, 2012 3:28 pm |
|
 |
|
fan
|
Този е от един китайски производител( или търговец) на такива джаджи. Може и да свърши работа. Имам още няколко бина, ама пробвай този все пак.
|
| Чет Юли 19, 2012 4:31 pm |
|
 |
|
miro_atc
Регистриран на: Нед Фев 26, 2006 6:52 pm Мнения: 11288 Местоположение: Добрич
|
Чудя ви се защо си губите времето с глупости....
С почти същите усилия бихте могли да направите продукт 10 пъти по-добър от J-Link.
|
| Чет Юли 19, 2012 6:52 pm |
|
 |
|
fan
|
Миро, ти като черна станция - що та що - щото сме мазохисти! Като ни остане достатъчно време може и да си направим, а може и да не ни стигат силите за това, знам ли? Не ми е отнело кой знае колко време, ползвам го както съм го описал по-горе и ми върши работа!
|
| Чет Юли 19, 2012 7:05 pm |
|
 |
|
miro_atc
|
ми аз съм минал по тоя път и затова казвам че си струва  В смисъл струва си човек да има добър инструмент, дори да е само за хоби. А пък ако с него си вади хляба просто е задължително според мен. Проблемът е, че фирмите дето правят програматори нямат интерес да си правят сами евтина конкуренция. Аз ronetix колкото пъти съм ги питал що не пуснат една евтина версия, толкова пъти са ме анатемосвали... Сегер пък така и не се развиха, макар че то да се развива нещо си трябва поне 1 инджинер да има фирмата. Не искам да ги плюя, j-LINK си има репутацията на стабилен продукт и действително работи стабилно. Обаче реално си е елементарен... Хардуерът им е гола вода, софтуерът смятай щом и бутстрап нямат колко е професионален. Всъщност те реално правят само един DLL... Един приятел си направи емулация на JLINK с негов хардуер и това му отне ден-два. OpenOCD-то и то нула като хардуер, софтуера му докато се научи човека да програмира беше с едно качество... ама поне направиха количество вече.
|
| Чет Юли 19, 2012 9:02 pm |
|
 |
|
fan
|
Разбира се черпя опит от теб до колкото мога, разбирам много добре какво казваш. Мислил съм по въпроса и съм насъбрал доста метериал, някои неща съм подготвил за правене, но за сега пусто време не стига. За това ползвам чуждото в този вид. 
|
| Чет Юли 19, 2012 9:18 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
Я да питам друг въпрос - вие какви скорости постигате с тоя J-Link, защото аз мислех, че ще е много бърз, а максималното което постигнах под Win 7 64bit беше около 8 кбайта/сек, а като го пробвах на лаптопа под Win XP стигна 16 кбайта/сек. Та тия скорости ми се струват доста нищожни.
Миро, аз лично го купих тоя jlink за хоби и разликата в цената от 20 пъти спрямо истинския си оказа значение. А съгласи се, че за хоби няма да тръгна да си правя jtag-ци. За там където си вадя хляба естествено, че никога няма да се мине по тоя начин.
|
| Чет Юли 19, 2012 9:27 pm |
|
 |
|
fan
|
Скороста реално, която съм тествал е до 6Mbit. В зависимост от софтуерната версия варира, но стабилно се държи с всички на 3Mbit и на долу. Така, че има някакъв проблем при теб.
|
| Чет Юли 19, 2012 9:34 pm |
|
 |
|
Dimitar
|
И с тоя фърмуер е същата работа  . А 3Мб само мога да ги сънувам  .
|
| Пет Юли 20, 2012 2:58 am |
|
 |
|
Zdrav
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
Хмм, сега направих тест на скоростта с тоя клонинг(V7) дето го имам под ръка. В J-Flash ми дава в статуса че се е вързал по SWD на 2000 kHz. В настройките е поставен на "auto" да си избира скоростта. Пак там в J-Flash има някакъв тест на който скоростите идват до към 600 kB/s за upload и download. Но теста на мен ми е малко съмнителен щото му давам адрес във FLASH-a, а там какъв upload прави не го знам. Когато му дам да тества с регион в RAM-а резултатите които ми дава са: Download speed: 58.1 kB/s Upload speed: 784.3 kB/s Отделно с J-Link Commander. При задаване на: се сетва пак на 2 MHz. При тест на скоростта, този път не минава тест с регион във FLASH-а  В RAM-a при тестване с: резултата е около 60 kB/s дава около 85 kB/s Това е на PC с WindowsXP, J-Link клонинг V7(с Атмел-ския процесор) вързан към STM32F103. Субективно скоростта сравнявайки я с различните JTAG сонди, които съм ползвал досега е по-висока. Сравненията ми са с FTDI базирани, един Wrigler на паралелен порт и един Ashling Opella. Там съм ползвал OpenOCD, HJTAG и Pathfinder на Ashling. И все по JTAG нито един SWD. Но като цяло, цитирам: "Всичко става за няколко секунди."  До сега не съм се заглеждал дори, в цифрите, които по някога ми дават за скоростта на upload + флашване.
_________________ Най-опасният враг на истината и свободата е мнозинството.
|
| Пет Юли 20, 2012 7:58 am |
|
 |
|
fan
|
Много зависи и от версията на софтуера. Това опитно съм го установил. Спомням си, че по-старите версии държаха по-големи скорости без грешки. Отделно и буферите, които ползваш в j-link клонинга са от значение - т.е. параметрите им. Като тествам скоростта а пък и като работя, конфигурирам ръчно скоростите - обикновено ги конфигурирам на 2Mbit/s. Що се касае до записа включително триенето, за микроконтролери от серията STM32F103, това при мен при скорост от 2Mbit става за не-повече от 2-3sec в зависимост от големината на кода.
|
| Пет Юли 20, 2012 8:56 am |
|
 |
|
miro_atc
|
Dimitar да не тестваш с някой бавен таргет като Луминари примерно? На тях първите им чипове се пишеха байт по байт, а във флаш побайтовото писане е с голям овърхед и страшно бавно... Те после добавиха буфер от 256 байта, обаче си запазиха съвместимост и със стария начин. Така че сега всички луминарита могат да се пишат побайтово, а новите могат и по бързата процедура. Но повечето програматори, за да не поддържат база данни с особеностите на всеки чип, тръгват по default по сигурния начин. А вече ти като знаеш дали твоя чип поддържа бързо писане може да си го ускориш...
|
| Пет Юли 20, 2012 9:21 am |
|
|