Отговори на тема  [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Повдигачка - 0.65÷15V → 3.3V 
Автор Съобщение
Ранг: Форумен бог
Аватар

Мнение Re: Повдигачка - 0.65÷15V → 3.3V
Ама добре е да си дадеш сметка че с една стойност на дросела няма как да работи в целия диапазон.
Нещо не ми е ясно отде го извади такъв грозен диапазон на входното напрежение. Я раздуй малко за приложението. Може би има и други варианти да стане работата.

Сря Юли 11, 2012 9:15 pm
Профил
Ранг: Новодошъл

Е за уредчето ми за измерване на батерии.
Сегашната схема е с MCP1703 и респективно може да мери батерии до Li-Ion и евентуално 2хАА (ама там вече пада много напрежението и LED-овете на дисплея почват да не се виждат).
Та искам да го подкарам да може да тръгне и на 1 AA батерия - функция "покажи мъртвеца", както я бяха кръстили колегите :)

Сря Юли 11, 2012 11:21 pm
Профил ICQ WWW

anrieff написа:
Напротив - то нали е SEPIC вътре, бачка си от целия рендж към произволно избрано от теб изходно напрежение, с делителя. Ето виж примерите в 7-ма страничка, да речем :)

Ще бачка в целия обхват ама другия път....
Аз на такъв СЕПИК му викам цигания.... Днеска нямам време но ако искаш ще ти обясня по нататък що тва е кофти сепик.

Чет Юли 12, 2012 12:56 am
Профил
Аватар

anrieff написа:
Е за уредчето ми за измерване на батерии.
Сегашната схема е с MCP1703 и респективно може да мери батерии до Li-Ion и евентуално 2хАА (ама там вече пада много напрежението и LED-овете на дисплея почват да не се виждат).
Та искам да го подкарам да може да тръгне и на 1 AA батерия - функция "покажи мъртвеца", както я бяха кръстили колегите :)

Да беше казал каква тъпня мислиш още отначало. Толкова се изписа акъл да ти даваме. То каква глупост излезе че мислиш.
Това уредче и в сегашния си вид е толкова некадърно сковано че нямам думи. То човек като е начинаещ твори глупости обикновенно ама такава тъпня като тоето уредче вече е признак на чиста глупост.
Захрани си го с външен адаптор или USB и както се прави си направи изкуствен товар с който да разреждаш прецизно батерите. Отделно меренето на напрежение и ток гледай да го докараш до 1-2% точност че изобщо да има смисъл от графиките дето ги сваляш.
Тия графики дето сега си ги свалил освен за някакво сравнение между батериите не могат да се ползват за друго.

Чет Юли 12, 2012 2:40 am
Профил
Аватар

А бе, Никола, много го насоли човека, бе! Важното е, че има мерак, ти идея си нямаш на днешно време това колко трудно се намира в младежите. Останалото ще си дойде с времето. На неговите години ние сме правили и още по-недочукани работи. Важното е да се тръгне, по-нататък нещата си влизат в коловоза и следват правилната посока.

Чет Юли 12, 2012 10:10 am
Профил ICQ

Аз нямам нищо против критика, особено обоснована такава. Нека поясня малко, защо съм избрал точно тази реализация:

Още отначало го мисля това, колко тривиално ще стане, уредчето да го захранвам с външно захранване, или с батерия вътре. Обаче, активно опонирам на този вариант, защото се губи цялата идея на това да си имаш джобен волтметър, дето работи навсякъде. Искам просто уредчето да можеш да го ръгнеш във фото раницата и да забравиш за случая.
А захранването с батерия не ме радва като вариант. Първо, аз самият, от чисто потребителска гледна точка, отдавна съм намразил всичко, що е на батерия - винаги ти умира точно, когато ти потрябва.
Затова е и цялата хамалогия уредът да се храни от батерията, която измерва/разрежда.

Особено като пуснеш да разреждаш 4-ка АА на 200 мА, това са 10 часа работа, при което е яко тъпо да се разрежда вътрешната батерия, след като и без това целта на заниманието е да се изразходят някакви килоджаули :)

Мерене на ток в момента не правя. Меренето на напрежение е с 1-2% точност, тъй като го калибрирам спрямо мултицет с 0.5% прецизност.
Смяната от ШИМ -> активен товар съм я измислил също, и ще влезе в следващия прототип.

Все пак, както виждам от темата, захранването от 1хАА е доста неприятна задачка, затова се чудя дали в следващия прототип да не ръгна държачка за 2xAAA, повдигачката, и едно ключе, с което потребителят да може да избира вътрешното захранване... това само за функцията "покажи мъртвеца", иначе си пердаши по стария начин. Както вече споменаха в темата, каскадното решение е по-добро от потребителска гледна точка и май повече клоня към него.

А целта на темата е да разгледам какви са възможните варианти. Ако не беше тя, нямаше да знам какво е SEPIC, нито, че на практика се държи грозно.

Пийс!

Чет Юли 12, 2012 11:00 am
Профил ICQ WWW
Аватар

И за сметка на това че искаш да работи напълно автономно си направил нещо което работи с някаква ориентировъчна тоност подходяща само за сравнение. Това се прави с изкуствен товар и меренето на тока си трябва.
Разреждането с малък ток за много време е доста интересно в практиката. Тъй както си го направил няма такава възможност.

Ако трябва да се храни от батериите които мериш ще го направиш с LCD и ще оптимизираш собствената консумация да бъде няколко десетки микроампера за да не е оказва влияние на тоността на мерене. Но така или иначе не си струва заниманието за единична бройка.

