|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Съб Авг 22, 2026 12:03 am
Повдигачка - 0.65÷15V → 3.3V
| Автор |
Съобщение |
|
tgi
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 10, 2007 2:22 pm Мнения: 6492 Местоположение: София
|
 Re: Повдигачка - 0.65÷15V → 3.3V
Е той нали калибрира за началната грешка на рефа де. 130ppm е пълна трагедия за истински референс, ама колкото за тестер на бактерии (не и на вируси  ) по-скоро бива.
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 12, 2012 4:34 pm |
|
 |
|
Desert Leo
Регистриран на: Чет Фев 10, 2005 3:25 pm Мнения: 5678 Местоположение: София
|
А бе моята е малко като мерака на Мечо Пух за меда - колкото повече - толкова повече.
|
| Чет Юли 12, 2012 4:46 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Е ти при тази грешка на референса ще очакваш да е стабилен във времето и температурата? Тоя референс при пиковете е трагедия и не става за точно измерване.
|
| Чет Юли 12, 2012 4:55 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
С тези параметри, този FVR си е направо недомислица. Ами, че на мен LDO-то дето храни проца е типично 0,4% и макс. 3% грешка и 50ppm, а е LDO, не референс.
|
| Чет Юли 12, 2012 5:22 pm |
|
 |
|
anrieff
Ранг: Новодошъл
Регистриран на: Нед Ное 16, 2008 1:16 pm Мнения: 179 Местоположение: София
|
Или аз нещо не разбирам, или вие дружно се хвърлихте във дълбоките води Значи 130 ppm може да е много по принцип, но при очакванта употреба от 0÷40 °C това са ±0.25% отклонение от калибрираната стойност. Както споменах, сверяващият мултицет е 0.5%, тъй че няма къде да се гони по-добро. За държането му в пиковете не знам - то в моето приложение няма да има такива - така че не вярвам да е проблем. Последно и не разбрах защо трябва да гоня точност от 0.1% или подобна. Ето примерно една графика на два разряда на една и съща батерия:  Едната е разредена 1 час след края на зареждането, второто е 5 дни след. Значи в "платото" двете криви се различават с 0.1V при един и същ state of charge, т.е. малко над 1%. Ако моя уред цели да оцени оставащия charge в батерията, аз имам над 1% неточност априори, поради характера на задачата (а всъщност е много повече). Оттам нататък, 16-битови ADC-та, 3ppm референси - сори, ама не виждам смисъла  Да не да остана неразбран - чета внимателно всички съвети и определено искам да направя добър и точен уред - просто стремя да избегна купуването на топ, с който да пуцам по врабчета  Мир и любов! 
_________________ 2 + 2 = 5, при много големи стойности на 2.
|
| Чет Юли 12, 2012 5:31 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Сигурен ли си в грешката на твоя измервателен уред. Ако да - кога мина за последно през Метрологията?
|
| Чет Юли 12, 2012 5:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Те грешките се натрупват. Не видях да пише нещо че е 130 ppm референса но може и да съм пропуснал. Дори да е толкова,това за температурата. Отделно че вероятно ти мърда и захранването на процесора а такъв грозен референс е осбикновенно доста чуствителен към това. Отделно че има дрейф във времето. Не съм засичал при пиковете но и при по сериозни референси го има.
Ама това е бял кахър като не знаеш с точност колко черпиш от батерията и не си го стаблизирал прецизно. Аз не те пращам към супер прецизни измервания. +-2% която ти препоръчах да гониш е малка точност но е постижима за теб а и за целта е достатъчна.
Повече няма да се меся в темата. Ако ти уври главата и запонеш да го правиш наново както си требе ще давам акъл.
|
| Чет Юли 12, 2012 5:56 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Аз за 2% съм напълно съгласен, по-скоро се дивих на разните 16-битови АЦП-та  Даже ми се ще до 1% да го докарам, но това в сферата на добрите пожелания. @Desert Leo, какво точно имаш предвид (кое те притеснява)?
|
| Чет Юли 12, 2012 6:28 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
@Desert Leo, какво точно имаш предвид (кое те притеснява)?[/quote] Нищо. Просто питам сигурен ли си в това (в смисъл кога за последно е проверено):
|
| Чет Юли 12, 2012 6:33 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Ам, добър въпрос. Не съм го сверявал, действително. Има ли начин да го проверя с експеримент в домашни условия? Ако не, къде мога да го занеса?
|
| Чет Юли 12, 2012 6:46 pm |
|
 |
|
tgi
|
"колкото повече толкова повече" не е много добро инженерстване, нали все се зорим от нищо нещо да стане, това ни е работата  . Това, че трябва да мери тока и да може да го задава е ясно, сигурно вече го е разбрал. Без това няма да отиде много отвъд едни клечки дето ги даваха duracell към батериите за проверка, променяха си цвета според това колко пекат като закъсиш с тях батерията  . +/-2% е лесна цел, ако няма да ги зарежда може и да стигне. В който случай (5 бита) 130ppm/C изглежда адекватно, това са все пак 0.013%/C. Ако не са някакви микрочипски ppm-и дето не работят както са специфицирани, няма да им е за първи път аналогови спецификации да не значат много повече от пожелателно мислене за тях. Но да се храни от една и то разредена до 0.9V AA батерия цялото нещо ще е истински зор, това не е тривално (не и докато тръгне някакъв конвертор, после е лесно - ако батерията все още е съгласна да пуска 100-ина - 200 mA, което е доста малко вероятно).
_________________------------------- www.tgi-sci.com------------------- http://www.flickr.com/photos/didi_tgi/
|
| Чет Юли 12, 2012 6:53 pm |
|
 |
|
anrieff
|
Мда, и мен това ме притеснява, за единичната АА. Даже и да ги пусне тея милиампери, ще клекне доста бързо.
Мисля го с холдър за 1 или 2 АА вътре в уреда + MCP1640 + ключе + надписи по кутийката, да знае юзъра как се оперира в тоя режим.
|
| Чет Юли 12, 2012 7:02 pm |
|
 |
|
tgi
|
Е ти ако му сложиш отделна батерийка си решаваш всичките проблеми наведнъж.
Няма нужда контролерът да мери през цялото време и да я яде, веднъж на секунда-две е предостатъчно - с което консумацията ще е практически нулева.
Е и дисплей някакъв LCD неинтелигентен ще ти трябва, за да няма и той ядящи контролери а да показва нещо през цялото време все пак.
|
| Чет Юли 12, 2012 7:05 pm |
|
 |
|
Desert Leo
|
Така е, но тук става въпрос за единична бройка. Може, ако имаш на разположение вторичен еталон. Ама и той трябва да е проверен... Добре де, а що не сложиш Li-Ion/Pol акумулатор + LDO? Чипове за зареждане под път и над път, бързо зареждане, удобна форма, капацитети всякакви, многокротно използване...
|
| Чет Юли 12, 2012 7:56 pm |
|
 |
|
tgi
|
Вярно бе, това го бях игнорирал. Тогава е напълно валидно, разбира се. Може само да спести време, действал съм по тоя път и аз много пъти, естествено.
|
| Чет Юли 12, 2012 7:59 pm |
|
|