|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 10:34 am
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|
| Автор |
Съобщение |
|
head_up
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Нед Юни 01, 2008 9:54 pm Мнения: 1503 Местоположение: Пловдив
|
 TCPIP към сериен порт?
Опитвам се да направя нещо малко налудничево, но явно (поне според гуугле) не съм единствен  Трябва ми на едно ПЦ да кача някакъв http сървър. До тук добре, но искам да пренасоча TCPIP комуникацията към сериен порт така, че устройство свързано на серийния порт да може, използвайки TCPIP пакети да "вижда" http сървъра. Един вид искам да превърна серийния порт в ЛАН. Бавен ЛАН  Но все пак ЛАН, така, че устройството отвън да има ... "стандартен" да го наречем начин да се свързва със http сървъра, само ако има то самото TCPIP стек и сериен порт. Не търся друг начин да направя тази комуникация - трябва ми точно този принцип. Операционната система за предпочитане (и предполагам ще е по-лесно) е да бъде някой Линукс - не, че няма да се съглася и на Боза, но много, ама много предпочитам да е Линукс. Някой по вещ в Линукс да може да помогне? Гледам гугъл плюе разни приложения, но още отсявам - ще се радвам на насока и малко разяснение.
|
| Чет Юли 05, 2012 10:44 am |
|
 |
|
gicho
Регистриран на: Пон Мар 13, 2006 1:59 pm Мнения: 3867 Местоположение: Габрово
|
 Re: TCPIP към сериен порт?
SLIP - serial line IP
|
| Чет Юли 05, 2012 10:56 am |
|
 |
|
head_up
|
Тамън там четях  Ползвал ли си го? Имаш ли забележки по работата?
|
| Чет Юли 05, 2012 11:19 am |
|
 |
|
head_up
|
Добреее, до тук го докарах да вадя пакети на серийния порт на желаната скорост и с/без хендшейк  Само не разбирам как, по дяволите, са капсулирани тия данни - уж трябваше да е само "начало" и "край" с ESC, а по средата данни, обачеее нещо не ми се вързва от това, което виждам. Едит: кьорав карти не играе. Точно каквото трябва да излезе - излиза за ping, реже само MAC-овете и типа на пакета. А колкото до заместващия го ppp протокол - за него отзиви?
|
| Чет Юли 05, 2012 1:49 pm |
|
 |
|
head_up
|
Има ли някой колега, който да има под ръка борд, на който се търкаля Embedded Linux 2.6.xx който поддържа slattach, респективно setserial и разбира се да има сериен порт на борда? Тук ми се търкаля едно примитивно LPC2468, на което съм закачил също доста примитивен uCLinux, с древен BusyBox (1.00), и просто ми скъса нервите в опити да подкарам slattach & setserial - не ще да мине make-а, то от древност за нищо не става. Няма как да го фиксна сега, няма време. Трябва ми някой да опита slattach-а и да ми даде инфо за борда и линукса, с който е успял - просто да знам дали не е изпаднало в някой от по-новите...
|
| Чет Юли 05, 2012 5:14 pm |
|
 |
|
radolin
|
Аз със SLIP не съм работил, прекалено млад съм  . Виж с PPP по времената на dial-up и наетите линии съм си играл доста. То и в момента много се ползва по разни PPP връзки върху IP, Ethernet и серийни разбира се. В случая недостатъка е, че е по-сложен от SLIP, има разни възможности за автоматична конфитураци (LCP), но на теб най-вероятно няма да ти трябват. Ако успееш да реализираш PPP стандарта, то не виждам пречка да установиш връзка с някаква малка Линукс машинка, а после тя да те рутира към ЛАН-а. Ако не е тайна, какво налага TCP/IP стека да е в другото устройство? Особенно ако ще контактуваш само с 1 уеб сървър, много по-лесно за реализация ще ти е да прехвърляш само данни/команди по серийната връзка, а Линука джаджата да се занинмава с IP/HTTP. Относно хардуера, аз правих обратното преди известно време - тунелиране на серийна връзка през IP. Тогава взех едни малки платчици Bifferboard и свършиха добра работа. Серийния им интерфейс е на 3.3 волта, така че ако ти трябва RS232 трябва да сложиш и един MAX2232 външно, или по-лесно е да включиш конвертор към RS232 в USB-то. Хубавото специално на тези е, че са x86, a не ARM и с външна USB флашка може да търкаляш директно стандартна дистрибуция като Debian и не ти трябва да компилираш нищо (с изключение евентуално на ядрото). Аз тогава бях събрал нещата във вградения флаш (8МБ), като се ползва OpenWrt. Търкалят ми се 1-2 бройки още из чекмеджетата, ако искаш обади се. Също може да погледнеш Olinuxino платките на Oлимекс. Те са на добра цена и за тази цел с предостатъчно ресурси, но са с ARM.
|
| Нед Юли 08, 2012 3:52 pm |
|
 |
|
head_up
|
@radolin, за сега се оказва, че SLIP-а, ще свърши перфектна работа - подкарва се лесно на стандартна дистрибуция, като debian например  Зарових нос в един HTC Wizard с linwizard - и там си го имаше, функционален изглежда. Причината да имам този подход е, че от другата страна имам устройство (потребител/комуникационен модул), който може може да ползва само UART, а аз искам да осигуря на потребителя стандартен WEB интерфейс, потребителя да си броди из страничка, без допълнително да товаря неговата страна със специфичен софтуер  Пробвах между два компа през SLIP - идеално си работят - е, не става за сваляне на файлове (не и ако нямаш корабни въжета за нерви), но по същество работи прекрасно. За тези платчици - определено изглеждат интересни. Ще ти пиша на ЛС да не товарим темата.
|
| Пон Юли 09, 2012 11:11 am |
|
|
|
Страница 1 от 1
|
[ 7 мнения ] |
|