|
Виж темите без отговор | Виж активните теми
Дата и час: Пет Авг 21, 2026 11:14 pm
Почистване на ламаринки от ръжда
| Автор |
Съобщение |
|
woody
Ранг: Форумен бог
Регистриран на: Вто Юли 31, 2007 2:55 pm Мнения: 1792 Местоположение: София
|
 Re: Почистване на ламаринки от ръжда
Тони, на теб се надявах да налееш малко мъдрост по въпроса. Профилите са закупени от склад, та ръжда практически нямат, изключая някакви минорни капчици на единични профили, които така или иначе ще паднат механично при почистването. Изглеждат като да имат някаква оксидация (но не съм сигурен че е толкова равномерна) и са омаслени. Те и вече са заварени в конструкция - явно и този заварчик е бил от вярващите, че маслото не пречи, а може и да е почистил около заварката - ще проверя.
Значи преобразувателят е излишен в случая. Поцинковане чак мисля че няма нужда - просто носеща конструкция (облечена) на нещо като навес, която ще е подложена на околната температура през изолация, и каквато влажност във въздуха успее да го докопа. Ако не те мързи, колкото за лична консумация, можеш ли да разкажеш с няколко думи как се прави това горещо поцинковане?
За грунда - няколко часа съхнене не е проблем. Те са изложени на слънце в момента, и при тези температури може и да е по-бърз процесът, не знам. Вътрешно религията ми не е много добре настроена към комбинирани продукти N-в-1, та по-скоро бих пробвал с тези полиуретанови грундове. Ще загледам и обезмаслителите на Loctite.
|
| Нед Юли 08, 2012 11:31 am |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
И аз да се намеся неподготвен  Колегите в работилницата ползват някаква химия дето се нанася на почистена повърхност и се получава една сива патина. А всичкото джелезо после се монтира на открито и грам ръждичка не фаща. Ама треа питам точно какво е. Е някой неща ги боядисват после, ама само с декоративна цел.
|
| Нед Юли 08, 2012 12:04 pm |
|
 |
|
sthx
|
Сивата патина най-вероятно е цинк. Има такива шпрейове. Става за навеси, огради и други подобни конструкции, дето не е ефективно да се дават на поцинковане - горещо или галванично. За преобразовеател на ръжда ползвам напоследък химически чиста ортофосфорна киселина. Ефектът понякога е поразителен.
_________________ Две плюс две е приблизително равно на четири. Факт!
|
| Нед Юли 08, 2012 12:58 pm |
|
 |
|
Пушека
Ранг: Новодошъл
|
Аз имам едно такова сиво чудо. ZINGA май беше. Цинков прах със синтетични добавки няккакви. Ефекта е поразителен. Специално по джантите на колата от както съм ги намазал си стои и не мърда от няколко години. При всичката сол кал и мизерия по соф. улици. Също и ръждите по пода не са мръднали. Не изисква старателно почистване, само едрите люспи. Обезмаслява се и се нанася като боя. Отгоре каквото си искаш после. Бая скъпо ми се стори тогава, но грам не съжалявам сега.
|
| Нед Юли 08, 2012 2:13 pm |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Ако е сива патина по скоро е ръждопреубразователя на Wurt. Той има едн атакава специфика че и без ръжда оставя слой, друг е въпроса колко е добра адхезията на този слой. Преди да подкарам Loctite ползвах на Wurt. Относно горещото поцинковане то става по трудно, вана с разтопен цинк, топват джелезото в вана с активатор .. киселина да си го наречем, после го топват в цинковата вана и си се поцинкова, все едно го калайдисваш. Това е най-сигурното и най-скъпо поцинковане. Има фирми които го правят, вече доста даже, щом ремаркета цели топят ... Иначе поцинковане има галванично, не добро като горещото. Има и като боя, отново Loctite имат такъв продукт но е по скоро за ремонтни работи, не за производство. Относно комбинираните грундове, абе да така е, 3 в 1 е леко измислено, най-вече от към ръждопреобразуване, но ако имаш минимално ръжда върши добра работа, по скоро въпроса е дали самия грунд ще те устрои като такъв. Полеуретановия е доста добър, при почистени детайли и правилно дозиране на втвърдителя и пръскане слоя е много здрав и с много добра адхезия. Полеуретановия освен всичко съхне доста бърза, на това слънце след 3-4 часа спокойно може да си монтираш. Маслото всеки казва не му пречи, не му пречи до де не се наложи да свалиш боята и да боядисваш пак, ама тва не е двойна ами петторна работа. Аз така едни тръби които бяха по ръждиви реших да ги третирам само с тоя комбинирания грунд, няма да ти казвам като почна боята да се лющи заедно с грунда .... що търкане търкаха с телените четки, после Loctite после полиуретанов и боя и така ... първото боядисване отне два дни, второто стана след седмица, те и тръбите Ф150 има какво да се търка 
|
| Пон Юли 09, 2012 7:43 pm |
|
 |
|
Cekins
Регистриран на: Сря Апр 20, 2005 12:02 pm Мнения: 9123 Местоположение: Разград
|
Да, май е на Wurt химията. Ми честно казано каквото са намацали, ръжда не е фанало досега. А си стоят на дъжд и вятър директно. Джелезото изглежда като грундирано ама малко по-различно. А си ги почистват от ръждата, щото пречи на други неща по цялата железария.
|
| Вто Юли 10, 2012 10:26 am |
|
 |
|
ToHu
Регистриран на: Нед Сеп 26, 2004 9:21 pm Мнения: 30755 Местоположение: София
|
Да със сигурност щом не е паднало е на Вюрт, в БГ няма голям избор, Вюрт и Хенкел/локтайт/ имат такива работещи продукти, и както казах този на Вюрт прави слой и на неръждясала повърхност, но не знам колко е здраво, би трябвало да е. Вюрт малко ме дразнят защото пребрандират чуждипродукти и им слагат двойна надценка, предполагам и с тая химия е така, то иначе цената и е като на Loctite, само цвета е различен, едното прави сиво другото черно.
|
| Вто Юли 10, 2012 7:53 pm |
|
|