Ако толкова ти е мерак да е мобилно сложи му един литиево йонен акумулатор от някой стар GSM за да го храниш ако не си включил външния токоизточник.

А това с какво го калибрираш няма отношение към това с каква точност мериш. Има значение какво e ADC-то,какъв ти е референса,какъв е делителя през който мериш ....

Чет Юли 12, 2012 11:35 am
Профил

Никола, проблемът ти е, че мислиш като инженер, а не като любител.
То и аз си мислих същото като теб, но явно си забравил каква е крастата да направиш "кола на счупения бидон на дядо"

Чет Юли 12, 2012 12:49 pm
Профил

Делителя е 3:1 в момента, като планирам да го увелича до 7:1 във втория прототип. Резисторите са 3-10кОма.
ADC-то ползва за reference FVR-ите вътре в PIC-а. Останах с впечатлението, че са относително точни..?
Мисълта ми е, че се старая да ползвам целия обхват на ADC-то, т.е. от самото ADC да се вкарва 0.1% квантизационна грешка, ако всичко друго е идеално.
Меренето се прави при изключен дисплей и други консуматори, т.е. от батерията се тегли 1 mA по това време, което ми се струва неизбежно при сегашната схема.

Чет Юли 12, 2012 12:49 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Нямам спомени PIC-четата да имат прецизен референс :) Отделно самите ADC-та не са от най читавите. Ако искаш толкова разширен обхват за батериите ще е добра идея да имаш делител с два изхода или с превключване,тоест да имаш два обхвата на мерене. И като смяташ делителя да не забравиш че той си консумира от батерията и трябва да е високоомен.

Казах ти как е добре да се направи. Ти като искаш направи същото дърво и при следващия прототип. Ако искаш да стане както трябва и нещо не ти е ясно питай ще ти помогнем.

Чет Юли 12, 2012 1:57 pm
Профил

Nikola Kirov написа:
Ако искаш толкова разширен обхват за батериите ще е добра идея да имаш делител с два изхода или с превключване,тоест да имаш два обхвата на мерене.

Аз така го бях направил първоначално, ама се оказва ненужно - PIC16F1829 има FVR-та на 1024, 2048 и 4096 mV, и с превключване само на reference-а имаш еквивалентното на тоя програмируем делител ;)
Може да стане и още по-точно, ако вдигна напрежението на 5V, защото в момента на 3.3V мога да ползвам само първите два FVR-a.
Колко са добри FVR-ите иначе - някой по-запознат нека да каже. Аз съм доволен от поведението им :)

Чет Юли 12, 2012 2:28 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Хм, ами те тия (12/16F18xx) са сравнително нова серия и имат добавени полезни периферии. А нямаха ли възможност тоя реф. да излезе на пин и да се замери?

Чет Юли 12, 2012 4:01 pm
Профил ICQ

Може, да. Конфигурираш DAC-а да ползва FVR-то за опора и после караш DAC-а да изведе '11111' или '00000' в зависимост в кой край си го вързал.

Чет Юли 12, 2012 4:14 pm
Профил ICQ WWW
Аватар

Fixed Voltage Reference Voltage for ADC: -8...+6 %
Temperature Coefficient, Fixed Voltage Reference: -130 ppm/°C
Line Regulation, Fixed Voltage Reference: 0.270 %/V

Така, че 10-те бита не са толкова, като не се брои влиянието на делителя.
А и сигурен ли си, че уреда ти има точност 0,5%?

anrieff, послушай Никола. За твое добро е. Аз бих ти казал същото.

dan, не си прав. Виждал съм любителски разработки, на перфектно ниво. "+" в случая е, че се разработва единична бройка и можеш да си позволиш използването на по-екзотични компоненти, които биха направили масово устройство непродаваемо.

Аз събирам елементи за подобно устройство, което трябва да ми тества автоматично Li-Pol/Ion акумулатори и да определя разполагаемия капацитет или иначе казано времето за работа при определен ток.
- Референса изпросих като безплатна мастра от Максим - МАХ6341 - 0,02%/1ppm.
- Трябва да си помоля на краварите за някое добро АЦП, така, че приемам предложения. Максимци, пишат, че референса ставал за до 16 бита, ма не ми се верва много.
- Тока ще се мери с 1% шунт (нямам по-добър) и 2 х МАХ9634 (заряд/разряд) с 250uV изходен офсет и 0,5% грешка на усилването (100).
- Делители - стари руски резистори С2-29В с толеранс 0,1% и доста малко TKR.

Остава АЦП-то да се избере.
Такива компоненти ще направят масово устройство прекалено скъпо - само референса е към 10 евро.

Чет Юли 12, 2012 4:23 pm
Профил
Аватар

Що да е така като може и да се чете.
Ако действително си ползвал PIC16LF1826/27
то на страница 342 на дейташита черно на бяло са си написали че референса има точност -8/+6 процента.
Параметъра VADFVR в таблицата.
Само оттук вече цялото ти мерене вече отива на кино като точност. Колко да си доволен от него ;)

Пък за оснаналите проблеми по въобще не пожела да чуеш ;)

ПС. Писали сме с колегата едновременно. Е чак толкоз прецизност ще му дойде много на начинаещ,само ще хаби материалите. Но и с 10 те бита и с два обхвата може да се вмести в някаква точност от типа на +-2% дето долу горе ще върши работа. Сегашното дърво сигурно ще е +-20 :)

Чет Юли 12, 2012 4:24 pm
Профил
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Отговори на тема   [ 48 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща