| Автор |
Съобщение |
|
Zdrav
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Сря Яну 26, 2005 2:01 pm Мнения: 1952 Местоположение: Варна
|
За съжаление се въздържам да давам съвети за компилатор за ARM. По причина че от самото начало работя с GCC. За другите имам само повърхностни впечатления. С GCC пиша и на C++. Както и по рано в темата казах GCC ми харесва защото имаш директен контрол до всичко. Е трябва доста време като начална инвестиция и сам да си пишеш доста от нещата, но ... "на вълка врата му е дебел защото сам си върши работата".
Колегата с когото работим заедно хареса CrossWorks(също базиран на GCC) и се е ориентирал към него.
|
| Чет Ное 10, 2005 11:22 pm |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Засъжелени така и не го почнах С++-а , понеже С ми покрива нуждите напълно
и от към х86 и от към други
Но се съмнявам се да пишеш на С++, по-скоро се води C++, но всъщност си е чисто С или няква имплентация полугхибрид.
съмнявам се да ползваш ПРИМЕРНО неща като класове
http://en.wikipedia.org/wiki/C_plus_plus - виж първите две точи - overview и futures 
|
| Пет Ное 11, 2005 12:13 am |
|
 |
|
bateAz
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 4:11 pm Мнения: 3750 Местоположение: София
|
Не е само в класовете. Ако си тарикат, можеш и на C да си спретнеш нещо такова ( е, ще го викаш малко по-изкилиферчено, ама става ). Въпросът е в пригледността. Например - дефинираш си някакви твои структури ли, класове ли - като си искаш. Едно най-елементарно предефиниране на операторите не можеш да си направиш, трябва да си дефинираш функция и да си я викаш. Просто се губи изяществото на езика.
|
| Пет Ное 11, 2005 12:18 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Може би се съмняваш какво точно имам впредвид под писане на С++ ???
Или може би се съмняваш дали правя разлика между С++ и С ???

|
| Пет Ное 11, 2005 12:25 am |
|
 |
|
the_real_maniac
Ранг: Почетен член
Регистриран на: Пет Авг 19, 2005 11:38 am Мнения: 978 Местоположение: Europe -> BG
|
Ами да .. значи може би въпроса ми е , кои от възможностите на C++ са достъни/разбираеми за един компилатор на С++ за примерно AMR
класовете не бяхма май най-добрия пример
и не ме разбирайте погрешно, просто си мисля/разсъждавам , че не е възможно пълноценно С++ за микроконтролер.
виж ако си имаш bootloader после зареждащ някаква ОС (примерно linux ядро за ARM ) ...
както казах нито С++ съм ползвал, нито АРМ, но от това, което сзнам се опитвам да разсъждавам и т.н. , та надявам се сега ме разбрахте.
|
| Пет Ное 11, 2005 12:33 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30685 Местоположение: София
|
Хмммм според мен С++ си е напълно приложимо в микроконтролери, това е език, който не виждам по някакъв ачин да е вързан с нещо друго. мислиш ли че един ARM примерно може да се равнява с някой 386???? аз не ... да не говорим че там вече се говори за ОС каквито си слага на РС-то, но такива ги има и за AVR и за PIC дори, въпреки че при пика нещо се губи смисъла.
Аз точно в момента мисля по сериозно да с езахващам и с С++, наистина и С е дстатъчно но не на празно хората са измислили другото ...то е нещо като д аминаваш от асемблер на С ... или по скоро от паскал на С
|
| Пет Ное 11, 2005 1:03 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Ами не е толкова сложно минаването,включваш на C++ компилатора и малко по малко започваш да ползваш екстрите му.
В Iar пробвах на един C проект включих компилатора на C++. Съвсем незначително се поувеличи генерирания код.
|
| Пет Ное 11, 2005 1:27 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Генерираният код се увеличава и освен това има необходими неща, които трябва да се добавят в linker script-a и startup файла(за GCC за ARM7 говоря). Но можеш да се възползваш от прегледността и удобствата, които ти предлага С++.
|
| Пет Ное 11, 2005 11:08 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
повечето комерсиални компилатори са доработени gcc-та доработката се прави с шаблоните за оптимизация на кода. всяка фирма има виждане как да се оптимизира и възлааг сиответно на няколко побъркани програмисти да имплементират идеите им за оптимизация. в резултат се получава "настроен" gcc компилатор. за съжаление, никой не публикува какво точно са ровичкали в компилатора, и макар че е в разрез с GNU лиценза, на никой не му пука. даже някои фирми не си признават, ама опциите, линкер скрипта и още куп детайли са като на gcc.
та моето мнение е да се ползва gcc. с течение на времето свободно достъпния код ще "просмуче" спецификите на комерсиалните компилатори.
може би има фундаментална разлика единствено с компилатора на ARM.com, но от друга страна и интел правят компилатор за х86. не мисля, че има някаква много голяма разлика в генерирания код.
и накрая - говоря малко теоретично за АРМ. нямам даже още "мигащ диод" приложение. но се базирам на опита ми от други архитектури.
|
| Пет Ное 11, 2005 12:44 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
Регистриран на: Нед Окт 31, 2004 9:19 pm Мнения: 4464 Местоположение: Stara Zagora
|
Zdrav в IAR кода от около 10 кб стана малко под 11. Това са 10 процента които нормално не са проблем. Говоря за ATmega.
|
| Пет Ное 11, 2005 1:27 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Да се върнем на въпроса дали е алтернатива в ниския клас приложения.
Като разсъждавах преди, това 32битово чудо предположих че ще разхищава много falsh. Да ама не.В Thumb mode кода се явява много стегнат. Току що портнах библиотеката си за текстово LCD за AVR на LPC2124, ами общи линии излезе колкото и с ATmegata kato обем,като може и да има възможност да се опримизира,все още знам много малко за тоя процесор за да съм оптимизирал всичко както си му е реда. Така че от тая гледна точка е OK.
|
| Съб Ное 12, 2005 4:54 am |
|
 |
|
ДедоБоре
|
добре. до тук се оформи някаква картинка.
а някой има ли отзиви за AT91SAM7S* на атмел?
|
| Нед Ное 13, 2005 10:25 pm |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
Имало още една приятна изненада. Сега взех да си портвам сериината комуникация на логическия анализатор на LPC и открих колко лесно се портва нещо писано за PC на АРМ. Направо си copy-past-нах от от сорса за PC-to промених само обръщението към портовете и всичко тръгна ОК. Това е голямо предимство за хората които пишат на C за PC. Може да си настроиш алгоритъма на PC-to,все пак на в Visual Studioto имаш много добри възможности за дебъгване и да си го прехвърлиш в компилатора за АРМ-а. Просто супер 
|
| Пон Ное 14, 2005 12:44 am |
|
 |
|
Zdrav
|
Даа точно така е.
|
| Пон Ное 14, 2005 9:08 am |
|
 |
|
Nikola Kirov
|
A можете да погледнете Freescale какви ARM7 са сърворили с до 1Мбаит фалаш и до 48 кб рам. И още интересни глезории имат.
|
| Съб Ное 19, 2005 7:00 pm |
|
|